Trendovi u estetskoj medicini

Kakav će se izgled tražiti u 2022. godini: Glavni trend je prirodnost, ruske usne i napuhnuto lice odlaze u povijest

Podbradak, umorne oči i izgled nosa najviše su smetali klijentima estetskih liječnika, ženama i muškarcima, u 2021. godini, čemu su svakako kumovali pandemija i navike koje je donijela. Po riječima domaćih stručnjaka, najtraženiji kirurški zahvat bila je i bit će rinoplastika, manje invazivna nego dosad, a kirurški zahvati pomlađivanja blefaroplastika i face lifting. Dinamičnije je na polju neinvazivnih i kombiniranih tretmana

Trend što prirodnijeg izgleda u estetskoj kirurgiji i estetskim tretmanima već se širi svijetom, a stručnjaci, domaći i strani, predviđaju rast tog vala, kao glavnog kretanja u estetskoj medicini u 2022. godini. Pridonijeli su mu napredak tehnologije, koja omogućuje sve manju invazivnost i sve suptilnije rezultate, ali i promjena ukusa klijenata – kao da su se, barem u određenom dijelu, zasitili diktata filtriranih i retuširanih, „nacrtanih” lica koja se namješteno osmjehuju ili puće usne po društvenim mrežama.

image

Tražit će se suptilniji rezultati estetskih zahvata i tretmana

DEPOSITPHOTOS

Korekcija nosa: povratak minimalno invazivnog pristupa

U estetskoj kirurgiji teško da bilo što može uzdrmati traženost face lifta, rinoplastike i blefaroplastike, odnosno, kada govorimo o tijelu, povećanja grudi, liposukcije, abdominoplastike. Ipak, nekih promjena ima. Dr. Tomica Bagatin, spec. maksilofacijalne kirurgije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata, službeni trener i edukator tvrtke Allergan Aesthetics za aplikaciju hijaluronskih dermalnih filera i botoksa, kaže kako se trendovi cijelo vrijeme mijenjaju, ali i vraćaju, pa stoga misli da se kod najpopularnijeg estetskog zahvata – a to je rinoplastika – može očekivati povratak trendova poput onih koji su bili aktualni krajem 50-ih te tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća.

image

Dr. Tomica Bagatin vjeruje da će se češće raditi face lifting tijekom kojeg se izvodi više zahvata na različitim dijelovima lica

POLIKLINIKA BAGATIN

- To je korištenje minimalno invazivnih instrumenata, kao što je piezo pila, s ciljem maksimalne zaštite ligamenata i krova nosa. Kod oblikovanja i zatezanja lica, poznatijeg i kao face lifting, možemo očekivati invazivniji pristup, za razliku od manje invazivnih tretmana koji su bili popularniji kroz 2021. godinu, ali su istovremeno davali i manji efekt – kaže kirurg koji smatra kako se općenito ide prema tome da se za vrijeme jednog zahvata napravi više manjih, kako bi se postigli što bolji rezultati. - Primjerice, za vrijeme face liftinga istovremeno možemo podignuti kapke i obrve, a možemo i korigirati nos te popuniti lice masnim tkivom pacijenta ili kombinirati i nadopunjavati kirurške tretmane neinvazivnim tretmanima, filerima ili Vistabelom. Botoks, odnosno Vistabel terapija protiv bora, jedan je od najpopularnijih tretmana današnjice, a dobro poznavanje anatomije i aktivnosti mišića pridonose sve uspješnijim rezultatima.

Mijenja se i trend dermalnih filera, kaže dr. Bagatin. Dolaze preparati na bazi hidroksiapatita kao stimulatora kolagena i to u kombinaciji s filerima na bazi hijaluronske kiseline.

