DARIA SHIELKOVICH/PEXELS
Ne ližite ih

Nije samo hladnoća kriva. I ovo su razlozi zbog kojih usnice mogu biti ispucale

Već su po svojoj građi usnice ‘osuđene‘ na jače isušivanje, pa im ne trebamo još otežavati stanje lošim navikama, pogrešnom njegom, neuravnoteženom prehranom...

Već su po svojoj građi usnice ‘osuđene‘ na jače isušivanje, pa im ne trebamo još otežavati stanje lošim navikama, pogrešnom njegom, neuravnoteženom prehranom...

Koža na usnicama tanka je i osjetljiva, pa ne čudi što je sklona isušivanju i pucanju, pogotovo zimi. Dok koža lica ima čak 16 slojeva, usnice su sazdane od njih samo tri do pet, a nedostaje im i gornji, rožnati sloj epiderme (stratum corneum) čija je uloga sprečavanje dehidriranosti i zaštita, između ostaloga i od UV zračenja. U usnicama nema ni lojnih žlijezda, kakve su smještene drugdje u koži, pa je vjerojatnije da će biti suhe i ispucale, budući da im manjka prirodnih masnoća koje održavaju kožu mekanom i glatkom. Tijekom zime još i niske vanjske temperature i suh zrak u grijanim prostorima pridonose njihovom jačem isušivanju, ali to nisu jedini razlozi. Postoji još nekoliko uzroka suhih, ispucalih, pa i bolnih usnica.

image

Neodgovarajući sastojci u balzamu mogu pojačati isušivanje usnica

BURST/PEXELS

Manjak nekih nutrijenata

Vitamin B2 ključan je za funkcioniranje stanica, pa tako i za stanice kože i usnica. Njegovi bogati izvori su jaja i nemasno meso, pa je dobro imati ih na jelovniku kroz cijelu godinu. I nedostatak željeza i cinka može uzrokovati sušenje kože usnica, stoga valja redovito jesti zeleno povrće, mahunarke, sjemenke, kako bi svi potrebni nutrijenti bili u ravnoteži.

Ližete usnice i to često

Kada su nam usnice suhe nastojimo si barem malo pomoći i onda radimo baš ono što ne bismo trebali – ližemo ih. Činimo to gotovo nesvjesno, no lizuckanjem ćemo samo pogoršati situaciju. Kratkotrajno, ali vrlo kratkotrajno, možemo osjećati olakšanje, no kada vlaga ispari s površine usnice će se dodatno isušiti.

Balzami koji vam ne odgovaraju

Urbana legenda kaže: Što više balzama stavljate na usnice, to će se one više sušiti. Nije baš tako crno, ali kao i u svakoj legendi, i u ovoj ima nešto istine. Dakle, ako redovito nanosite balzam za usnice, a i dalje osjećate da su vam suhe, provjerite njegove sastojke. Neki balzami, naime, sadrže dodane mirise i okuse koji mogu loše djelovati na usnice i isušivati ih, stoga bi osobe s osjetljivim usnicama trebale izbjegavati balzame s jakim okusima i mirisima. Moguće je i da ste alergični na neki od uobičajenih sastojaka balzama, kao što su shea maslac, pčelinji vosak ili ricinusovo ulje. I pilinzi ili sredstva za čišćenje mogu potaknuti sušenje, pa je potrebno brižljivo birati proizvode za nježnu kožu usnica.

image

Nježnu kožu usnica trebamo brižljivo njegovati

AMIN RK/UNSPLASH

Dehidrirani ste

Ako ne pijete dovoljno vode, ne možete ni očekivati da će vam koža biti jedra i puna, pa tako ni koža usnica. Perutanje kože i urezane linije na usnicama mogu značiti da, za početak, trebate piti više vode – ako ste dehidrirani, vama i vašoj koži ne manjka samo voda, nego i minerali. Preporučuje se popiti barem osam čaša vode na dan, a i ako popijete dvanaest, neće vam škoditi.

Medicinsko stanje

Ako se ni uz pravilnu hidrataciju iznutra i izvana stanje ne popravlja, moguće je da se radi o ekcemu (heilitis), koji je češći kod osoba sa suhom kožom i onima koje imaju atopijski dermatitis. Ispucala koža u kutovima usta može biti znak bakterijske infekcije.

Linker
26. travanj 2024 07:31