Naspavajte se

Manjak sna pogađa lice na barem četiri načina i to se vidi

Nedostatak sna oštećuje cijeli naš organizam, pa i kožu. Posljedice mogu biti podočnjaci, pepeljast ten, brže starenje...

Nedostatak sna pogađa golem dio odrasle populacije, a ako vas (još) ne zabrinjava to što premalo spavanja može utjecati na vašu koncentraciju ili na rad srca, možda ćete se trgnuti kad pročitate kako djeluje na površini, tj. na koži. Stručnjaci iz American Academy of Sleep Medicine (Američka akademija medicine spavanja) navode četiri najuočljivija djelovanja manjka sna na naš izgled.

● Razine hormona kortizola rastu s nedostatkom sna, a to može pojačati upalno stanje i dovesti do slabog nakupljanja kolagena. Nadalje, dotok krvi u lice pojačan je tijekom spavanja, pa nedostatak sna može dovesti do sivog i pepeljastog izgleda. Oči mogu nateći i biti crvene s tamnim kolutovima.

● Navike spavanja mogu snažno utjecati na izgled očiju i područja oko njih, osobito na donje vjeđe. Mnogi ljudi često primjećuju kako si im „vrećice” ispod očiju izraženije ujutro, a do toga dolazi zato što masnoća u donjim kapcima zadržava vodu.

● Nedovoljno sna povezuje se s pojačanim stresom, a kada smo pod stresom nazadujemo. To znači da će kratkoročno razni problemi s kožom – primjerice, akne, ekcemi, psorijaza, svrbež – buknuti. Kronični manjak sna pak može dovesti do poremećaja kolagenskih puteva, time i do bržeg starenja kože, čak i do sporijeg zarastanja rana.

● Manjak sna tipično je povezan s manjkom vremena provedenog u horizontalnom položaju, a to vodi do redistribucije volumena vode u tijelu, pa noge i posebno stopala otiču, a lice može izgubiti na volumenu. Čak i kosa može zbog toga izgledati tanje i manje voluminozno.

Linker
19. travanj 2024 10:06