Na prvom mjestu je skladna cjelina

Fokus će se maknuti s naglašavanja pojedinih dijelova lica, pa neće biti toliko važno povećati usnice ili istaknuti liniju donje čeljusti. U godini pred nama najvažnije će biti postići skladnu cjelinu, na kojoj nijedan detalj neće odudarati i privlačiti neželjenu pažnju na sebe, kaže dr. sc. Mladen Duduković, spec. plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije i dodaje:

- Prirodnost i svježina bit će na prvom mjestu. Kod pomlađivanja za najbolje će se rezultate kombinirati invazivni i neinvazivni tretmani, poput kirurškog zatezanja lica ili blefaroplastike s nadopunom volumena podočnjaka i obraza transferom vlastitog masnog tkiva.

I dr. sc. Duduković smatra da će prezervacijska (zaštitna) rinoplastika biti trend u kirurgiji nosa. Kod nje je cilj očuvati sve anatomske strukture nosa.

image

Dr. sc. Mladen Duduković smatra da će na popularnosti dobiti hibridne operacije povećanja grudi

VEDRAN PETEH/CROPIX

- U Poliklinici Duduković & Kisić ovu operaciju izvodimo endoskopski asistiranom korekcijom nosnog septuma, a to jamči dugoročni estetski rezultat, kao i funkcionalnost – kaže liječnik koji smatra da će se u 2022. godini među nekirurškim metodama pomlađivanja, odnosno zatezanja kože, izdvojiti tretman Ultherapy kojim se snažno potiče stvaranje kolagena u dubokim slojevima kože, uz tretman Radiesse wash za biostimulaciju kože. Što se tiče zahvata na tijelu, zanimanje za operaciju povećanja grudi ne jenjava, no sada bi u prvi plan mogle doći tzv. hibridne operacije grudi kod kojih se povećanje postiže implantatima, a konačni se rezultat dorađuje pomoću manjih količina vlastitih masnoća.

S manje filera može se postići više

Na polju estetske dermatologije, grane medicine koja se tijekom posljednjih dvadesetak godina razvijala velikom brzinom, trendovi su se, na sreću, značajno promijenili, a slično vrijedi i za estetsku kirurgiju te je došlo i do preklapanja u manje invazivnim metodama koje su zauzele važno mjesto i postale dostupne gotovo svima, navodi dr. Nevia Delalle, spec. dermatovenerologije.

- Posebno me veseli što se ponovno počela cijeniti prirodna, izbalansirana ljepota, u skladu s tim i trendovi u odabiru postupaka. Premda aplikacije filera i botulinum toksina još zauzimaju prvo mjesto u svakodnevnom radu, način aplikacije i odabir materijala idu u korist meni najdraže izreke: „Manje je više!” - kaže dr. Delalle.

Rusku tehniku popunjavanja usnica zamjenjuje francuska, kaže liječnica, a sve više se kombiniranjem različitih metoda pomlađivanja dolazi do lijepe i zdrave kože uz izbalansiranu, minimalnu volumizaciju lica. Više se koriste i skinboosteri, odnosno duboka hidratacija kože hijaluronskim filerima bez dodavanja volumena.

image

Dr. Nevia Delalle veseli se prolasku trenda "alijeniziranog" izgleda i pozdravlja prirodnost

MLADEN ŠARIĆ

- Moram naglasiti da su sve metode, koje i sama koristim u svakodnevnom radu u Poliklinici Dermalife i koje će sigurno biti trend u 2022. godini, stimulativne metode, jer upravo je stimulacija fibroblasta u srednjem sloju kože odgovor na produkciju kolagena i elastina, dvije najvažnije komponente za elastičnu, zdravu i sjajnu kožu bez bora. Laserske abrazivne i neabrazivne metode kombiniram s mezoterapijskim koktelima, microneedling metodama, mezonitima, a uz to koristim i radiofrekvencijske te ultrazvučne fokusirane metode. Sve one na različitim razinama djeluju izvana i iznutra, a rezultat je prirodan i zdrav, a ne „alijenizirani” izgled koji, nadam se, odlazi u povijest – ističe dr. Delalle.

