JANE CHILL/PEXELS
Zaštitnici

Od vitamina C do polifenola: Kako ćemo izabrati antioksidans idealan za naš tip kože

Svaki antioksidans štiti od slobodnih radikala, ali to ne znači da je svejedno koji koristimo, jer razlikuju se po ostalim funkcijama, a i koža ih ne mora sve jednako podnositi.

Svaki antioksidans štiti od slobodnih radikala, ali to ne znači da je svejedno koji koristimo, jer razlikuju se po ostalim funkcijama, a i koža ih ne mora sve jednako podnositi.

Zahvaljujući sposobnosti zaštite kože od oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje „kradu” elektrone zdravim stanicama i tako ih oslabljuju, antioksidansi su cijenjen, koristan i dobrodošao dodatak svakoj njezi kože. U kombinaciji s drugim sastojcima mogu i dodatno pomoći, a iako im je osnovna funkcija zajednička, ne mora svaki antioksidans odgovarati svakom tipu i stanju na koži.

Što antioksidansi zapravo rade

Da bismo shvatili zašto su antioksidansi tako važni za kožu, trebamo znati što su i kako djeluju. To su tvari koje štite stanice kože tako što se "odriču" dijela svojih elektrona i "predaju" ih slobodnim radikalima, čime ih, zapravo, na prirodan način isključuju iz igre. Ova je funkcija iznimno važna, jer kožu nam stalno bombardiraju vanjski napadači - UV zrake, onečišćenja iz zraka, plavo svjetlo ekrana i tako dalje - koji svakoga dana mogu uzrokovati oksidativni stres. Još je gore što se šteta koju izazivaju nakuplja, pa oksidativni stres može dovesti do pojave preuranjenih bora, gubitka elastina i vlage, pojačanja pigmentacija, slabljenja kožne barijere... Svaki antioksidans pruža zaštitu od slobodnih radikala, ali to ne znači da je svejedno koji koristimo, jer razlikuju se po ostalim funkcijama, a i koža ih ne mora sve jednako podnositi. Ovdje donosimo pregled "udarnih" antioksidansa i njihovih djelovanja, a nisu rijetke ni njihove kombinacije u proizvodima kako bi im se povećala učinkovitost.

image

Svaki antioksidans bori se protiv slobodnih radikala, ali ima i druge funkcije

POLINA KOVALEVA/PEXELS

Vitamin C: Za bolju teksturu i ujednačen ten

Askorbinska kiselina ili vitamin C na cijeni je ne samo zbog toga što uspješno umanjuje djelovanje slobodnih radikala, nego i po tome što pomaže kod čestih problema s kožom, kao što su neujednačen ten, gruba tekstura, fine linije, ožiljci od akni te umor i sivilo tena. Od ostalih antioksidansa, najbolje djeluje u spoju s vitaminom E i feruličnom kiselinom, organskim spojem iz biljaka kao što su zob, smeđa riža i jabuke. Vitamin C odličan je dodatak u zaštiti od sunca, budući da nas SPF (sun protective factor) štiti od UV zraka, ali ne i od slobodnih radikala. Ako nastupaju u paru, pružaju potpunu zaštitu kože od štetnih sunčevih utjecaja.

Vitamin E: Prvi izbor kod suhe i osjetljive kože

Za osobe sa suhom kožom antioksidans broj jedan trebao bi biti vitamin E, budući da ima jaka hidratantna i protuupalna svojstva. Poznat je i po tome što pomaže u zacjeljivanju rana, pa je dobrodošao za osobe s preosjetljivom kožom sklonom iritacijama. Među sastojcima se često navodi kao tokoferol. Slaže se s ostalim antioksidansima, najbolje s vitaminom C i resveratrolom, polifenolom iz grožđa.

image

Retinol višestruko potiče obnovu kože

RADIANCE BEAUVA/PEXELS

Niacinamid: Jača kožnu barijeru, smiruje upalu

Oblik vitamina B3 često se upotrebljava u tretiranju akni, rozaceje, pigmentacija i bora. Pomaže i u obnavljanju kožne barijere te podržava dugotrajno zdravlje kože. Djeluje i protuupalno, pa može pomoći koži sklonoj miteserima i crvenilu.

Retinol: Stimulira kolagen i potiče obnovu kože

Derivat vitamina A vrlo je svestran, pa pomaže u bržoj izmjeni stanica, stimulira kolagen, popravlja oštećenu DNK i ubrzava staničnu obnovu. Može biti agresivan za osobe s osjetljivom kožom, pa korištenje treba početi s najblažim dozama (0,25 posto). Također, može pojačati fotosenzitivnost kože, pa se tijekom upotrebe svakako štitite od sunca, a SPF neka bude barem 30. Retinol, pogotovo onaj u jačim koncentracijama, na kožu se zbog toga nanosi navečer.

image

Antioksidansi isključuju slobodne radikale iz igre i tako čuvaju kožu

KRISTINA PAUKSHTITE/PEXELS

Hijaluronska kiselina: Više vlage za mladolik izgled

Hijaluronska kiselina najpoznatija je po iznimnim hidrirajućim svojstvima, jer može na sebe privući i tisuću puta više vode nego što teži, no ona je i moćan antioksidans koji hvata slobodne radikale i čuva dobro zdravlje kože. Zbog zadržavanja vlage gotovo da stvara učinak punjenja, pa ublažava vidljivost finih linija i bora. A kada je koža zaštićena i hidratizirana, u njoj se povećava i proizvodnja stanica kože, što dovodi do mekše, glađe i mladolikije kože.

Polifenoli: Umiruju i obnavljaju kožu

Kao raznolika skupina organskih spojeva iz različitih biljaka, polifenoli spadaju među najjače prirodne antioksidanse. Teško je spomenuti sve njihove uloge, ali može se reći da na koži djeluju protuupalno i umirujuće, a dokazano je i da obnavljaju kožu, posebno onu oštećenu suncem. Odličan su izbor za kožu sklonu iritacijama.

Linker
26. travanj 2024 07:03