Jeste li znali?

Ova tri popularna sastojka za anti-aging zapravo ne djeluju protiv bora

Za uspješnu borbu protiv starenja kože važno je odabrati sastojke koji svojim djelovanjem potiču procese proizvodnje kolagena.

Sastojci za anti-aging koji se nanose na kožu namijenjeni su hidrataciji i zaglađivanju kože, uz sprečavanje pojave finih linija i bora, odnosno njihovo ublažavanje. Nisu svi u tome jednako djelotvorni, a moglo bi vas iznenaditi da neki od najpopularnijih i najrazvikanijih među njima zapravo nisu korisni u borbi protiv bora.

Krupne molekule kolagena

Održavanje primjerene proizvodnje kolagena u tijelu ključno je za očuvanje elastičnosti i čvrstoće kože, no dokazano je da nanošenje kolagenskih proizvoda izravno na kožu nije učinkovito kako bi se možda očekivalo. Razlog je u tome što su molekule kolagena prevelike da bi mogle prodrijeti u kožu i pomoći joj protiv starenja.

image

Neki proizvodi neće štetiti, ali ni koristiti

LUMINA IMAGES/DEPOSITPHOTOS

Takva upotreba nije štetna, ali nije ni učinkovita za pojačanje proizvodnje kolagena u koži, kažu dermatolozi, pa je mudrije u njegu uključiti retinol ili neki drugi retinoid, tj. derivate vitamina A koji potiču produkciju kolagena, ili pak peptide, s obzirom na to da mogu potaknuti sintezu kolagena. Učinkovit način poticanja proizvodnje kolagena je i jedenje kolagenom bogatih namirnica, kao što su riba, bjelanjci, bobičasto voće..., koje pomažu zategnutosti i sjaju kože iznutra.

Kokosovo ulje

Mnogi ljudi rado njeguju kožu kokosovim uljem, smatrajući da će od tog prirodnog sastojka imati višestruke koristi, no ono se nije dokazalo u anti-agingu. Kokosovo ulje pruža koži hidrataciju, ali ne i specifične prednosti protiv starenja, kažu dermatolozi. Pored toga, smatra se komedogenim, što znači da može začepiti pore i pogoršati stanje akni, osobito na masnoj koži. Osobama koje traže jaku hidrataciju i učinak protiv starenja dermatolozi radije preporučuju sastojke kao što je hijaluronska kiselina – pomaže u povećanju vlažnosti i zategnutosti kože te privremeno poboljšava izgled kože s finim linijama i borama.

image

Važno je anti-agingom poticati proizvodnju kolagena

LUMINA IMAGES/DEPOSITPHOTOS

Maslinovo ulje

Maslinovo je ulje čest sastojak hidratantnih i anti-age proizvoda za njegu kože, no premda je bogato hidratantnim sastojcima, kao i antioksidansima koji pomažu u zaštiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala, malo je vjerojatno da će samo po sebi pomoći u ublažavanju znakova starenja, kažu dermatolozi. Iako s vremenom može dati određene rezultate, boljim od maslinovog ulja na području anti-aginga stručnjaci smatraju vitamin C, koji nije samo antioksidans, nego je važan i za poticanje proizvodnje kolagena.

Čitajte i: Koristimo li ova dva sastojka za anti-aging kože zajedno, poništit ćemo njihove dobre učinke

Općenito, jestivi sastojci nisu najbolje rješenje za redovitu njegu kože. Bolje ih je ostaviti za prehranu, a sjaj i zategnutost kože poticati sastojcima koji su za to namijenjeni, kažu dermatolozi te preporučuju upotrebu retinola (retinoida) i vitamina C za redovitu i najučinkovitiju njegu kože protiv starenja.

Linker
18. travanj 2024 23:14