Osmijeh

Hrana koja može obojiti zube i oštetiti caklinu

Ako neka namirnica ili napitak može zamrljati stolnjak, tada može zamrljati i vaše zube

Neke namirnice i napici, bez obzira na to jesu li općenito zdravi i nezdravi, mogu ostaviti traga na zubima i time narušiti ljepotu osmijeha. Osim što mogu promijeniti boju zubi, mogu i oštetiti caklinu, tj. vanjsku oblogu zubiju.

Napici s kojima treba biti oprezan

Poznato je da često ispijanje kave može ostaviti smeđe mrlje na zubima, no čaj, koji je u svakom smislu zdrav napitak, posebno crni čaj, može uzrokovati više mrlja na zubima i od kave. Bijeli čaj i biljni čajevi mogu nagristi caklinu te također obojiti zube.

Sportska pića također utječu na izgled, ali i zdravlje zubi. Narušavaju kvalitetu cakline, stvarajući tako teren za nastanak obojenih mrlja. Pazite li na zube, pijenje vode tijekom treninga puno je bolji izbor.

Ako hrana ili piće mogu zamrljati stolnjak, mogu i vaše zube. Ne iznenađuje da će crno vino obojiti zube, jer sadrži kiseline i ima bogatu tamnu boju. Može ih obojiti i bijelo vino, koje sadrži više kiselina od crnog te je opasnije za zubnu caklinu.

Gazirana pića su sljedeća na popisu. Uz ostale loše utjecaje na tijelo, ona mogu, zbog sadržaja kiselina i boja, ozbiljno obojiti vaše zube. A sastojci koji se dodaju zbog okusa mogu izgristi caklinu.

Bobičasto voće i druge namirnice

Među jelima obojene tragove na zubima mogu ostaviti umaci tamnih i jakih boja, primjerice, umak od soje ili od rajčice ili pak curry. Preorijentirajte se na umake svjetlijih boja, a uz to isperite usta i iščetkajte zube kratko vrijeme nakon obroka.

Borovnice, kupine i ostalo bobičasto voće, trešnje, nar... sve su redom zdravi voćni plodovi puni vitamina i antioksidansa, ali mogu ostaviti obojen trag na zubima. A jednako mogu djelovati i sokovi i kolači pripremljeni od tog voća. Voće svjetlijih boja, kao što je bijelo grožđe, manje će vjerojatno uzrokovati pojavu mrlja na zubima, ali će zbog sadržaja kiselina vjerojatnije omekšati i oštetiti caklinu.

Tu su, naravno, i slatkiši. Ako bomboni, lizalice, žvakaće gume ili drugi slatkiši ostavljaju obojeni trag na vašem jeziku, ostavit će ga i na zubima.

Kako smanjiti utjecaj boja iz jela i pića

Nije cilj izbaciti sve navedene namirnice s jelovnika – pogotovo ne bobičasto voće i umak od rajčice koji su ukusni i puni antioksidansa. Nastavite ih jesti, ali malo smanjite učestalost te potražite svjetlije izvore korisnih sastojaka koje sadrže, primjerice, cvjetaču, jabuke, grejp, dinju itd.

Nadalje, pića koja mogu obojiti zube nemojte zadržavati niti mućkati u ustima. Popijte ih odmah u gutljajima. Gazirana pića, voćne sokove, ledeni čaj... možete piti na slamku, tako ćete smanjiti dodir tekućine s površinom zubiju.

Pričekajte sa četkanjem

Isperite usta vodom odmah nakon obroka u kojem je bilo jela ili pića koja mogu obojiti zube. Ako ste konzumirali nešto što sadrži kiseline, pričekajte pola sata do sat vremena prije nego što iščetkate zube – ako ih iščetkate prerano možda oštetite caklinu. Ako niste u prilici oprati zube nakon obroka, žvačite žvakaću gumu bez šećera odmah poslije jela.

Linker
15. travanj 2024 11:18