Zdrava ravnoteža

Hormoni u službi ljepote

Hormoni su pokretači našeg organizma koji, među ostalim, igraju važnu ulogu u izgledu i kvaliteti kože i kose

O njima često govorimo, zbog njih se ponekad loše osjećamo, na njihov račun se znamo i šaliti, ali koliko zapravo o njima znamo? Hormoni - tvari koje kruže krvotokom i svojim kemijskim djelovanjem prenose poruke između stanica - zaslužni su za regulaciju raznih fizioloških procesa poput metabolizma, rasta i razvoja, a itekako utječu i na naše raspoloženje. Oni su pokretači našeg organizma koji, kada su u ravnoteži, mogu imati značajnu ulogu u pomlađivanju kože i kose. Međutim, važno je imati na umu da i najmanja neravnoteža među njima može biti krivac za brojne probleme.

Važnost prehrane

Kada govorimo o hormonima, nikako ne možemo zaobići važnost pravilne prehrane. Kao i kod brojnih drugih problema, naglasak se stavlja na prehranu sa što manje šećera, jer njegova pretjerana konzumacija utječe na slabljenje elastina i kolagena koji su zaslužni za napetost i čvrstoću kože te usporavaju nastanak bora. Uz to, hrana bogata šećerima, u koju spadaju i tjestenina od bijelog brašna, bijela riža, razni sokovi i slično, uzrokovat će višak inzulina u krvi. Dakle, preporuka je što manja konzumacija namirnica s visokim glikemijskim indeksom te više manjih i dobro izbalansiranih obroka u danu, kako bi razina šećera u krvi bila stabilna. Povišene razine inzulina povezuju se s nedostatkom tjelesne aktivnosti i kvalitetnog sna, a upravo nekvalitetan san može uzrokovati i brojne hormonske poremećaje poput neravnoteže lučenja kortizola. Zbog visoke razine kortizola osjećat ćemo se umorno i napeto, a njome će se potaknuti i nakupljanje masnih naslaga oko struka, što je jedan od najčešćih oblika hormonske neravnoteže s kojim se suočavaju brojne žene. Kronično visok kortizol uzrokuje ubrzano starenje stanica kože jer izaziva gubitak kolagena, zbog čega koža može izgubiti elastičnost te postati naborana i tanka.

Menstrualni ciklus i akne

Još jedna neugodna i česta pojava kod neravnoteže hormona je pojava akni. One su kod žena obično povezane s menstrualnim ciklusom i promjenama razine estrogena i progesterona do kojih dolazi prije i za vrijeme ciklusa, što uzrokuje povećanu proizvodnje ulja u porama. Akne se najčešće pojavljuju neposredno prije početka menstruacije, kada je progesteron na vrhuncu. Tijekom menstruacije stanje kože se obično poboljšava. Velika fluktuacija hormona koja može utjecati na pojavu akni događa se i za vrijeme trudnoće. Više od polovice trudnica se stalno ili povremeno suočava s problemom akni. Žene koje su sklone aknama vrlo vjerojatno će ih imati i tijekom trudnoće, a njihova pojava je moguća i kod žena koje ranije nisu imale takvih problema.

Spavate li pravilno?

Menopauza je također vrijeme kada su mnoge žene suočene s kožnim problemima poput suhoće kože, raznih osipa, nepravilnosti i prištića. Baš kao i kod menstruacije i trudnoće, i ovdje je riječ o izmjenama razine hormona zbog kojih dolazi do navedenih problema. S vremenom stanice kože gube sposobnost zadržavanja vlage pa joj je potrebno više vremena za obnovu. Zbog toga koža postaje manje elastična i sve tanja te osjetljivija nego prije.

Ključan faktor ljepote, a time i dobrog raspoloženja, je melatonin - hormon sna, života i dugovječnosti. Njegova osnovna funkcija je reguliranje unutarnjeg sata organizma. Pravilan san utječe na efikasan rad organa endokrinog sustava te, među ostalim, usporava proces starenja. Nasuprot tome, kod nedostatka melatonina starimo brže jer se akumuliraju nestabilni spojevi slobodni radikali, narušava se regulacija tjelesne težine, povećava se rizik od prijevremene menopauze i rizik od razvoja raka dojke.

Linker
21. travanj 2024 06:37