Prava mjera

Ovo je idealna dužina trepavica, ako su duže mogu štetiti očima!

Možda ne razmišljamo previše o ulozi trepavica dok nanosimo maskaru, no one su puno više od lijepog okvira za oči.

Kad se govori o zdravlju, kvaliteti i ljepoti trepavica uvijek su u prvom planu njihova gustoća i dužina. Razumljivo, jer tko ne bi htio imati dugačke, veličanstvene i zavodljive trepavice? Dovoljno je baciti oko na Google i otkrit ćete mnoštvo savjeta, preporuka i proizvoda za postizanje gušćih, dužih i voluminoznijih trepavica. No, znanost je dokazala da trepavice ne bi smjele biti previše dugačke, jer takve mogu loše utjecati na zdravlje očiju.

Sve uloge trepavica

Možda ne razmišljamo previše o ulozi trepavica dok nanosimo maskaru, no one su puno više od lijepog okvira za oči. Glavni im je zadatak blokirati prljavštinu i prašinu i spriječiti ih da dospiju na očne jabučice, a pokazalo se i da pomažu održati oči optimalno hidriranima - prema američkoj studiji objavljenoj u publikaciji „Journal of the Royal Society Interface”, trepavice pomažu skrenuti vjetar s površine očiju te tako kontroliraju količinu zraka koja po njima prolazi i sprečavaju isušivanje. Sigurno su vam oči barem ponekad zasuzile na jakom vjetru, a bez ove njihove funkcije već bi nam i mali povjetarac tjerao suze na oči.

image

Trepavice nisu samo ukras licu, imaju i zdravstvene uloge

DEPOSITPHOTOS

Naravno, i mnogi drugi faktori utječu na suhoću očiju, no uloga trepavica u održavanju vlažnosti očiju je neupitna. Slabe i rijetke trepavice lošije ispunjavaju tu ulogu, a slično se događa i ako su trepavice predugačke.

Zračni tunel

Po riječima oftalmologinje dr. Daine Hilal-Campo, osnivačice kozmetičkog brenda twenty/twenty beauty, neprirodno dugačke trepavice mogu stvoriti efekt zračnog tunela kroz koji vjetar prolazi te uklanja vlagu s površine očiju. Oči se zbog toga isušuju, a mogu se javiti i druge tegobe koje idu uz suhoću - svrbež, osjećaj neugode, zamućenje vida itd.

Istraživanja podupiru njezine riječi: već spomenuta studija (a potvrdilo ju je i novije kinesko istraživanje) otkrila je kako savršena dužina trepavica iznosi jednu trećinu širine oka. Naravno, oblici očiju se razlikuju, pa odgovarajuća dužina može varirati od osobe do osobe, no jedna trećina širine oka smatra se idealnom. Sve duže od toga (a to je vjerojatno moguće postići samo umjetnim trepavicama) počinje usmjeravati zrak, a s njim i prašinu, ravno u oči. Prema tome, duže trepavice mogu biti ljepše, ali ne nužno i bolje.

image

Predugačke trepavice mogu stvoriti efekt zračnog tunela

IHOR PUKHNATYY/DEPOSITPHOTOS

Odmor od ekstenzija

To ne znači da biste trebali odustati od lijepih trepavica i baciti serum s peptidima za njihov rast; prioritet ostaje zdravlje trepavica, a serum ih hidratizira, štiti i njeguje. Dr. Hilal-Campo jednostavno predlaže da dobro pregledate svoje umjetne trepavice ako ih koristite – odlučite se za one kraće kako biste izbjegli stvaranje efekta zračnog tunela. Važna je i higijena, pa umjetne trepavice redovno čistite od prašine i ostalih nečistoća.

Nosite li redovito ekstenzije trepavica, imajte na umu da konstantno nanošenje ljepila na osjetljivu liniju trepavica može dovesti do nadraženosti, pa čak i do ispadanja trepavica. Stoga su pauze od nošenja ekstenzija više nego dobrodošle.

Linker
15. travanj 2024 17:58