Savjeti

Mješovita koža: Po čemu ćete je prepoznati i kakvu ćete joj njegu pružiti?

Kako bi se koža klasificirala kao mješovita, na njoj stalno moraju biti prisutna jasno definirana suha i masna područja

Puno se govori i piše o njezi suhe, osjetljive ili masne kože, no što ako je vaša koža po tipu mješovita? Kako ćete to prepoznati i koliko je njega takve kože zahtjevna?

Kod mješovite kože istodobno su prisutne različite, pa i suprotne karakteristike, primjerice, ten može biti i suh i mastan ili koža može biti i osjetljiva i sklona aknama. Činjenica da vam je koža djelomično suha ili masna ili da imate neka područja koja su osjetljiva, u ovakvim slučajevima ne znači da se uklapate u te tipove kože.

Tip ili stanje

Tip ili kategorija kože određuje se prema tome koliko se vode ili ulja proizvodi i transportira u kožu. Da bi se koža klasificirala kao mješovita na njoj stalno moraju biti prisutna jasno definirana suha i masna područja. Stanje kože može se, naime, privremeno mijenjati zbog nasljednih faktora, hormonskih promjena, utjecaja okoliša, prehrane, stresa, životnog stila i ukupnog zdravlja, pa je važno uočiti razliku između stanja kože koje je promjenjivo i tipa kože koji je stalan.

image

Mješovita koža lica istodobno ima i suhe i masne dijelove

YEKO PHOTO STUDIO/DEPOSITPHOTOS

Kako izgleda mješovita koža

Na mješovitoj koži pojavljuju se znakovi suhoće i masnoće. Primjerice, na nekim područjima lica pore mogu biti veće od uobičajenih, dok su na drugima nezamjetne, na nekim dijelovima mogu biti koncentrirani miteseri ili začepljene pore, čelo, središnji dio obraza ili nos mogu se sjajiti od masnoće, ten može biti neujednačen i djelomično siv, na nekim je područjima moguće crvenilo, na drugima grublja koža.

No, znakovi mješovite kože mogu upućivati i na nešto drugo, primjerice, ako je prisutno stalno ili povremeno ljuštenje na središnjem dijelu lica, to bi mogao biti seboroični dermatitis, a to stanje zahtijeva posebnu njegu. Najbolje je, imate li bilo kakve dileme, na procjenu stanja i tipa kože otići dermatologu.

Čitajte i: „Moisture sandwiching” - novi trend u njezi kože obećava najzdraviji i najsjajniji ten

Idealna jutarnja njega

Osobe s mješovitom kožom trebale bi jutarnju njegu početi umivanjem mlakom vodom te laganim uljem ili losionom za čišćenje, savjetuju dermatolozi. Sljedeći korak bio bi tonik bez alkohola s ružinom vodicom, hamamelisom ili jabučnim octom, nakon toga slijedi hidratantna krema ili serum i na kraju zaštita od sunca.

Kod znakova akni ili upale, liječnik može propisati sredstvo za čišćenje s niacinamidom za smanjenje upale ili sa sumporom protiv akni. U takvom se slučaju koristi i lagana nekomedogena hidratantna krema koja pomaže u održavanju zaštitne funkcije kože te zaštita od sunca s fizičkim filtrima i SPF-om ne nižim od 30.

image

Sastojci u kozmetici poput nevena, jojobe, vitamina E... odgovaraju mješovitoj koži

YEKO PHOTO STUDIO/DEPOSITPHOTOS

Idealna večernja njega

Navečer je najvažnije kvalitetno čišćenje. Za mješovitu kožu sklonu aknama, ujedno osjetljivu, odličan je izbor sredstvo za čišćenje sa salicilnom ili mliječnom kiselinom. Obje pospješuju obnavljanje stanica te imaju određena antibakterijska i protuupalna svojstva.

Preporuka je nakon čišćenja napraviti blagi piling kože, uobičajeno tri puta tjedno. Piling bi trebao sadržavati lagane kiseline, poput mliječne, salicilne ili kojične, koje kvalitetno čiste i otvaraju pore. Trebalo bi svakodnevno koristiti uravnotežujuću hidratantnu kremu, a po potrebi serum za obnavljanje kože i maske koje pomažu ujednačavanju tena. Dobrodošli sastojci u hidratantnoj kremi su hijaluronska kiselina, ulje čajevca, ulje koštica marelica, vitamin E i skvalan. Na tom je popisu i betain, aminokiselina koja pomaže uravnotežiti hidrataciju u koži.

Kod mješovite i osjetljive kože najviše će pomoći sastojci kao što su neven, zeleni čaj i jojoba. Pomažu održavati potrebnu razinu vlage u koži kako ne bi došlo do ljuštenja i iritacije.

Linker
22. travanj 2024 15:59