Vruća sezona

Izgorjeli ste na suncu?! Koji kozmetički sastojci ne smiju na suncem opečenu kožu, a koji popravljaju štetu

Pravi razmjeri oštećenja od sunca mogu se pokazati tek u budućnosti kroz promjene u teksturi kože, bore na gornjem dijelu lica i posebno oko očiju, vidljive kapilare, crvenilo, grubu i opuštenu kožu.

Svim upozorenjima liječnika unatoč, tko od nas nije ponekad pretjerao s boravkom na suncu i zanemario kreme sa SPF-om? Poneka opekotina od sunca nije smak svijeta, no ponavljano pretjerano izlaganje suncu bez (odgovarajuće) zaštite može izazvati trajnu štetu i učiniti kožu podložnijom starenju i pojavi raka kože.

Čitajte i: Zaštita od sunca najvažniji je korak u anti-aging njezi kože: Evo što riskiramo ako je zanemarimo

Šteta se ne mora odmah vidjeti

Dobro znamo da prekomjerno nezaštićeno izlaganje suncu vodi do upalnog odgovora kože, tj. do upaljene, osjetljive, crvene, često i bolne kože koja je vruća na dodir, a mogu se razviti i mjehurići. Oštećena koža kasnije će se oguliti, pa opekline od sunca mogu prilično pokvariti ljetne dane.

No, nakon što opekline prođu, ne prolaze i sve opasnosti. Treba ih vrlo ozbiljno shvatiti s obzirom na to da UV zračenje oštećuje DNK stanica kože. Pravi razmjeri mogu se pokazati u budućnosti kroz promjene u teksturi kože, bore na licu i to više na gornjem dijelu i oko očiju, vidljive kapilare, crvenilo te grubu i opuštenu kožu, što su sve znaci preuranjenog starenja kože. Još je gora moguća posljedica rak kože, naročito melanom, kao najopasniji oblik.

image

Pažljivo odaberite sastojke koje ćete nanositi na suncem oštećenu kožu

DEPOSITPHOTOS

Otklanjanje štete

Kako bi se suncem opečena kožu što prije oporavila, trebamo se držati hlada, hladiti kožu, piti dovoljno vode, uravnoteženo se hraniti i, naravno, pažljivo birati proizvode koje ćemo stavljati na tako osjetljivu kožu, što znači da će se uobičajena njega promijeniti. Tu na scenu stupaju proizvodi za oporavljanje kože poslije sunčanja (after sun, doposole, après-soleil). Sadrže protuupalne sastojke koji umiruju kožu, kao i antioksidanse koji ublažavaju štetu izazvanu djelovanjem slobodnih radikala.

Među najboljim takvim sastojcima vjerojatno je aloja vera – snažno hidratizira, puna je antioksidansa, djeluje protuupalno, rashlađuje i umiruje opaljenu kožu. Što je aloja čišća i što je koncentracija viša, to su učinci bolji. Dobrodošli su i proizvodi s kamilicom; na njima je kao sastojak naveden azulen, spoj s moćnim protuupalnim i blagim antiseptičkim djelovanjem. Što prije počnete popravljati štetu, to će se koža lakše i bolje oporavljati, kažu dermatolozi i preporučuju još jedan vrlo koristan sastojak – to je niacinamid koji podržava kožnu barijeru i njeno funkcioniranje te istodobno potiče zacjeljivanje i zaštitu. Proizvodi poslije sunčanja mogu pomoći kod opeklina, ali ne smanjuju štetu izazvanu zračenjem, pa ni rizik od razvoja raka.

Ublažavanju dublje štete treba prionuti nakon što se koža smiri. Protiv bora, tamnih mrlja i ostalih pojava uzrokovanih suncem, može se djelovati sastojcima kao što su AHA kiseline, retinol i vitamin C.

image

Važno je što prije rashladiti kožu

DEPOSITPHOTOS

Ne „zaključavajte” toplinu

Proizvodi koji sadrže vazelin suncem opečenoj koži mogu nanijeti više štete nego koristi. Iako je namijenjen ublažavanju suhoće i nadraženosti kože, vazelin na koži stvara tanak nepropusni film, pa kod opeklina može izazvati lokalne iritacije ili može „zaključati” toplinu u koži, a potrebno joj je upravo suprotno – brzo hlađenje.

