Tragovi vremena

Kako stari ženska, a kako muška koža? Kakve su razlike i tko je u prednosti?

Muška koža sadrži više kolagena i elastina od ženske kože, pa će vjerojatno dulje odolijevati vremenu, ali znaci starenja će na njoj biti naglašeniji

Žene prosječno žive dulje od muškaraca i obično bolje podnose nedaće koje život nosi, pa bi se moglo reći i da su otpornije na protok vremena. No, kada se govori o koži i njenom starenju, ne može se ne primijetiti opća percepcija prema kojoj su muškarci u određenoj prednosti. Ta percepcija velikim dijelom ovisi o doživljaju starenja prema spolu, posebno u društvu koje je značajno strože prema izgledu starijih žena nego prema izgledu njihovih vršnjaka, no činjenica je da muška i ženska koža imaju neke biološke različitosti.

Čitajte i: Znate li gdje se na licu pojavljuju prvi znaci starenja i možemo li ih spriječiti i odgoditi?

Deblja koža

Primjerice, očigledna je razlika to što će muška koža vjerojatnije biti masnija. Razlog je taj što ima više lojnih žlijezda nego ženska koža i bogatiju opskrbu krvlju. To može biti objašnjenje za češću pojavu akni kod muškaraca, rekla je dermatologinja dr. Eileen Tan, ali nema utjecaj na starenje kože.

No, muška je koža čvršća i oko 20 do 30 posto deblja od ženske kože, kaže liječnica. Tu leži biološka prednost u boljem podnošenju starenja, jer muška koža tu čvrstoću i debljinu zahvaljuje višim razinama kolagena i elastina, a upravo je nedostatak tih dvaju proteina izravno povezan s pojavom znakova starenja, kao što su bore i opuštena koža. Time se objašnjava zašto se tragovi vremena obično sporije pojavljuju na muškim licima.

image

Muška je koža masnija, ali i čvršća

DEPOSITPHOTOS

Uloga hormona

Ovome treba dodati i značajno veće hormonske promjene kroz koje žene prolaze, osobito tijekom trudnoće i menopauze. Te fluktuacije hormona snažno utječu na kožu. „Sadržaj kolagena u muškoj koži opada ujednačenom brzinom, dok je starenje kože kod žena ubrzano hormonskim padom, posebno poslije menopauze ili kod preranog otkazivanja jajnika. Stanjivanje kože kod žena značajno se ubrzava poslije menopauze, pa su i znakovi starenja kože kod žena viših godina češće izraženiji nego kod muškaraca iste dobne skupine”, navodi dr. Tan.

Čitajte i: Može li biti prekasno za injekciju botoksa?

Prirodna ravnoteža

Ženski spolni hormon estrogen povezan je s proizvodnjom kolagena, debljinom i hidriranošću kože. Istraživanja su pokazala da pad njegove razine ubrzava pojavu znakova starenja, kao što su broj i dubina bora, pojačana suhoća kože, slabljenje elastičnosti kože i povećan rizik za pojavu pigmentacija. Sa starenjem se preraspoređuju i masni jastučići koji podržavaju strukturu lica – spuštaju se iz gornjeg prema donjem dijelu, što ženama može dati grublji izgled, a kod muškaraca može stvoriti dojam jače čeljusti.

Ipak, priroda se pobrinula za ravnotežu, pa su mnogi znakovi starenja na muškoj koži izraženiji, iako se pojavljuju kasnije. Kako kaže dr. Tan, opuštenost kože i bore često su naglašeniji kod muškaraca. Muškarci imaju jače mišiće, pa će vjerojatnije razviti dinamičke bore (linije na licu koje nastaju kao posljedica ponavljanih pokreta mišića), a i bore će im često biti dublje, poput brazdi.

image

Osnovna pravila njege kože jednaka su za oba spola

DEPOSITPHOTOS

Njega za oba spola

Premda neki biološki čimbenici idu na ruku muškarcima, to ne znači da se muškarci ne trebaju brinuti o koži. Osim toga, treba reći i da geni, bez obzira na spol, snažno utječu na kvalitetu i starenje kože, a tu su i utjecaji iz okoline. „Godine izlaganja suncu ubrzat će proces starenja kože, a time i pojavu bora i pigmentacija. Po mom iskustvu, žene se puno više brinu o koži i bolje je njeguju nego muškarci, a to pomaže ublažiti utjecaj fiziološkog procesa starenja”, kaže dr. Tan.

Pravilna njega temelj je za odgađanje starenja kože, kod žena i kod muškaraca. Jedan je od glavnih koraka u tome svakodnevna zaštita od sunca, sredstvima širokog spektra koja štite kožu i od UVA i od UVB zraka. Redovno treba čistiti kožu te je njegovati i hidrirati kremama i drugim proizvodima prema tipu kože – normalnom, masnom, suhom ili osjetljivom – te liječiti stanja kao što su ekcemi ili akne.

Nakon tridesete godine trebalo bi u njegu uključiti i proizvode za prevenciju starenja i obnavljanje kože, a dr. Tan u tu svrhu preporučuje vitamin C i retinol, za koje je klinički dokazano da ublažavaju izgled finih linija i bora, ujednačavaju ten, smanjuju pigmentacije i daju koži sjaj. Ne treba zanemariti ni snažan utjecaj životnog stila na izgled kože. Ova pravila, treba li naglasiti, vrijede i za žene i za muškarce.

Linker
19. travanj 2024 09:40