Nije vitamin, ali...

Obnavlja kožu i daje blistav ten, a to su samo neke od njegovih dobrobiti

Zovu ga vitaminom iako to nije, no po višestrukom korisnom djelovanju na našu kožu s punim pravom zaslužuje taj naziv.

Spoj dvaju esencijalnih masnih kiselina sve se češće spominje na području njege kože kao moćan sastojak koji pomaže hidrirati i obnoviti kožu. Dali su mu zvučno ime - vitamin F - iako nije riječ o vitaminu, nego o kombinaciji linolne (LA) i alfa-linolenske (ALA) esencijalne masne kiseline. One su nam ključne za normalno funkcioniranje i zdravlje stanica, no kako ih tijelo ne može samo sintetizirati moramo ih unositi, putem hrane ili nanošenjem na kožu. Njihov manjak može dovesti do pojave suhe kože, slabije obnove stanica, poremećaja kožne barijere i upalnih procesa na koži.

Zašto nam je važan

Snaga vitamina F leži u njegovom protuupalnom djelovanju, obilju antioksidansa i pomoći u obnavljanju kožne barijere. Topiv je u mastima, a to znači da s lakoćom „uklizava” u prirodnu kožnu barijeru kako bi je nahranio, obnovio i podržao njezinu funkciju zaštite kože i zadržavanja vlage. Zdrava kožna barijera pomaže i umirivanju upala na koži te podržava blistavost tena. Vitamin F dobar je i za njegu kože sklone mrljama, jer pomaže ujednačavanju tena.

image

Vitamin F hrani i podržava prirodnu kožnu barijeru

DEPOSITPHOTOS

Uloga esencijalnih masnih kiselina

Učinkovitost vitamina F je očigledna, no znanost još nije u potpunosti objasnila mehanizme njegovog djelovanja. Linolna kiselina u njegovom sastavu je omega-6 masna kiselina, dok je alfa-linolenska kiselina omega-3 masna kiselina. Esencijalne masne kiseline igraju veliku ulogu u hidrataciji i elastičnosti kože, a istraživanja pokazuju i da lokalna primjena skraćuje vrijeme potrebno za zacjeljivanje ozljeda. Pored toga, esencijalne masne kiseline spojene u vitaminu F glavna su komponenta ceramida, strukturnih elemenata kože koji čine otprilike polovicu prirodne lipidne kožne barijere.

Prikladan za sve tipove kože

Topička primjena vitamina F prikladna je za sve tipove kože, uključujući onu sklonu mrljama i osjetljivu kožu. Ne treba očekivati nuspojave, ali treba slijediti upute proizvođača kozmetike za primjenu. U početku se može činiti dosta masnim, što je odlika molekula topivih u mastima, ali treba nastaviti kako bi se vidjeli učinci. Zbog lakše prilagodbe preporučuje se početi s malim količinama ili sa samo jednim proizvodom koji sadrži vitamin F, primjerice, s proizvodom za čišćenje kože nakon čega ionako slijedi ispiranje. Dermatolozi predlažu i upotrebu krema za zaštitu od sunca s vitaminom F. Treba izbjegavati istovremenu upotrebu s benzoil peroksidom (sastojak koji se najčešće koristi protiv akni), jer se „natječu” jedan protiv drugog.

image

Preporučuje se početi s manjim količinama, zbog lakše prilagodbe na novi aktivni sastojak

DEPOSITPHOTOS

Kako ćemo doći do vitamina F

Budući da naše tijelo nije sposobno samo proizvesti potrebne LA i ALA, trebamo ih dobivati iz prehrane i iz kozmetičkih proizvoda. I jedan i drugi način unosa ključni su za ukupno funkcioniranje tijela, od osiguravanja stanične strukture, preko pomoći u rastu i razvoju, do stvaranja signalnih spojeva koji pomažu u regulaciji krvnog tlaka, odgovoru imunosnog sustava i još mnogo čemu. Prehranom ih možemo dobiti iz različitih namirnica, uključujući bademe i orahe, žumanjke, ribu (losos, skuša), chia sjemenke, sjemenke konoplje, avokado.

Linker
20. travanj 2024 04:33