Voće za anti-aging

Može li jedenje avokada poboljšati elastičnost i čvrstoću kože lica?

Ovi plodovi obiluju antioksidansima koji štite stanice kože od štetnog djelovanja slobodnih radikala, glavnih krivaca za preuranjeno starenje kože

Poznate su brojne zdravstvene dobrobiti koje možemo dobiti od ploda avokada, među njima su njega i anti-aging kože. Njegova prirodna ulja hrane, omekšavaju i hidriraju kožu te kod topikalne upotrebe imaju sposobnost prodiranja duboko u kožu.

Zaštita kože

Zahvaljujući hidrirajućim svojstvima, avokado može pomoći u smanjivanju finih linija i bora, održavanju kože glatkom te podizanju obrambene sposobnosti kože u zaštiti od stresa i ostalih faktora iz okoline. Posebno antioksidansi, kao što su vitamini E i C, pomažu zaštititi stanice kože od štetnog djelovanja slobodnih radikala, nestabilnih spojeva koji su glavni krivci za preuranjeno starenje kože, što je jedna od najboljih metoda anti-aginga, rekla je dijetetičarka i nutricionistica Jessica Gust. Avokado sadrži i lutein, karotenoid koji podržava elastičnost kože te oleinsku kiselinu i klorofil koji pomažu ublažiti upalu i crvenilo.

Maska za lice s avokadom

Za kućnu masku koja će odlično hidrirati kožu i pomoći joj da zablista, zgnječite polovicu ploda avokada te je pomiješajte s jogurtom i organskim medom. Nanesite smjesu na lice i ostavite 15 do 20 minuta, potom isperite mlakom vodom. Želite li i blagu eksfolijaciju, smjesi dodajte zobene pahuljice.

Koristi za kožu moglo bi biti i od svakodnevnog jedenja avokada, sugerira studija čiji su rezultati objavljeni u publikaciji Journal of Cosmetic Dermatology. Znanstvenici su se pozabavili utjecajem redovne konzumacije avokada na elastičnost i čvrstoću kože lica kod zdravih žena s povećanim opsegom trbuha i povišenim indeksom tjelesne mase (ITM).

Rezultati studije

Sudionice studije imale su opseg struka 89 centimetara ili veći, sve su bile nepušačice, po Fitzpatrickovoj ljestvici tipa kože od II do IV (odnosno, od svijetle puti do svijetlosmeđe), prije studije nisu jele više od dva avokada mjesečno, izbjegavale su sunce i nisu u vremenu prije studije počinjale nove tretmane kože. Studija je trajala osam tjedana, a sudionice su bile podijeljene u dvije skupine; one u prvoj (njih 20, srednja dob 43,1 godina) jele su po jedan avokado na dan, one u kontrolnoj skupini (njih 19, srednja dob 48,4 godine) uopće nisu jele avokado.

Nakon osam tjedana nije bilo značajnih promjena u težini i ITM-u sudionica, no mjerenja su pokazala povećanu čvrstoću i elastičnost kože čela te smanjen umor kod skupine koja je jela avokado. Zamijećeno je kod te skupine i poboljšanje stanja kože ispod očiju, što je povezano sa smanjenim umorom. Nisu pronađene značajne razlike u sebumu i hidrataciji kože. Autori studije nadaju se daljnjim istraživanjima koja bi potvrdila njihove nalaze, koje ipak treba uzeti s oprezom jer je ovo istraživanje podržao Hass Avocado Board, organizacija za popularizaciju avokada.

Linker
14. travanj 2024 14:58