Studija o nastanku celulita

Jesmo li korak bliže pobjedi nad neželjenom „narančinom korom”

Pokazalo se da su celulitne jamice povezane s fascijama, što znači da problem nije na površini kože, nego u dubljim i jačim strukturama

Najveća većina žena, a i mnogi liječnici, celulit smatraju trajnom smetnjom; osmišljeni su razni tretmani i aparati za ublažavanje neravnina i ujednačavanje teksture kože pogođene celulitom, ali rezultati su obično skromni i privremeni. S obzirom na to da, procjenjuje se, oko 90 posto žena ima celulit (a imaju ga i neki muškarci), začuđuje koliko se malo zna o njemu, posebno na staničnoj razini.

Plastic and Reconstructive Surgery, službena publikacija Američkog društva plastičnih kirurga (American Society of Plastic Surgeons, ASPS), objavila je rezultate istraživanja u kojem je ultrazvukom proučavana stanična struktura celulita ne bi li se otkrilo kako nastaje, sve u cilju poboljšanja tretmana i „ravnanja” zahvaćenog tkiva. Znanstvenici vjeruju da su njihova otkrića tek vrh ledenog brijega.

Povezanost s fascijama

„Pacijentice se vrlo često žale na celulit, a medicina nikad nije shvatila što ga doista uzrokuje i koji bi tretman bio najbolji. Razumijevanje anatomske osnove formiranja celulitnih jamica pomoglo bi nam u liječenju”, objasnila je plastična kirurginja dr. Lauren A. Whipple što ju je navelo na istraživanje.

U studiji je sudjelovalo 50 žena s različitim stupnjem celulita. Znanstvenici su ultrazvukom pregledali ukupno 173 celulitne jamice s gornjih dijelova bedara i stražnjica sudionica kako bi otkrili vaskularnu strukturu i mogući razlog nastanka jamica. Koautora istraživanja, dr. Josepha Riccija, iznenadilo je nekoliko aspekata rezultata, osobito „visok stupanj povezanosti fascija s celulitnim jamicama” koji je pokazao ultrazvuk.

Oslobađanje jamica

To znači da celulitne neravnine nisu problem površine kože, nego da su povezane s dubljim, jačim strukturama u tijelu. Također je na klinički vidljivim područjima celulita bio prisutan velik broj fascijalnih vlakana. Nije bilo razlike u izgledu celulita s obzirom na to jesu li vlakna bila duboka ili površinska.

Ovo bi otkriće moglo biti presudno, smatra dr. Ricci, jer bi „oslobađanje tih vlaknastih traka zauzvrat oslobodilo i jamicu, a i upućuje gdje i koliko duboko bi trebalo doprijeti tretmanom”. Postojeći anticelulitni uređaji ciljaju cijela područja, uglavnom gornje dijelove bedara ili stražnjicu, a ne precizno određenu točku, kao što je trakica vezivnog tkiva ispod kože.

Praćenje tretmana ultrazvukom

„Neki od tretmana možda rade na neodgovarajućoj razini – preduboko ili preblizu površini – ili ne opuštaju trakice fascije. Zapravo vas ne rješavaju celulita, rezultat nije dugotrajan ni postojan, i celulit će se vratiti za koji tjedan ili mjesec”, kaže dr. Ricci. Naravno, kada je mjesto nastanka problema nepoznato, tretman bilo koje vrste teško je uspješno provesti.

No, liječnici se nadaju da će i dijagnosticiranje i liječenje celulita uskoro biti učinkovitije, jer su se u istraživanju služili ultrazvukom, koji je vrlo uobičajen. „Studija je pokazala da je ultrazvuk valjan za prikazivanje jamica, a to može biti korisno tijekom tretmana kako bi se ciljalo točno određeno mikro područje koje smeta pacijentici”, rekla je dr. Whipple. Dodatni su plusovi, kaže, što ultrazvuk nije skup, ne zrači, a aparata već ima po svim ordinacijama. Uz to, moguće bi bilo tijekom anticelulitnog tretmana izravno pomoću ultrazvuka promatrati kako iglica djeluje u tkivu i kako se meko tkivo oslobađa.

Linker
11. travanj 2024 16:54