Briga za izgled i zdravlje kože u 2021.

Najizvođeniji tretman injekcije botoksa, najtraženiji pojmovi u njezi kože rozaceja i miteseri

Salicilna kiselina bila je najpopularniji sastojak za njegu kože, a slijedili su hijaluronska kiselina i vitamin C

Covid-19 znatno je povećao brigu za izgled i zdravlje kože, pa se broj internetskih pretraživanja pojmova vezanih uz njegu kože povećao 143 posto otkad je izbila pandemija, pokazuju rezultati britanskog izvještaja Skinfluencer Report koji je analizirao pretrage na Googleu, trendove i podatke s društvenih medija, a sve je prikupio site LookFantastic. Prema njima, Britanke i Britance u 2021. godini najviše su, što se kože tiče, zabrinjavali rozaceja, crni miteseri i hiperpigmentacije.

Opsjednuti miteserima

Korisnici su najviše guglali rozaceju, bilo je u prosjeku 90.500 pretraga mjesečno, slijedili su miteseri, možda i zbog opsjednutosti korisnika TikToka njima, s prosječnih 60.500 pretraga mjesečno. Na trećem mjestu bila je hiperpigmentacija s prosječnih 33.100 mjesečnih pretraživanja.

S otprilike 74.000 pretraživanja svaki mjesec salicilna kiselina bila je bez konkurencije najpopularniji sastojak za njegu kože, a slijedili su hijaluronska kiselina i vitamin C. Visoko na popisu su i retinol, benzoil peroksid (akne) te mliječna kiselina (hiperpigmentacije).

Botoks na prvom mjestu

Službeno brojenje ide malo sporije, pa je British College of Aesthetic Medicine (BCAM) koncem prosinca objavio svoj godišnji klinički pregled koji pokriva najčešće izvođene estetske tretmane koje su provodili njegovi članovi od siječnja do prosinca 2020. godine, objavio je Aesthetic Medicine. Pokazalo se da prvih pet mjesta zauzimaju redom: injekcije botulinum toksina, dermalni fileri hijaluronske kiseline, mezoterapija, PRP (pomlađivanje vlastitim matičnim stanicama) i laser, odnosno IPL (intenzivno pulsirajuće svjetlo). BCAM-ov pregled je pokrio 299.000 individualnih tretmana koje je izvelo 340 kliničara. Gotovo polovica tretmana, čak 147.000, bile su injekcije neurotoksina.

Linker
20. travanj 2024 08:02