Umjesto toga, nakon tuširanja hladnom vodom kožu hidrirajte laganom kremom ili mlijekom bez mirisa (fragrance-free). Nanosite ih više puta kroz dan kako biste uspješnije smanjili upalu i ublažili buduće guljenje kože. Takva pojačana njega potrebna je nekoliko tjedana, kažu dermatolozi.

Pomoći mogu i blage steroidne kreme s 0,5 do 1 posto hidrokortizona koje se mogu dobiti na recept ili kupiti bez recepta. Koriste li se u prva dva dana mogu smanjiti bolove i oticanje te ubrzati zacjeljivanje.

Suncem opečenoj koži najvažnije je pružiti snažnu hidrataciju, olakšanje i umirenje. Zaboravite stoga neko vrijeme i na sve proizvode koji isušuju i nadražuju kožu i one koji je čine osjetljivijom na svjetlo, kao što su retinoidi, AHA i BHA kiseline. I alkohol može oštetiti prirodnu barijeru kože i time joj otežati zadržavanje vlage. Suncem opaljenoj koži to uopće ne treba, pa preskočite proizvode s alkoholom kako biste izbjegli daljnje sušenje i iritaciju.

image

Suncem opečenoj koži najvažnije je pružiti snažnu hidrataciju, olakšanje i umirenje

DEPOSITPHOTOS

Što s make-upom?

Dermatolozi kažu da šminkanje u ovoj situaciji nije dobra ideja, jer suncem opečena koža trpi fizička oštećenja od prekomjernog UV zračenja, na što reagira upalom. Make-up, osobito gušći i teži, može dodatno pogoršati stanje.

Ako se baš morate našminkati, onda barem poduzmite korake kojima ćete spriječiti daljnju štetu. Obavezno prvo obilno hidrirajte kožu kako biste napravili štit za proizvode koji slijede. Šminku nanosite nježno, mekanim kistovima i blago navlaženim spužvicama kako ne biste rastezali kožu. Osjetite li bol - odmah prekinite šminkanje. I uklanjanje šminke mora biti nježno - blagim sredstvom bez alkohola i opreznim, tapkajućim pokretima.

Svakako odaberite mineralni make-up, jer što manje kemikalija nanosite, to bolje. I mineralni puder bolji je izbor za podlogu od tekućih i kremastih pudera.

Koristite minimalne količine šminke te birajte proizvode koji hidriraju i sadrže SPF, kako biste koži pružili još jednu liniju obrane. Za vizualno ublažavanje crvenila preporučuju se žućkasti ili zeleni korektori. No, osjetite li da vas bilo koji proizvod pecka, odmah ga prestanite koristiti!

image

Što manje šminke, to bolje

DEPOSITPHOTOS

Kada je šminkanje zabranjeno

Nemojte se uopće šminkati ako se na opečenoj koži pojave mjehurići, to znači da je opeklina duboka i da je zaštitna barijera popucala. Koža je u toj fazi nebranjena, pa će šminka koju nanesete doći do dubljeg tkiva, čime se povećava rizik od infekcije i usporava oporavljanje. Zaštitite se od infekcije i pustite da se mjehurići osuše i da koža potpuno zacijeli prije nego što se ponovo počnete šminkati. Ako su opekline jače i javljaju se znaci infekcije, obavezno pođite liječniku.

image

Uobičajena njega kože mora se promijeniti

DEPOSITPHOTOS

Zaštita svaki dan

Nemojte misliti da se, nakon što opekline prođu i dobijete bojicu, ne trebate više štititi od sunca. Potamnjelu kožu treba jednako štititi i to sredstvom sa SPF-om 30 ili višim i širokim spektrom zaštite od UVA zraka (krive su za preuranjeno starenje) i UVB zraka (mogu voditi do raka kože). Većina ljudi, ističu dermatolozi, ne nanosi dovoljno kreme za sunčanje i zaboravlja je obnavljati ili je preskoči u hladnijim i oblačnijim danima. No, ako izlazite iz kuće, zaštitna krema važan je dio svakodnevne njege kože, jer bolje je spriječiti nego liječiti. Pametno je uz sebe imati maglicu za lice sa SPF-om, kako biste mogli lako obnoviti zaštitu.

Linker
18. travanj 2024 17:41