Iz dana u dan

Kada, kako, koliko: Anti-aging njega korak po korak

Tri su svakodnevna koraka u anti-aging njezi kože nezaobilazna, sve ostalo je nadgradnja, koja može biti vrlo korisna, ali ne i obavezna

Znaci starenja neizbježno će se pojaviti na licu, oni pokazuju da živimo, da se smijemo i plačemo. Bez obzira na to smetaju li nam ili ne, trebali bismo se pobrinuti za stanje kože i pomoći joj da izgleda i funkcionira najbolje što može što je dulje moguće. Svakodnevnu njegu koja podržava vitalnost kože možemo nazvati anti-agingom, ali i ne moramo – to može biti jednostavno briga za kožu koja stari. Cilj je pružiti joj sve što je potrebno za njeno optimalno djelovanje.

Eksperti za njegu preporučuju sedam svakodnevnih koraka u takvoj njezi, no savjete ne trebamo doživljavati kao uklesane u kamen. To su smjernice koje će svatko od nas prilagoditi potrebama svoje kože.

1. korak: Čišćenje

Za većinu bi idealno bilo čistiti lice nježnim proizvodom za čišćenje jednom na dan, dok osobe s vrlo masnom kožom to mogu činiti i dva puta dnevno. Osobama sa suhom i osjetljivom kožom jedno večernje čišćenje sasvim je dovoljno.

Već sam postupak čišćenja u večernjim satima može djelovati relaksirajuće, jer nam pruža nekoliko trenutaka ugodne stanke bez stresa u kojoj i doslovno i simbolički uklanjamo sa sebe dnevnu prljavštinu. Najvažnije je što ćemo čišćenjem ukloniti prljavštinu, zagađivače, šminku, znoj i prekomjernu masnoću s lica te tako spriječiti začepljivanje pora i omogućiti koži da se odmori i dubinski obnovi preko noći.

2. korak: Tonik

Tonik nije osnovni korak u njezi, prije ga možemo shvaćati kao nadogradnju, ali vrlo korisnu. Hidratantni tonik može pružiti dodatnu dozu vlage te nahraniti kožu i pomoći uravnotežiti pH barijeru kože poslije čišćenja. Uz to, stvarno pruža osjećaj ugode. Ranije su se češće koristili alkoholni tonici, koji dodatno čiste kožu, ali je i prilično isušuju, dok danas prevladavaju hidratantne formule. Tonici mogu biti i prvi korak dnevne njege, posebno za osobe koje preskaču jutarnje čišćenje. Nanošenjem tonika navlažit ćemo kožu i pripremiti je za sljedeće korake.

image

Cilj njege je pružiti koži sve što joj je potrebno da izgleda i funkcionira najbolje što može

DEPOSITPHOTOS

3. korak: Serum

Serumi su lagani proizvodi za njegu kože puni aktivnih sastojaka. Obično imaju manje molekule od ostalih proizvoda, što omogućuje da njihovi sastojci prodiru dublje u kožu. Namijenjeni su ciljanom tretiranju određenih stanja kože, primjerice, osobe sa zrelijom kožom vjerojatno će htjeti serum koji može pomoći učvrstiti i tonirati kožu. Među aktivnim sastojcima koji se koriste u tu svrhu najproučavaniji i najčešće preporučivani su retinol (derivat vitamina A) i vitamin C.

Vitamin C preporučuje se za dnevnu upotrebu. Pomaže podržati proizvodnju kolagena u koži, posvijetliti tamne mrlje, poboljšati tonus kože i boriti se protiv djelovanja slobodnih radikala, nestabilnih spojeva koji narušavaju zdravlje kože. Retinolski serum preporučuje se nanositi navečer, s obzirom na to da može pojačati osjetljivost kože na sunce. Njegove su dobre strane poticanje obnove stanica i proizvodnje kolagena, ublažavanje nejednakih pigmentacija i crvenila, poboljšanje čvrstoće kože.

