Koža

Ima li pomoći za vidljive kapilare na licu? Tri su moguća rješenja, ovisno o tipu kože

Dva su osnovna uzroka zbog kojih nastaju ispucale kapilare: trauma kože i prekomjerno širenje krvnih žila. Iako na to ne možemo utjecati, ako se dogodi, želimo znati može li se riješiti.

Izlaganje suncu, rozaceja, pijenje alkohola, vremenske promjene, trudnoća, geni... puno je faktora koji mogu pridonijeti pojavi na koži koju nitko ne želi - ispucalim kapilarama. A one se uobičajeno, osim na nogama, najviše pojavljuju baš na licu. Odolijevaju mnogim tretmanima i nastojanjima da ih se riješimo, ali pomoći ipak ima.

Kako ćete ih prepoznati?

Ispucale kapilare su proširene krvne žilice smještene neposredno ispod površine kože koje izgledaju kao svjetlocrvene ili plavkaste crtice. Mogu biti grupirane i podsjećati na paukove noge ili grančice, a mogu biti i pojedinačne te izgledati poput crvenih točkica. Za točnu dijagnozu najbolje je obratiti se dermatologu.

Što ih uzrokuje?

Dva su osnovna uzroka ispucalih kapilara. Jedan je trauma kože, koju mogu nanijeti i previše agresivno istiskivanje prištića ili tretmani poput mikrodermoabrazije, a kod najosjetljivijih čak i energično kihanje. Drugi uzrok je prekomjerno širenje krvnih žila koje može nastati zbog tuširanja vrućom vodom, boravka na hladnom vjetru, jedenja ljute hrane, vježbanja, konzumacije alkohola.... Stijenke kapilara su vrlo elastične, no ako se te žilice iz različitih razloga često proširuju, mogu izgubiti sposobnost stezanja i ostati povećane. Nažalost, genetika također igra važnu ulogu u vjerojatnosti da ćete biti skloni pojavljivanju ispucalih kapilara. U svakom slučaju, one su češće kod osoba s osjetljivom kožom i kod onih koje imaju akne ili rozaceju te se naglašenije javljaju zimi, zbog čestih promjena temperatura na kojima boravimo.

image

Kreme nažalost nemaju pretjeranog učinka

DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: Što obavezno trebate pitati kirurga prije konačne odluke o estetskom zahvatu

Pomažu li kućni tretmani?

Kućni tretmani, nažalost, uglavnom ne pomažu, premda mogu pokazati određene rezultate."Proizvodi koji se bez recepta kupuju u ljekarnama, a sadrže različite protuupalne sastojke, poput ulja šipka, mogu ublažiti crvenilo. Takve bi proizvode trebalo ustrajno nanositi svake večeri, no vjerojatno neće napraviti veća poboljšanja", kaže dermatolog dr. Arash Akhavan iz New Yorka te dodaje kako postoje i kreme koje propisuje liječnik, a namijenjene su stezanju krvnih žilica na licu, kako bi se ograničili dotok krvi i crvenilo na tom području.

Što se može postići laserom?

Laser za vaskularne lezije, a to su i ispucale kapilare, djeluje tako što naglo zagrije krv unutar žilice, što dovodi do upale i nastanka ožiljaka unutar kapilara, zbog čega će kapilare početi blijediti i na koncu iščeznuti tijekom četiri do šest tjedana, objasnio je dr. Akhavan. Zvuči bolno, ali pacijent osjeća samo blagu nelagodu i peckanje, a trajanje tretmana mjeri se u minutama. I tretmani intenzivnim pulsirajućim svjetlom (Intense Pulsed Light, IPL) mogu biti vrlo učinkoviti, kaže liječnik, no spomenute dvije opcije dobro su rješenje samo za svjetliju kožu. Kod tamnije kože preporučuje se Nd:YAG laser, kako ne bi nastala oštećenja.

image

Tretman laserom ili IPL-om trajnije je rješenje

BLACKDAY/DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: Ovaj tretman potiče stvaranje kolagena, ali važno je znati što tad smije, a što ne smije na kožu

Mogu li spriječiti ponovnu pojavu kapilara na licu?

Izloženost UV zrakama oslabljuje stijenke kapilara, stoga je pametno kloniti se sunca te se redovito štititi kvalitetnim sredstvom s visokim SPF-om.

Suzdržite se od trljanja i ribanja kože i za eksfolijaciju koristite samo nježne kemijske pilinge koji će otopiti mrtve stanice kože, masnoću i nečistoću iz vaših pora.

Ne morate se baš uvijek tuširati mlakom vodom, ali imajte na umu da vruća voda stvara povećan rizik za vašu kožu. Umivate li se vrućom vodom, ubrzat ćete cirkulaciju i proširiti kapilare, čime ćete pojačati crvenilo na koži. Umjesto toga, lice perite hladnom ili mlakom vodom, a kod tuširanja zaštitite lice od mlaza vruće vode.

Linker
05. ožujak 2024 18:29