Postoji razlika između ”ljetne” i ”zimske” kozmetike
 SHUTTERSTOCK
Zima dolazi

Njega kože u hladnim mjesecima

Unatoč uvriježenom mišljenju da je zimi treba izbjegavati, eksfolijacija je ključni element u postizanju zdrave kože, a time i blistavog, ujednačenog tena

Unatoč uvriježenom mišljenju da je zimi treba izbjegavati, eksfolijacija je ključni element u postizanju zdrave kože, a time i blistavog, ujednačenog tena

Hladniji dani imaju svoju ljepotu - pomislite samo na izobilje na tržnicama, spektar boja u krošnjama, pulovere od kašmira i kožnate čizme koje su proteklih šest mjeseci provele skrivene u najtamnijem kutu ormara - ali, dolaskom hladne sezone na scenu stupaju i neki novi problemi s kojima se susreće koža lica. Oštar vjetar i brz pad temperatura i količine vlage u zraku na nježnoj će puti nesumnjivo ostaviti traga - sivi ten, dehidriran, bez sjaja i punoće.

Ako suhoća, perutanje, češći upalni procesi i crvenilo nisu dovoljan dokaz da ovdje nije riječ o pustim pričama, nego o golom oku vidljivim i na dodir opipljivim znakovima da se sa zaštitnom barijerom kože nešto događa, i rezultati nekih istraživanja, potvrđuju da je tako. Otkriveno je i objavljeno u časopisu British Journal of Dermatology, da u hladnijim mjesecima neki od važnih proteina prisutni u zaštitnoj barijeri kože pucaju, što rezultira doslovnim smanjivanjem stanica, a posljedica toga upravo je suhoća kože, zatezanje i perutanje.

Kvalitetna eksfolijacija

No, prije nego što se u potpunosti pozdravite s blistavim tenom i mekanom kožom do idućeg proljeća, kada nastupa nova, za kožu ipak mnogo povoljnija promjena sezone, pokušajte usvojiti neke jednostavne, a vrlo korisne zimske navike i, ako već niste, napokon poslušajte dermatologe, koji godinama uporno govore da razlika između „ljetne” i „zimske” kozmetike zaista postoji.

Prvo na što treba obratiti pažnju jest piling. Unatoč uvriježenom mišljenju da ga zimi treba izbjegavati, eksfolijacija kože - bilo kod kuće, bilo u dermatološkoj ordinaciji - ključni je element u postizanju zdrave kože, a u skladu s tim i blistavog,

ujednačenog tena. Ovaj je korak u njezi posebno važan nakon ljeta, kako bi se uklonile sve zaostale nečistoće, primjerice, ostaci bronzera i masnih krema sa zaštitnim faktorom. S prestankom izlaganja suncu blijedi i preplanuli ten, a isti proces koji se događa koži tijela koja se krajem ljeta počinje „guliti” događa se, razumljivo, i koži lica. Uklanjanje zaostale mrtve kože s lica (i tijela) odčepit će pore i tako spriječiti pojavu mitesera i upalnih procesa te ujednačiti ten, a i tako pripremljena koža bolje će apsorbirati formule za njegu.

Idealni jesenski tretmani

Obavezno obratite pozornost na sastav eksfolijacijskih zrnaca te za nježnu kožu lica birajte formule sa sintetskim granulama, a sve ostale tretmane dubinskog čišćenja lica prepustite stručnjacima. To su u prvom redu kemijski pilinzi, odnosno pilinzi s voćnim kiselinama, tj. alfa i beta hidroksi kiselinama.