Izbor je širi, pa možete odabrati i serume s peptidima koji snažno hidriraju kožu i podržavaju njenu čvrstoću, niacinamidom koji umiruje kožu, hidrira je i poboljšava joj tonus ili s AHA kiselinama, poput glikolne ili mliječne, koji pomažu ujednačiti ten.

4. korak: Hidratacija

Bez dobre hidratacije nema dobre njege kože. To je jedan od temeljnih koraka, pa se preporučuje odabrati kvalitetan proizvod (kremu ili losion) s kombinacijom humektanata, emolijensa i okluzivnih sastojaka. Humektanti, poput aloje vere, hijaluronske kiseline ili glicerina, privlače vlagu, emolijensi umiruju kožu i čuvaju njenu barijeru, dok okluzivni sastojci „zaključavaju” vodu u koži.

5. korak: Krema za područje oko očiju

Posebna njega za ovo područje nije potrebna svima, no može pružiti dodatne sastojke za zadovoljavanje potreba tog vrlo zahtjevnog dijela kože. Koža oko očiju tanka je i delikatna i stalno u nekom pokretu pa se, kada sa starenjem kolagenska i elastinska vlakna počnu prirodno slabiti, bore prvo pojavljuju upravo na tom području. Namjena je krema za područje oko očiju ublažavanje takvih bora, kao i otečenosti i tamnih krugova oko očiju.

6. korak: Ulja

Rutinska njega može se nadopuniti uljima. Ona snažno okluzivno djeluju te pomažu „zapečatiti” prethodne korake. Više je načina uključivanja ulja u redovnu njegu: to može biti masaža (prstima ili uz valjak ili gua sha), ona mogu biti noćni tretman ili ih možete koristiti danju umjesto hidratantne kreme (tada svakako prije ulja nanesite serum na bazi vode). Zrela koža može imati dobrobiti, primjerice, od ulja sjemenki šipka koje sadrži masne kiseline i vitamin C, arganovog ulja koje snažno protuupalno djeluje ili ulja sjemenki moringe koje je puno antioksidansa te pomaže očuvanju zdrave kožne barijere.

image

Tri su osnovna koraka u anti-aging njezi kože, sve ostalo je nadgradnja

DEPOSITPHOTOS

7. korak: Zaštita od sunca

Ulazimo u dio godine s manje sunca, no to ne znači da možemo zanemariti zaštitu od sunčevih zraka, jedan od tri glavna koraka u svakoj njezi kože. Postoje proizvodi s kemijskom ili mineralnom zaštitom; oni s mineralnom sadrže cinkov oksid ili titanov dioksid koji, smatra se, učinkovitije blokiraju UVA i UVB zrake, a i manje zagađuju okoliš. Međutim, najbolji će biti oni proizvodi koje ćemo stvarno upotrebljavati.

Dodaci prehrani

Proizvodi za lokalnu primjenu odlični su za tretiranje površinskih problema na koži, no za cjelokupnu potporu hidrataciji, elastičnosti i dobrom tonusu kože korisni mogu biti dodaci prehrani. Naravno, čarobna pilula ne postoji, ali antioksidansi i podrška kolagenu mogu biti dobar izbor za početak. U svakom slučaju, posavjetujte se s dermatologom prije uzimanja suplemenata.

Piling

Puno se govori o dobrobitima redovnog pilinga, no eksfolijacija nije svakome potrebna. Osobama s osjetljivom kožom može nanijeti više štete nego koristi, a onima koje već koriste retinol nije potrebna, budući da njime već potiču izmjenu stanica. No, kod onih kojima piling odgovara, redovna primjena stvarno može odlično djelovati: uklanja višak stanica mrtve kože na epidermi, ujednačuje ten i teksturu. Preporučuje se jedan do najviše dva pilinga tjedno.

Linker
05. travanj 2024 18:34