SPF glavu čuva

Ne dopustite da vam tjeme izgori na suncu: Što učiniti ako se to dogodi?

Oštećenja od sunca na vlasištu mogu uzrokovati upalu i iritaciju te biti više od prolazne neugodnosti, no olakotna je okolnost što ne utječu značajno na kosu, odnosno taj je utjecaj kratkotrajan.

Vruće ljeto je na vrhuncu, sunce žari svom snagom i nadamo se da ne izlazite iz kuće bez dobre zaštite od sunca. Svi smo naučili da svakoga dana kožu tijela i lica trebamo štititi kremama s visokim SPF-om kako bismo spriječili opekline, preuranjenu pojavu znakova starenja i rak kože, no jedno vrlo istureno područje mnogi od nas zanemaruju: vlasište.

Tjeme, odnosno koža cijele glave tipično se prekomjerno izlaže suncu, jer malo tko nosi kape i šešire, a još se manje na vlasište nanose zaštitna sredstva. Opeklinama na tom području osobito su sklone osobe bez kose ili one s prorijeđenom kosom, premda ni oni s gustom kosom nisu pošteđeni, iako mnogi vjerojatno misle da ih kosa štiti ili uopće i ne razmišljaju o tome. Treba misliti i na to da gusta kosa može otežavati uočavanje promjena na koži glave.

image

Kosa ne pruža naročitu zaštitu od sunčevih zraka

DEPOSITPHOTOS

Utječu li oštećenja od sunca na kosu

Oštećenja od sunca na vlasištu mogu uzrokovati upalu i iritaciju i postati i više od prolazne neugodnosti, no olakotna je okolnost što ne utječu značajno na kosu, odnosno taj je utjecaj kratkotrajan. Kao i na drugim dijelovima, koža na tjemenu može se ljuštiti dok se oporavlja od opeklina. Obično to nije intenzivno i osoba ne mora ni primijetiti da se to događa, ali zbog toga kožni mikrobiom, koji utječe i na stanje kose, može biti prolazno poremećen. No, jačeg djelovanja na kosu neće biti, s obzirom na to da su opekline od sunca ograničene na epidermu, gornji kožni sloj, pa ne mogu djelovati na lukovicu kose koja je smještena duboko u masnom sloju.

Ipak, ako se trajno izlažemo suncu, UV zrake će učiniti svoje, čak i ako ne zadobijemo opekline. Nakon nekog vremena za očekivati je da će se kosa isušiti, izblijediti i postati krhkija. Zbog toga treba redovito koristiti šampone i regeneratore, odnosno maske, koji hidratiziraju i hrane kosu, a dodatnu njegu mogu pružiti ulja, primjerice, kokosovo i ricinusovo ulje.

Ne dopustite da vam se tjeme užari

Suncem opečeno vlasište trpjet će kao i ostali dijelovi tijela nakon što ih sunce opali – javljaju se osjećaj neugode, crvenilo, pečenje i možda bolovi, zatezanje i osjetljivost te nakon toga, ako su opekline jače, ljuštenje. Najbolje bi bilo takve pojave spriječiti, a to se uspješno postiže šeširima i kapama, po mogućnosti s UV zaštitom, ili pak sredstvima sa SPF-om. Tko nema kosu može slobodno nanositi na kožu glave uobičajenu kremu za zaštitu od sunca, za lice ili za tijelo, a osobe s više kose mogu birati proizvode namijenjene za nanošenje na glavu i kosu, kao što su maglice, sprejevi i puderi. U ponudi su različite opcije, među njima i one koje ne otežavaju i ne maste vlasi.

image

Birajte šampon i regenerator s umirujućim sastojcima

DEPOSITPHOTOS

Kako liječiti suncem opečeno vlasište

Ako je šteta već počinjena, nemojte samo čekati da prođe, poduzmite sve što možete kako biste ubrzali oporavak. Za to postoji više mogućnosti. Kao prvo, prijeđite na nježniji šampon i regenerator s formulama koje umiruju vlasište, kosu perite mlakom, pa i hladnom vodom i izbjegavajte sušenje fenom ili makar prorijedite njegovu upotrebu. Dobrodošli sastojci u šamponima i regeneratorima mogu biti eukaliptus, ehinaceja ili metvica, jer umiruju nadraženo vlasište.

Obratite pažnju i na sastojke u proizvodima za oblikovanje. Mnogi od njih sadrže različite kemikalije i alkohol, kako bi bolje prianjali uz kosu, brzo se sušili i održavali željeni oblik frizure. No, kad spoj kemikalija dođe na već nadraženo vlasište, može dodatno pogoršati oštećenja. Zbog toga se preporučuju proizvodi za stiliziranje koji sadrže umirujuće sastojke, poput aloje vere.

Ako su opekline bolne, pomoći mogu hladni oblozi nekoliko puta na dan. Protiv bolova, za brže oporavljanje i ublažavanje upale pomoći može i bezreceptna krema s hidrokortizonom (0,1 posto) koja se u prvim danima nanosi dva puta dnevno. Odličan izbor je i aloja vera. Njezina kombinacija hidratantnih i protuupalnih svojstava vrlo je učinkovita u liječenju opeklina od sunca.

Linker
30. ožujak 2024 00:36