Njega kože

Mapiranje lica: Zašto se akne pojavljuju baš na bradi, nosu, čelu... i kako se liječe ovisno o mjestu izbijanja

Na kojim dijelovima lica akne uobičajeno izbijaju, što ih najčešće uzrokuje i kako ih možemo spriječiti i liječiti

Mapiranje lica ili proučavanje lokacija na kojima izbijaju akne i otkrivanje njihovog uzroka, kinesko je učenje koje povezuje mjesto izbijanja akni s različitim organskim sustavima. Naravno, u određivanju uzroka akni i liječenju najvažnija je procjena dermatologa, ali niti ovu drevnu praksu ne treba potpuno odbaciti, kažu stručnjaci.

„Nema znanstvenih dokaza koji podržavaju ovakav koncept, no definitivno mogu postojati obrasci pojavljivanja određenog tipa crvenila i akni koji mogu upućivati na njihov uzrok, a time i pomoći u izboru liječenja”, kaže dermatologinja dr. Tina Alster. Njezina kolegica dr. Heidi Waldorf navodi kako ne vjeruje da lokacija akni odražava unutrašnje stanje, no slaže se da „raširenost, odnosno lokacija akni, u kombinaciji s njihovim izgledom, pomaže u razlikovanju vrste akni”. Navodimo najčešća mjesta izbijanja akni, moguće uzroke i načine liječenja.

Brada i linija čeljusti

Nije neobično da se akne na bradi i uz čeljust pojavljuju u skladu s menstruacijskim ciklusom. „To je vrlo čest obrazac izbijanja hormonskih akni kod žena, posebno kada su duboke i bolne i izbijaju uoči mjesečnice”, kaže dr. Alster. Cistične akne i čvorići na bradi češći su kod odraslih žena, dok su akne po cijelom licu ili na njegovom gornjem dijelu tipične u tinejdžerskoj dobi.

Liječenje: Prema mapiranju lica, brada je povezana s tankim crijevom, pa promjene u prehrani mogu popraviti stanje. Trebalo bi izbjegavati mliječne proizvode i masne obroke kako bi se probava normalizirala, nakon čega će se ovaj dio lica očistiti.

Dermatolozi, kaže dr. Alster, preporučuju vrstu oralne hormonske kontracepcije čije se uzimanje kombinira s kremama s retinoidom. One pomažu protiv komedogenih prištića s bijelim i crnim vrhovima koji su često prisutni na istim područjima kao i hormonske akne.

image

Neki proizvodi za kosu mogu uzrokovati začepljenje pora

DEPOSITPHOTOS

Uz liniju kose

I ovdje akne najvjerojatnije izbijaju zbog korištenja neodgovarajućih proizvoda. Upravo proizvodi za njegu kose često pridonose začepljivanju pora, kaže dr. Alster.

Liječenje: Proizvodi za friziranje s visokim koncentracijama ulja uobičajeni su krivci za prištiće s bijelom glavom duž linije kose. Najbolje je potražiti proizvode koji ne začepljuju pore i formule bez masnoća kako bi vlasište ostalo čisto.

Čitajte i: Iznenađujuće, ali ovi estetski tretmani mogu ‘probuditi‘ akne i pogoršati stanje kože

Između obrva

Mapiranje lica kaže da dio između obrva može biti iziritiran zbog loše cirkulacije, problema s mokraćnim mjehurom, jedenja masne i prerađene hrane te pretjerivanja s alkoholom i cigaretama. Dr. Waldorf smatra da akne između obrva može izazvati pretjerano čupkanje obrva, jer može dovesti do urastanja dlačica, nadraženosti i upale. Može biti riječ i o seboroičnom dermatitisu, stanju kod kojeg je koža crvena i ljuskava.

Liječenje: Ključno je piti puno vode, paziti na prehranu i higijenu. Treba srezati namirnice kao što su sir i maslac te ne jesti noću. Seboroični dermatitis, kaže dr. Waldorf, može se tretirati kremama koje sadrže ketokonazol ili hidrokortizon.

Iznad obrva

To je područje prema mapiranju lica povezano s mjehurom i jetrom, a smatra se da akne mogu biti znak preopterećene jetre ili intolerancije namirnica. Krivci mogu biti i nedostatna hidratacija te toksini u organizmu.

Liječenje: Savjetuje se piti dovoljno vode, kako bi se toksini redovito ispirali iz tijela, spavati najmanje sedam sati svaku noć, provjeriti iritiraju li vas proizvodi za kožu i kosu (osobito ako imate šiške) te redovno vježbati kako biste ubrzali metabolizam. Pored toga, pazite što jedete i odbacite prerađene namirnice.

Na obrazima

Uzroci akni na obrazima mogu biti hormonska neravnoteža, velik unos šećera, neka stanja slezene, ali i infekcija. Ona se može razviti zbog mikroba koje ste prenijeli na kožu s telefona, nečistih jastučnica, četkica za šminkanje...

image

Četkice za šminkanje redovito čistite i perite

DEPOSITPHOTOS

Liječenje: „Mali crveni prištići uglavnom na središnjem dijelu lica, često povezani sa crvenilom i proširenim kapilarama, mogu biti znak rozaceje”, kaže dr. Waldorf. Uobičajeno liječenje uključuje kombinaciju oralnih i lokalnih antibiotika te druge topičke preparate.

Ako se akne uobičajeno pojavljuju na jednoj strani lica, možete biti sigurni da su uzrok predmeti koje prislanjate na kožu. Povedite više brige o čistoći – redovito mijenjajte posteljinu, čistite telefon, četkice i sve ostalo što dolazi u dodir s licem.

Oko usta

Mapiranje lica govori da akne oko usta mogu biti uzrokovane zatvorom ili pretjerivanjem sa začinjenom i prženom hranom. Dermatolozi ovo stanje nazivaju perioralni dermatitis, a riječ je o sitnim crvenim ili ružičastim kvržicama čiji okidač mogu biti hormonske promjene, neodgovarajući kozmetički proizvodi ili bakterije.

Liječenje: Prema kineskom učenju može pomoći povećan unos vlakana, voća i povrća, uz manje začina. Što se tiče njege kože, važno je uvijek koristiti čiste četkice i nekomedogene kozmetičke proizvode.

Čitajte i: „Moisture sandwiching” - novi trend u njezi kože obećava najzdraviji i najsjajniji ten

Na nosu

Miteseri na nosu normalna su pojava, jer nos je pun lojnih žlijezda, kaže dermatologinja dr. Julie Russak. Kineska medicina povezuje ga sa srcem i plućima, pa bi, po tom učenju, prištići mogli biti znak povišenog tlaka.

Liječenje: Valja izbjegavati energetske napitke, smanjiti unos soli i jesti više voća i povrća, jer takva prehrana godi srcu i utječe na smanjenje tlaka. Za čišćenje mitesera dermatolozi preporučuju blagi kemijski piling salicilnom ili glikolnom kiselinom u kombinaciji s upotrebom retinoida.

image

Za akne na leđima čest je krivac uska odjeća pod kojom koža "ne diše"

DEPOSITPHOTOS

Prsa i leđa

Akne na prsima i leđima mogu biti potaknute nošenjem preuske odjeće i odjeće od materijala pod kojima koža "ne diše” te nakupljanjem znoja i bakterija, zbog čega može nastati folikulitis, upala folikula dlačica.

Liječenje: Najbolje je poraditi na promjenama ponašanja. Počnite nositi lakšu i ne previše usku odjeću od prirodnih materijala, tuširati se odmah nakon vježbanja i to sredstvima na bazi salicilne kiseline.

Linker
05. ožujak 2024 15:28