Odijelo ipak puno znači

Pacijenti najviše vjeruju estetskom kirurgu u formalnoj odjeći i bijeloj kuti

Ocjenjivano je šest načina odijevanja: medicinska odjeća s bijelom kutom i bez nje, formalna odjeća s bijelom kutom i bez nje, ležerna odjeća s bijelom kutom i bez nje

Liječnička odjeća, uobičajeno se smatra, utječe na pacijentovu percepciju profesionalnosti, kompetentnosti i pouzdanosti liječnika u različitim kirurškim subspecijalnostima, ali ne i kod plastične i rekonstruktivne kirurgije. Američka studija koja je okupila više znanstvenika s nekoliko medicinskih fakulteta, nastojala je razriješiti ovu nelogičnost i dobiti objektivne informacije o preferencijama pacijenata.

Šest načina odijevanja

Anketa je provedena među odraslim engleskim govornicima, pomoću platforme Amazon Mechanical Turk, od veljače do prosinca 2020. godine. Sudionici su zamoljeni da prema različitim načinima odijevanja plastičnih kirurga oba spola ocijene njihovu profesionalnost, kompetentnost i pouzdanost tijekom prvog susreta s njima u klinici. Dojam su sudionici ocjenjivali pomoću Likertove skale od pet točaka (sadrži pet odgovora od kojih su oni na krajevima potpuno suprotni, dok je odgovor u sredini neutralan; primjerice: izrazito se slažem, slažem se, niti se slažem niti se ne slažem, ne slažem se, izrazito se ne slažem). Ponuđeno je bilo šest načina odijevanja: medicinska odjeća, medicinska odjeća s bijelom kutom, formalna odjeća, formalna odjeća s bijelom kutom, ležerna odjeća, ležerna odjeća s bijelom kutom.

Moć bijele kute

Sudjelovalo je 316 osoba prosječne dobi 53,2 godine, a žene su činile 56,6 posto ispitanika. Najviše ocjene u kontekstu profesionalnosti, kompetentnosti, pouzdanosti, spremnosti na davanje informacija, povjerenja u liječnika i u ishod operacije dobili su formalno odjeveni plastični kirurzi koji su uz to nosili bijeli ogrtač. Najniže ocjene dobili su liječnici koji su bili ležerno odjeveni. Što se tiče mladih plastičnih kirurga, ispitanicima bi bilo najdraže da nose formalnu odjeću, objavio je Aesthetic Surgery Journal.

Autori studije zaključili su kako rezultati sugeriraju da na dojam o profesionalnosti, kompetentnosti i pouzdanosti plastičnih kirurga utječe odjeća koju nose. Bijela kuta i dalje je moćan element u bolničkom okruženju, što se vidi po tome da je odjeća s njom uvijek bila više rangirana nego odjeća bez nje.

Linker
17. travanj 2024 21:16