Na cijeni je prirodna mimika

Da je ruskim usnama odzvonilo, smatra i dr. Nikola Milojević, liječnik estetske medicine. Na prvo mjesto trendova u 2022. on stavlja prirodne usne, nakon godinu-dvije prevlasti tzv. russian lips koje, kaže liječnik, dobro izgledaju samo na fotografijama, dok uživo i nije baš tako. Zbog toga vjeruje da će novi trend biti puno prirodnije usne. Tu je i trend prirodne mimike i što manje količine apliciranog botoksa.

- Već se i primjenom mikro, pa i nano doza botoksa, mogu postići odlični rezultati, koji neće za posljedicu imati podignute obrve ili zamrznuto lice. Možda sam i subjektivan jer je taj prirodan izgled i moj zaštitni znak, ali vidim na pacijenticama i pacijentima koji su probali neke prenaglašene rezultate da žele prirodnije tretmane – govori dr. Milojević.

Godinu 2022. trebalo bi obilježiti i skidanje i mijenjanje tetovaža, za što klijenti sve više pitaju, barem u Poliklinici Milojević. Malo je reći da je zadnjih godina tetoviranje snažan trend, vjerojatno će to i ostati, ali mnogi ipak žele ukloniti poneku tetovažu iz različitih razloga - ili im više nije aktualna ili žele napraviti mjesta za neku bolju.

image

Dr. Nikola Milojević kaže da su trend prirodnije usne i apliciranje manjih količina botoksa i filera

POLIKLINIKA MILOJEVIĆ

U novoj godini će svakako u trendu biti i njega kod kuće pomoću kozmeceutskih preparata (cosmeceuticals). Riječ je o kombinaciji kozmetičkih i farmaceutskih pripravaka kojima se tretmani nastavljaju kod kuće.

- Na jačanju ovog trenda možemo zahvaliti i pandemiji. To nije loše, naprotiv, to je dobra i korisna nadogradnja tretmana. Farmaceuti sve više proizvode takve kreme, a i mi planiramo takvu kremu u našem brendu Dr. Milo, s isključivo prirodnim sastojcima – najavljuje dr. Milojević.

Općenito će nekirurška estetska medicina, predviđa naš sugovornik, nastaviti trend rasta koji bilježi iz godine u godinu.

- Pacijenti sve više shvaćaju da ne trebaju „pod nož” za svaku intervenciju te da postoje nekirurške alternative, koje su jeftinije, imaju manji rizik, kraći oporavak i slično. I tehnologija se razvija, tu možemo izdvojiti smrzavanje masti CoolSculptingom koje postaje sve popularnije – kaže dr. Milojević.

Oblikovanje tijela nakon mršavljenja

Na trendove u estetskoj kirurgiji i estetskoj medicini općenito snažno je utjecala pandemija covida-19. Među trendovima za dotjerivanje tijela, predviđaju neki stručnjaci, iskočiti bi 2022. zbog toga moglo kirurško oblikovanje nakon mršavljenja. Tijekom pandemijske gotovo već dvije godine, naime, jedni su se zapustili, dok su drugi iskoristili priliku i posvetili se zdravijoj prehrani i vježbanju kako bi skinuli suvišne kilograme. Skidanje prekomjerne kilaže uvijek je dobro za zdravlje, ali estetski rezultati ne moraju biti tako jasni – kod nekoga tko je dulji niz godina nosio suvišne kilograme ili je u kratko vrijeme izgubio veći broj kilograma lako je moguće da se pojavi višak kože koji narušava izgled nove figure. Pored toga, mnogima ostaju „otoci” tvrdokorne masnoće kojih se ne mogu riješiti niti prehranom niti vježbanjem.

image

Oblikovanje tijela obuhvaća cijeli niz postupaka, među ostalim uklanjanje viška kože s nadlaktica

DEPOSITPHOTOS

Kirurško oblikovanje (konturiranje) tijela uključuje različite postupke koji ciljaju prekomjernu kožu i masne jastučiće, a pomažu vratiti prirodne konture tijela i ukloniti opuštenu kožu na vratu, rukama, trupu, bedrima... Oblikovanje tijela nakon značajnog mršavljenja vrlo je individualizirano i ovisi o tome koja područja treba ciljati, a postupci se mogu i kombinirati. Među glavne kirurške zahvate na tijelu nakon mršavljenja spadaju abdominoplastika (tummy tuck) koja se često kombinira s liposukcijom, podizanje grudi, uklanjanje viška kože s nadlaktica, povećanje volumena stražnjice, ako se nakon mršavljenja izravnala.

