Anti-aging

Ova dva seruma dobitna su kombinacija za zdrav sjaj i zategnutu kožu lica

Kolagen, najvažniji protein u koži, počinjemo gubiti već od 18. godine života, stoga je jedan od glavnih ciljeva anti-aginga potaknuti njegovu proizvodnju. Ovi sastojci to i čine.

Uz linije, bore i ten bez sjaja, opuštena koža svakako je jedan od najvidljivijih tragova koje vrijeme ostavlja na našim licima, no srećom, postoje serumi kojima možemo u određenoj mjeri uzvratiti udarac. Točnije, riječ je o kombinaciji seruma i to onih koji djeluju na proizvodnju kolagena.

Kolagen je najvažniji protein u koži, održava je jakom, elastičnom i hidriranom. No, njegova se prirodna produkcija s vremenom usporava, a to usporavanje počinje prilično rano – već nakon 18. godine gubimo jedan posto kolagena iz kože, što znači da krajem tridesetih godina ostajemo bez 20 posto tog važnog proteina. Stoga je jedan od ciljeva anti-aginga potaknuti njegovu proizvodnju, a odlične rezultate u tome daje kombinacija seruma vitamina C i noćnog seruma s retinolom.

Čitajte i: Mini vodič: Koji su anti-aging sastojci najbolji, kada ih početi koristiti i kako

Svestrani vitamin C

Prvi korak u prevenciji preuranjenih znakova starenja i borbi protiv opuštanja kože upotreba je seruma s vitaminom C koji je snažan antioksidant, kaže plastični kirurg dr. John Layke. Ovakav serum pojačava metabolizam i stvaranje kolagena te time pomaže u obnavljanju i zatezanju kože. Vitamin C, naime, stimulira fibroblaste, vrstu stanica vezivnog tkiva smještenu u srednjem sloju kože (dermi), na stvaranje više kolagena i elastina (još jedan važan protein u koži), a rezultat je zdravija i blistava koža.

Treba reći da serum vitamina C ne pomaže samo kod opuštene kože, nego se dokazao i u ublažavanju drugih znakova starenja, kao što su fine linije i bore. Revitalizira i podebljava mlohavu kožu, a može pomoći i u popunjavanju bora, dajući koži glatkiji izgled.

image

Sastojci koje nanosimo navečer prije spavanja imaju priliku prodrijeti dublje u kožu

DEPOSITPHOTOS

Navečer na scenu stupa retinol

Za kvalitetno obnavljanje kože, elastičnost i mladenački sjaj, preporučuje se upotreba seruma s retinolom. S godinama se na površini kože nakuplja sloj njezinih odumrlih stanica, pa koža gubi sjaj, a ten postaje umoran i „siv”.

Tu na scenu stupa retinol, jer upotreba njegovog seruma u večernjoj njezi može pomoći u postizanju pomlađenog izgleda kože. Dok spavamo, sastojci proizvoda koje nanosimo na kožu prodiru duboko u njene slojeve. Nanošenjem retinola navečer, prije spavanja, podržavamo prirodnu izmjenu stanica kože, cirkulaciju i proces nastanka kolagena, čime se ublažava vidljivost linija i tamnih mrlja te koži daje zategnutiji i bolje definiran izgled.

Čitajte i: Ovaj tretman potiče stvaranje kolagena, ali važno je znati što tad smije, a što ne smije na kožu

Prilagodite životni stil

Redovita dnevna njega koja uključuje vitamin C i večernja u kojoj svoje mjesto ima retinol, može biti od velike pomoći u „buđenju” kolagena, a time i u ublažavanju i usporavanju pojavljivanja znakova starenja, ali to nije sve što možete učiniti za zdravlje i mlađi izgled kože. Promislite i o životnom stilu. Ako se ne sunčate i ne pušite, jer sunce i cigarete su glavni uzroci oštećivanja kolagenskih vlakana i prerane pojave znakova starenja, dodatno ćete pogodovati pozitivnom djelovanju ovih sastojaka na kožu. Također je važno prehranom tijelu osiguravati sve potrebne nutrijente te piti dovoljno vode, koja je presudna za zdrav sjaj kože.

Linker
22. travanj 2024 00:40