image
Antioksidansi štite kožu od štetnih utjecaja iz okoline
SHUTTERSTOCK

Osim za kemijske pilinge, koje se ne preporučuje raditi dok je sunce jako kako ne bi prouzročili kontraefekt te na licu izazvali pojavu hiperpigmentacija ili ozbiljnijih oštećenja, jesen je idealno vrijeme za mikrodermoabraziju koja će - osim što će dubinski očistiti kožu - ukloniti hiperpigmentacije, poboljšati tonus kože i u dubljim slojevima potaknuti proizvodnju kolagena te, kod zrelije kože, ukloniti sitne bore i fine linije. Zbog snažnog protuupalnog djelovanja, tretmani frakcijskim laserom odličan su odabir za one s problematičnom kožom, masnim tenom i proširenim porama. Takav laser, naime, izaziva mikroskopska oštećenja ispod površine kože te potiče prirodnu proizvodnju kolagena, a organizam zatim „oštećenja” izbacuje prirodnim putem, kroz pore.

Hidratacija je najvažnija

Treba naglasiti da je nanošenje hidratantne formule nakon eksfolijacije od najveće važnosti jer, neovisno o tome koliko piling bio nježan, uvijek dolazi do mikrooštećenja epidermisa, a i radi se o procesu koji, zapravo, isušuje kožu. Birajte formule koje sadrže ceramide, najvažnije strukturne elemente prirodne zaštitne barijere epidermisa te glicerin koji na sebe veže vlagu iz okoline, ali i dubljih slojeva kože. Hijaluronska kiselina i provitamin B5 prirodni su ovlaživači, baš kao i salicilna kiselina te AHA kiseline, ali i vitamin C.

Moć ovlaživanja posjeduju i brojni antioksidansi koji će k tome koži pomoći u obrani od štetnih vanjskih utjecaja, kao što su smog i štetno UV i IR zračenje te slobodni radikali koji, osim prirodnim fiziološkim procesima u organizmu, nastaju i kao posljedica stresa, pušenja i nepravilne prehrane. Upravo su antioksidansi najjača obrana od njihova štetnog djelovanja, stoga, pri kupovini zimske njege, obratite pažnju na to kojim je antioksidansima obogaćena formula koju ste odabrali. Osim već spomenutih AHA kiselina, vitamina C i provitamina B5 koji, osim što ovlažuju, imaju i snažno antioksidativno djelovanje, birajte proizvode obogaćene vitaminom E te resveratrolom, koji se ubraja među najsnažnije antioksidanse uopće. Za resveratrol čak tvrde da je prava tajna dugovječnosti Francuza koji, unatoč tome što jedu velike količine vrlo masne hrane i u velikom su postotku pušači, nemaju problema s kardiovaskularnim bolestima. Taj se snažni antioksidans, naime, nalazi u grožđu, i to u većim količinama u crnom nego u bijelom. Uz resveratrol, među najjače se antioksidanse svrstava i ferulična kiselina, visokopotencirani fitokemijski antioksidans iz opni biljnih stanica, kao i niacinamid, derivat vitamina B3 koji će spriječiti transepidermalni gubitak vode i osnažiti kožnu barijeru, čineći je tako otpornijom na vanjske utjecaje.

Male promjene puno znače

Srećom, na kvalitetu i izgled kože zimi možda najviše utječu čimbenici na koje, uglavnom, ne obraćamo pozornost. Promjena lifestylea u hladnijim mjesecima blistavoj puti ne ide u prilog: češći boravak u zatvorenim prostorima u kojima centralno grijanje dodatno isušuje zrak, kao i neodoljivi vrući tuš nakon duljeg boravka na hladnoći, koži ne čine dobro.

Problemi kao što su rozaceja i ekcemi nerijetko se javljaju baš nakon tuširanja, zbog čega bi duljinu boravka ispod mlaza vruće vode trebalo svesti na minimum, a neposredno potom - idealno bi bilo u roku od 60 sekundi - na sve dijelove tijela nanijeti obilne količine hranjivih krema, ulja i drugih hidratantnih saveznika. Također, trebalo bi spavati u hladnijoj prostoriji, čime će se spriječiti nepotreban gubitak vlage noću.

Linker
26. travanj 2024 05:32