Najtraženije u 2021. godini

Pandemija je promijenila i način na koji se vidimo – sati i sati na video sastancima omogućili su ljudima da se pomno promotre. Pritom su im, vidi se iz riječi naših sugovornika, najviše smetali podbradak, umorne oči i izgled nosa, pa i kada se na stranu stave kut snimanja, neprikladno svjetlo i sve ostalo što utječe na izgled na ekranu.

- U Poliklinici Bagatin najtraženiji kirurški zahvat u 2021. bila je rinoplastika, za žene i za muškarce. Dok se žene odlučuju za korekciju nosa ponajprije iz estetskih razloga, kod muškaraca su to primarno funkcionalni problemi. Na drugom mjestu je blefaroplastika, kod koje je cilj održavanje volumena ili čak povećanje volumena vlastitim masnim tkivom, uz čestu kombinaciju s podizanjem obrva. Pripadnice ljepšeg spola često su dolazile na estetsku operaciju zatezanja lica, face lifting, koji bez sumnje predstavlja sljedeću najčešću operaciju pomlađivanja. Od nekirurških zahvata prednjačili su tretmani filerima i Vistabelom kojima se oblikuje cijelo lice - rekao je dr. Tomica Bagatin.

image

Blefaroplastika je jednako tražena metoda pomlađivanja i kod muškaraca i kod žena, kaže dr. Tomica Bagatin

DEPOSITPHOTOS

Pandemija koronavirusa promijenila je naše navike – maska je postala svakodnevni dio naših života, kao i sastanci, predavanja i radionice pred ekranima. Fokus je na očima, pa su i trendovi išli u tom smjeru, kaže dr. Bagatin i dodaje:

- Popularni su postali mačkasti izgled očiju, tzv. cat eye, kao i tehnika povećanja usana poznata kao russian lips, no pitanje je hoće li ti trendovi opstati. Cilj nam je postići što prirodniji izgled, jer čim se odmaknemo od jednostavnosti, dobivamo mogući neprirodan izgled, a nikome nije cilj da izgleda čudno ili neobično. Uvijek je potrebno naglašavati prirodne kvalitete lica.

Dr. Nevia Delalle kaže da su danas pacijenti vrlo dobro informirani te da dolaze s konkretnim pitanjima i željama i sretna je što se sve češće ti prohtjevi podudaraju s njenim stručnim mišljenjem. Kaže kako se, uz metode koje je već navela, tijekom 2021. više pažnje obraćalo na donji dio lica i na podbradak, jer su mnogi puno vremena provodili gledajući se na ekranima.

image

U protekloj je godini dr. Nevia Delalle češće vadila mast iz podbradaka klijenata nego što je činila ranijih godina

DEPOSITPHOTOS

- Nešto više sam radila lipolize podbratka, mezoniti mentolabijalnog područja, konturiranje donje čeljusti. I uklanjanje ožiljnih promjena na licu, kao posljedica mladenačkih akni, počelo se tražiti značajno češće nego ranije, kada se pacijenti nisu toliko gledali – kaže liječnica. - Traženije su bile i invazivnije metode koje zahtijevaju oporavak od nekoliko dana, što je u normalnim uvjetima luksuz. To su abrazivni laser ili laserski piling, kako ga volimo zvati, potom srednje duboki pilinzi ili frakcijska plazma. Zajedničko im je to što stimulativno djeluju na dermis, a uklanjaju cijeli epidermalni sloj kože. Daju odlične rezultate i koža je nakon takvih postupaka savršena.

