Neujednačeni ten

Ova biljka mogla bi biti odlično kućno rješenje za posvjetljivanje tamnih mrlja na koži tijela

Uglavnom je se sjetimo kada nam treba pomoć kod opeklina od sunca, no ona koži može pružiti i druge dobrobiti, a ublažavanje mrlja jedna je od njih

Od korektora, preko seruma vitamina C, pa do kemijskih pilinga – mnoštvo je proizvoda za kućnu upotrebu namijenjeno prikrivanju i ublažavanju tamnih mrlja na licu. No, što je s tamnim mrljama na tijelu, jer hiperpigmentacijske promjene mogu se dogoditi bilo gdje na koži? One kao da su pomalo zanemarene, no istraživanja pokazuju da bi jedan sastojak, k tome cjenovno pristupačan, mogao pomoći u tretiranju i posvjetljivanju takvih mrlja.

Čitajte i: Koliko duboko zapravo prodiru proizvodi i tretmani za njegu, obnavljanje i zatezanje kože

Uspješno izbljeđivanje

Taj je sastojak aloja vera (aloe vera), biljka o kojoj najčešće (s razlogom) razmišljamo kao o pomoći kod opeklina od sunca i ostalih iritacija na koži. No, ona koži može pružiti i brojne druge dobrobiti, a ublažavanje tamnih mrlja jedna je od njih. Aloja vera prirodno sadrži aloesin, sastojak koji posvjetljuje kožu i može ubrzati proces izbjeljivanja mrlja, pokazuju kliničke studije.

image

Nije samo sunce odgovorno za pojavu tamnih mrlja na koži – akne i urasle dlačice također mogu dovesti do hiperpigmentacije

IHOR PUKHNATYY/DEPOSITPHOTOS

U novijoj američkoj studiji u kojoj su sudionici tijekom dva tjedna nanosili aloju veru četiri puta na dan, pokazalo se da je aloesin učinkovito djelovao na izbljeđivanje hiperpigmentacijskih mrlja koje su ostale nakon akni. Nešto starije kinesko istraživanje pokazalo je da je nanošenje aloesina na kožu izravno spriječilo hiperpigmentiranu kožu da proizvodi više melanina, tamnog pigmenta koji nastaje u koži.

Hiperpigmentacija i jest, najjednostavnije rečeno, prekomjerna proizvodnja melanina, pa je ključno zaustaviti pretjeranu aktivnost stanica koje ga proizvode.

image

Aloja vera pomaže zaustaviti pretjeranu proizvodnju tamnog pigmenta, melanina

DEPOSITPHOTOS

Sunce nije jedini krivac

Sposobnost zaustavljanja produkcije melanina u hiperpigmentiranoj koži posebno je važna u tretiranju mrlja koje su nastale pod djelovanjem sunca. Kao što znamo, upotreba proizvoda sa SPF-om presudna je za sprečavanje štete izazvane UV zrakama, a dosljedna upotreba aloje vere nakon izlaganja suncu može pomoći spriječiti dodatno tamnjenje već postojećih mrlja te potaknuti njihovo posvjetljivanje.

Čitajte i: Moćni trojac: Dva česta i jedan ne tako uobičajen sastojak za posvjetljivanje tamnih mrlja na koži

Nije samo sunce odgovorno za pojavu tamnih mrlja na koži – akne i urasle dlačice također mogu dovesti do hiperpigmentacije. Nadalje, pojedinu mrljicu na licu nije teško uspješno namazati sredstvom za posvjetljivanje, no ako su mrlje na teže dohvatljivim područjima, poput leđa, preciznost postaje upitna, a zadatak zahtjevniji. Praktičnija je tada upotreba gela ili losiona koji je puno lakše nanijeti na teže dostupne i veće površine kože.

Odaberite losion ili gel koji sadrži visok udio aloje vere – neka bude na prvom mjestu među sastojcima, jer to znači da proizvod sadrži značajnu koncentraciju aktivnih tvari te vrijedne biljke. Dodatni je plus ako je aloja u proizvodu organska.

Linker
23. ožujak 2024 15:37