DEPOSITPHOTOS
Njega kože

Mnogi kasne s upotrebom anti-ageing proizvoda. Kad ste vi počeli?

Većina anti-ageing proizvoda namijenjena je prevenciji te se njihova primjena preporučuje već od 21. godine života

Većina anti-ageing proizvoda namijenjena je prevenciji te se njihova primjena preporučuje već od 21. godine života

Mnogi su ljudi zabrinuti zbog bora, ali ipak ne koriste preventivne proizvode za njegu kože i anti-ageing sve dok dobro ne zagaze u srednju dob, kada se linije već počinju pojavljivati. Tako je barem pokazalo istraživanje irske tvrtke McCabes Pharmacy po kojem je trećina osoba koje koriste anti-ageing njegu s takvom njegom počela tek kada su imali 45 godina ili više. Većina anti-ageing proizvoda namijenjena je prevenciji te se preporučuju primjenjivati već od 21. godine kako bi se djelotvorno smanjili znaci starenja na koži.

Bolje ranije nego kasnije

Vidljivi znaci starenja, poput bora od smijeha, bora oko očiju ili „sivog” tena počinju se javljati već u tridesetim i četrdesetim godinama. Ipak, svaki osmi (12,4 posto) ispitanik izjavio je da je anti-ageing proizvode počeo koristiti između 45. i 54. godine, dok ih njih 19,4 posto, gotovo petina, nije počela koristiti do 55. godine.

Nisu svi toliko čekali; gotovo polovica uvela je redovitu anti-ageing njegu prije 35. rođendana, a otprilike četvrtina oko 24. godine.

- Ako su se bore već pojavile, ne možete „vratiti sat” bez pomoći estetske kirurgije. No, ipak možete ublažiti bore i u određenoj mjeri pomladiti kožu proizvodima koji sadrže učinkovite sastojke i odgovaraju vašem tipu kože. Kako biste potaknuli produkciju kolagena, proteina odgovornog za strukturu i elastičnost kože, preporučuju se proizvodi s retinolom. Daje koži sjaj, zaglađuje postojeće bore i sprečava formiranje novih – rekla je Lisa Byrne iz McCabes Pharmacy.

Utjecaj sunca

Nutricionistica i zdravstvena trenerica Angela Foster smatra da, uz retinol, proizvodi s visokim razinama peptida te vitamina C i E također pomažu stimulaciji proizvodnje kolagena i ublažavanju vidljivosti bora. „Nanošenje takvih proizvoda nakon tretmana mikroiglicama pojačat će prodiranje proizvoda u kožu i jače poticati produkciju kolagena”, rekla je.

Posebno je važna i zaštita od sunca, cijele godine, ne samo ljeti na plaži. Prema istraživanjima, čak je 90 posto znakova starenja kože uzrokovano izlaganjem suncu.

Linker
30. travanj 2024 18:02