Kosa

Ispada li nam doista više vlasi kada je hladno?

Normalnim se smatra ispadanje do stotinjak vlasi dnevno, no u nekim dijelovima godine može doći do naglašenijeg ispadanja. Što je tome uzrok?

Svatko se pomalo zabrine kada na četki za kosu ili u odvodu nakon pranja kose ugleda više vlasi nego obično, no izmjena i ispadanje vlasi normalna su pojave, a uobičajeno svakog dana ispada stotinjak vlasi. Takvo ispadanje dio je prirodnog ciklusa rasta kose koji se odvija kroz više faza – anagenu, katagenu, telogenu i egzogenu.

U anagenoj fazi kosa nastaje i raste. Ova faza traje više godina i u njoj je uvijek oko 90 posto vlasi. U katagenoj ili prijelaznoj fazi, koja traje nekoliko tjedana, vlasi prestaju rasti, a u telogenoj ili fazi mirovanja nema aktivnosti u folikulu. Ova faza traje nekoliko mjeseci i u njoj je u svakom trenutku normalno oko deset posto vlasi. Poslije toga slijedi egzogena faza, tj. ispadanje vlasi. Nakon što vlas otpadne, folikul se priprema za novi ulazak u fazu rasta i nova vlas počinje rasti.

Sezonsko ispadanje kose

No, ispadanje kose nije uvijek jednako, u nekim razdobljima godine možda zapažate jače ispadanje, što se naziva sezonskim ispadanjem. Nije poznat točan razlog takvog ispadanja, no neka istraživanja pokazuju da kosa miruje u telogenoj fazi preko ljeta, a zatim u listopadu ili studenome prelazi u finalnu, egzogenu, fazu koja se nastavlja i u zimskim mjesecima. Neka nedokazana tumačenja kažu da se to događa zato što ljeti trebamo više kose kako bi nas bolje zaštitila od sunca i UV zračenja.

Ipak, ispadanje kose rijetko je povezano sa samo jednim faktorom, pa bi i zimsko sezonsko ispadanje moglo biti povezano s različitim čimbenicima kao što su povećani stres, umor ili promjena prehrane u hladnijem dijelu godine. I klima radi razliku – oštre zime mogu izazvati suhoću i iritiranost vlasišta što pak može dovesti do upale folikula kose i suhoće kose. Suha kosa sklonija je lomljenju i ispadanju.

Što manje isušivanja

Kako bi se smanjio sezonski gubitak kose, važno je održavati kosu i vlasište zdravima. Jednom tjedno potrebno je upotrijebiti regenerator koji pomaže održati potrebnu vlagu u vlasištu i vlasima. Uz to, nastojte svesti na minimum upotrebu sušila i drugih aparata za oblikovanje frizure koji zagrijavaju kosu, jer isušuju kosu, a to može voditi do njenog oštećenja i ispadanja. Dobro izbalansirana prehrana također pomaže u održavanju zdravog rasta kose, a pomoći će i nošenje kape po hladnoći jer smanjuje negativno djelovanje vremenskih uvjeta.

Linker
25. travanj 2024 08:39