100 PREDAVANJA

Izvještaj s rovinjskog TAMC-a: Što smo vidjeli i čuli na međunarodnom skupu estetičara

U tri dana održano je više od sto predavanja i radionica, koje su vodili domaći i inozemni stručnjaci za estetsku medicinu, predstavili su nove trendove i tehnološke inovacije, ali i govorili o onome o čemu se u javnosti rijetko priča.

Boli me cijelo tijelo, kao da sam tri dana bio u teretani - rekao je dr. Nikola Milojević u nedjelju ujutro, nakon trodnevnog kongresa estetske medicine TAMC, što ga je ove godine organizirao u Rovinju. Zagrebački liječnik i vlasnik Poliklinike Milojević bio je ta tri dana nezaustavljiv - odgovoran da se 700-tinjak sudionika ovog internacionalnog susreta u svakom trenutku osjećaju dobro, da svi govornici, njihova predavanja i prezentacije novih estetskih tehnika idu kao po špagi (a svaki dan se četrdesetak programa održavalo u dvije kongresne dvorane rovinjskog hotela Lone), uz sve ostale "nevidljive" radnje koje zahtijeva ovako složen projekt. Iako je tijelo registriralo stres, lice dr. Milojevića sjajilo je od zadovoljstva - jer šesti TAMC protekao je besprijekorno.

image

Nikola Milojević

JOHN PAVLISH

Bila su to tri dana posvećena znanosti, praksi (u primjeni zahvata estetske medicine) te izmjeni iskustava domaćih i inozemnih plastičnih kirurga, estetskih liječnika, dermatologa, genetičara... ali i predstavljanju tehnoloških inovacija - pa je malo tko iz Rovinja otišao nezadovoljan. Predstavljena je, primjerice, nova generacija hibridnih filera, koji istodobno popunjavaju kožu i zaglađuju bore, ali i potiču proizvodnju kolagena pa njihov puni efekt dolazi do izražaja tek kroz nekoliko tjedana (ili čak mjeseci). Biostimulatori kolagena veliki su trend u svijetu jer se kao mantra ponavlja rečenica - treba raditi na kvaliteti kože, stimulirati je na regeneraciju kolagena, a ne davati joj previše volumena (što je posljedica kontinuirane upotrebe tradicionalnih punila).

image

Aleksandar Milenović

MARIO PAVLOVIC - MILI

Mogao se vidjeti i novi model uređaja Hydrafacial - još sofisticiraniji i moćniji od svog prethodnika, koji koristi patentiranu tehnologiju za dubinsko čišćenje kože i "upucavanje" aktivnih sastojaka iz seruma. Galderma ima nove filere, selektivno namijenjene različitim dijelovima lica - jedan za pomlađivanje i/ili korekciju usana, drugi za nekirurško podizanje lica, treći za vraćanje blistavosti kože, a četvrti za pomlađivanje predjela oko očiju. Vidjeli smo i najmanji frakcijski laser na svijetu, koji doslovce stane u torbu, a jednako moćan kao onaj veličine ormara - u ublažavanju ožiljaka od akni, bora, melazmi i hiperpigmentacija, strija...

image

Iva Šulentić

JOHN PAVLISH

Tatjana Pavičić, dermatologinja koja je ostvarila karijeru u Njemačkoj i specijalizirala se za estetske zahvate, pokazala je kako primijeniti botoks u gornjem dijelu lica - bez utjecaja na donji dio i bez onog neprirodnog "botoksiranog" izgleda. Londonski estetičar Tapan Patel se, među ostalim temama, posvetio injektivnom pomlađivanju donjeg dijela lica, a zagrebački kirurg Aleksandar Milenović zaključio je da je skalpel jedino rješenje za zatezanje kože. Govorilo se i o onome o čemu se rijetko priča (i piše) u javnosti - a to su moguće komplikacije kod primjene filera i botoksa. S velikim uzbuđenjem dočekao se i mini simpozij posvećen dugovječnosti - Longevity medicini, koja je zasnovana na premisi da se mnoge bolesti povezane sa starenjem mogu spriječiti i liječiti, a ciljanjem na temeljne uzroke - povezane s genetskim i epigenetskim faktorima, na koje se promjenom stila života može utjecati - moguće je usporiti proces starenja i poboljšati kvalitetu života. O toj uzbudljivoj temi pričali su inozemni i strani znanstvenici, među ostalima Tim Spector, Steve Horvath i Gordan Lauc.

image

Jani Van Loghem

MARIO PAVLOVIC - MILI

To vrlo složeno, ali i vrlo relevantno područje znanosti, koje se neprestano razvija, povezano je s budućnošću estetske medicine – jer rezultate postiže ‘iznutra‘. Futurizam je stoga bio lajt-motiv cijelog kongresa, na kojem se naveliko koristila umjetna inteligencija, a posljednje večeri dodijeljene su nagrade najboljima u estetskoj medicini. Najboljim uređajima proglašeni su InMode Morpheus 8, Hydrafacial i Ultherapy, najboljim kozmeceuticima ZO Skin, SkinBetter Science i D. Sabrina Perfect 360 Eye Illuminate, a najboljim injektivnim "pomlađivačima" – Radiesse, Sculptra i Profhilo. Nagrade TAMC-a za izvanredna postignuća u estetskoj medicini dobili su liječnici Sonja Sattler i Jani van Loghem te znanstvenici Gordan Lauc, Tim Spector i Steve Horvath, a nagrade za životno djelo – liječnici Tatjana Pavičić, Tapan Patel i Nikola Milojević.

image

Futurizam kao lajt motiv na kongresu

JOHN PAVLISH
image

Jonathan Sykes

MARIO PAVLOVIC
image

Nikola Milojević i Michael Kane

JOHN PAVLISH
image

Siniša Glumičić

MARIO PAVLOVIC - MILI
image

Tapan Patel

MARIO PAVLOVIC - MILI
image

Tarik Filipović

image

Tim Spector

MARIO PAVLOVIC
Linker
12. ožujak 2024 13:06