U proteklih dvanaest mjeseci u Poliklinici Milojević najpopularniji su bili tretmani botoksom i filerima, a oba spola najviše su tražila rješavanje podočnjaka pomoću filera. Kod žena je vrlo popularno oblikovanje usnica, u zadnje vrijeme i zatezanje ili povećanje brade filerima. Sve je više ravnanja nosa nekirurškim putem - na točno određenim područjima ispravljaju se nepravilnosti apliciranjem filera. Kod žena je popularan i botoks, a kod muškaraca smanjivanje trbuha CoolSculptingom, kod kojeg se masti smrzavaju na -14°C, odumiru i izlaze iz tijela.

image

Povećala se potražnja za ispravljanjem nepravilnosti na nosu pomoću filera, kaže dr. Nikola Milojević

PAVEL GULEA PHOTOGRAPHY/DEPOSITPHOTOS

- Tijekom pandemije ljudi se dosta gledaju na video pozivima, pod maskama, pri lošijem svjetlu i kamerama te dosta pozornosti pridaju licu. Mislim tu najviše na podočnjake koji se uklanjaju filerima i na podbradak koji se također može ukloniti smrzavanjem masti – kaže dr. Nikola Milojević. - Klijenti obraćaju pozornost i na kvalitetu kože, a u prvi plan je iskočio tretman mikroiglicama SkinPen koji potiče regeneraciju kože. U kombinaciji s nekim drugim tretmanima, poput PRGF-a (revitalizacija kože pomoću plazme iz vlastite krvi), možemo puno napraviti za oporavak kože i za njen zdrav i pomlađen izgled.

I u estetskoj dermatologiji trendove stvaraju društvene mreže

San svih koji se brinu o sebi je izgledati svježije, odmornije i njegovano bez većeg naglašavanja volumena i bez promjene osobnosti, stoga su trendovi u cijelom svijetu, pa i u Hrvatskoj, njegovan, prirodan izgled, osvježena i nahranjena koža te lagano zatezanje i sprečavanje opuštenosti kože, kaže dr. sc. Ana Ljevar, mag. pharm., direktorica tvrtke Humed Pharma koja se bavi distribucijom brendova s područja estetske dermatologije.

- U Hrvatskoj smo nedavno, među prvima u svijetu, lansirali tretman medicinskim proizvodom Profhilo Body i mislim da će upravo taj tretman izazvati najveći interes u 2022. Tretman Profhilo je jedinstven, u samo dvije aplikacije hrani kožu, zateže je potičući sintezu adipocita te vraća izgubljeni volumen. Zvijezda je u neinvazivnim metodama, pa se nadamo da će i njegov „brat” Profhilo Body zasjati istim sjajem – kaže A. Ljevar dodajući da na polju estetike i nema puno noviteta; i dalje prevladavaju hijaluronska kiselina, botoks i neinvazivni tretmani, kao što su mezoterapija, PRP ili kemijski piling.

Mnogi od njih bili su i najtraženiji u godini za nama; za vraćanje izgubljenog sjaja kemijski pilinzi u zimskim mjesecima te mezoterapija, a za volumen dermalni fileri, najviše za oblikovanje usana.

- Što se događa kod nas, a i u svijetu, ono je što se događa na društvenim mrežama. Velik broj ljudi okrenuo se sebi i počeo se više brinuti o vlastitom izgledu. Dosta se traži PRP (pomlađivanje vlastitim matičnim stanicama), metoda koja mnogima zvuči najprirodnije. Smatram da su kvalitetniji tretmani mezoterapije kod kojih se pod kožu unose različiti vitamini, minerali, aminokiseline, hijaluronska kiselina. No, važno je da se brinete za svoj izgled, a najvažnije je da je svatko zadovoljan sobom – kaže A. Ljevar. - Traženi su i tretmani za obnovu i rast kose, jer jedna od posljedica covida-19 je ispadanje kose. Na tom polju dokazuje se mezoterapija u kombinaciji s plazmom obogaćenom trombocitima te u kombinaciji s uređajem Dermapen.

Linker
20. travanj 2024 06:30