Anti-aging

Ovaj sastojak može pomoći koži lica da živne, zategne se i podigne

Svojim djelovanjem pogađa stanice kože na pravo mjesto, budi ih i potiče samoobnavljanje kože

Kao pomoć u anti-aging njezi kože koja gubi elastičnost i čvrstoću, pomalo se opušta i na njoj nastaju bore, stručnjaci najčešće preporučuju retinol, oblik vitamina A koji se nanosi topikalno i koji može vidno poboljšati teksturu kože. Nije, naravno, magičan, no može pomoći opuštenoj koži da se zategne i podigne. Kako se to događa?

Zašto se koža opušta

Koža se počinje, a i nastavlja opuštati, zbog gubitka kolagenskih vlakana koje je uzrokovano ili normalnim procesom starenja ili preuranjenim starenjem do kojeg najčešće dolazi zbog dugotrajnog izlaganja suncu bez zaštite. U takvim se uvjetima postojeća kolagenska vlakna razgrađuju brže nego što nova nastaju. Usporena je i zamjena mrtvih stanica u epidermi, vanjskom sloju kože, pa ten postaje neujednačen i siv, bez sjaja.

image

Retinol potiče procese samoobnove u koži

PEXELS

Što radi retinol

Tu na scenu stupa retinol, budući da može pomoći koži oživljavajući njezina regenerativna svojstva. Vjerojatno je najmoćniji sastojak s višestrukim anti-aging djelovanjem koji se može kupiti bez recepta; znanstveno je i klinički dokazano da potiče proizvodnju kolagena (i to tipova kolagena I i III koji su najzastupljeniji u koži) i elastina, što dovodi do zadebljanja epiderme, a time i do popunjavanja i ublažavanja finih linija i bora. Važno je i to što stimulira proizvodnju komponenti u izvanstaničnom prostoru koje podržavaju kolagen i elastin. Pored toga, potiče izmjenu stanica kože, čime koži daje odmoran izgled, blistavost i mladenački sjaj.

Nije kasno

Obično se preporučuje s upotrebom retinola početi i prije nego što se na koži pojave znakovi starenja, budući da djeluje i preventivno te usporava njihovu pojavu. S druge strane, učinkovit će biti i na vrlo zreloj koži; studija provedena na 80-godišnjim sudionicima pokazala je jednake učinke na kožu uz, naravno, umjereniji rezultat.

image

Preporučuje se s retinolom početi i prije nego što se pojave znakovi starenja, budući da djeluje i preventivno

PEXELS

Unatoč moćnom djelovanju, treba biti svjestan da čuda ne dolaze u bočici, pa tako ni u bočici retinola. Taj sastojak može u određenoj mjeri pomoći u ublažavanju starenja kože, ali njeno opuštanje ovisi i o drugim faktorima, kao što su slabljenje i propadanje potpornih struktura kože, odnosno, mišića i kostiju, a tu su kozmetički sastojci nemoćni. Ipak, dobro osmišljena njega, po potrebi uz uključivanje tretmana koji učvršćuju kožu i jačaju mišiće, pomoći će koži u samoobnavljanju i omogućiti joj da dobije sve potrebne sastojke i bude primjereno nahranjena, hidratizirana i zdrava.

Linker
18. travanj 2024 14:19