glow ekspert

Dermatologinja otkriva kako održati lice u dobroj formi i kada započeti s tretmanima

Zagrebačka dermatologinja Željana Bolanča piše o tome kako što dulje - uz malu pomoć hijaluronskih i hibridnih filera, ali i u kombinaciji s drugim tretmanima - održati lice u dobroj formi, za koju je presudna kvaliteta kože.

Koža je ogledalo našeg stila života i na nju utječe mnogo faktora, od adekvatne njege i prehrane do sna i vježbanja. Ali i prekomjerno izlaganje suncu, koje je jedan od glavnih čimbenika nastanka bora. Tu mnogi griješe jer kreme sa zaštitnim sredstvom nanose samo tijekom intenzivnog izlaganja suncu, ali da bi se spriječilo fotostarenje kože, nužno ih je nanositi tijekom cijele godine - pritom je bitno birati preparate koji imaju SPF (koji pruža zaštitu od UVB zraka), ali i PA+++ (zaštita od UVA zraka). Osim toga, bitna je svakodnevna njega odabrana prema tipu kože - primjerice, osjetljiva zahtijeva drukčije proizvode od kože sklone aknama, rozaceji ili melazmama. Pritom je važno izbjeći prekomjerno korištenje aktivnih sastojaka, jer u ovom slučaju više ne znači i bolje, štoviše, često je upravo suprotno. Svakome bih savjetovala svakodnevno čišćenje lica, hidrataciju i SPF, a onda i dodatnu njegu prema dobi i tipu kože - retinol nakon 35. godine (pod uvjetom da žena nije trudna i ne doji), ujutro vitamin C, hijaluron i/ili niacinamid. Ako osoba ima osjetljivu kožu, preporučila bih sredstva namijenjena tom tipu kože bez ikakvih dodataka - parabena, sulfata ili sl.

image
ROMANO GROZIĆ

Dobra koža je...

... zdrava, blistava i sjajna. Izvana se vidi ujednačena tekstura, glatka površina, ujednačena boja, odnosno bez hiperpigmentacija i vidljivog crvenila ili kapilara, bez akni. Zdrava koža je bogata kolagenom i elastičnim vlaknima, hijaluronskom kiselinom koja joj daje vlagu. Dobro očuvana koža je fizička barijera prema svim štetnim čimbenicima kojima smo izloženi tijekom dana, počevši od nečistoća u zraku do UV zračenja.

Pravo vrijeme za početak korištenja filera u anti-agingu je...

... ako izuzmemo povećanje usana, pravo vrijeme je između 35. i 45. godine, ovisno o tome kada se pojave znakovi starenja. U toj dobi još nije tako izražen gubitak volumena pa ga filerima možemo nadomjestiti bez problema. U starijoj životnoj dobi, kad je problem i gubitak volumena i ovješenost lica, potrebno je kombinirati različite anti-aging tretmane. Idealnu kombinaciju u tom slučaju čine tretmani Morpheusom 8, koji će poboljšati kvalitetu kože, potaknuti sintezu kolagena i time je zategnuti te fileri koji će nadoknaditi volumen i remodelirati lice - pritom se koriste hijaluronski fileri (meni osobno omiljeni Juvederm), kao i hibridni fileri (HarmonyCa), koji nadomješta volumen i poboljšava kvalitetu kože. Naravno da su odlični kandidati za filere i mlađe osobe, koje žele povećanje usnica, uklanjanje podočnjaka ili manje korekcije brade.

image

U zagrebačkoj poliklinici Bolanča naglasak je na estetskoj dermatologiji i očuvanju prirodnog izgleda

MARIJA GAŠPARIJA

Danas postoji više vrsta dermalnih filera...

... no većina ih je namijenjena remodeliranju lica (kad ih stavljamo na kost) te za nadoknadu volumena (kad ih stavljamo subkutano). Postoje i dermalni fileri koji su namijenjeni za poboljšavanje kvalitete kože (popularno se nazivaju skinboosteri) te hibridni fileri koji se sastoje od hijaluronske kiseline, a nadomještaju volumen i potiču sintezu kolagena pa se popularno zovu biosimulatori.

Između dermalnih filera i skinboostera postoji razlika...

... no kako se dermalnim filerima smatraju proizvodi koji se apliciraju na kost i subkutano (pod kožu), kako bi se popravio oblik lica ili dijelova lica, naziv “dermalni” je zapravo neispravan. Skinboosteri se apliciraju u kožu (dermis), a građeni su od umrežene hijaluronske kiseline značajno manje gustoće od hijaluronskih filera. Oni popravljaju kvalitetu kože nadomještajući hijaluronsku kiselinu koju gubimo s godinama. Prosječno gubimo oko 1 % hijaluronske kiseline svake godine.

Tekstura kože može se poboljšati...

... tretmanima koji potiču sintezu kolagena kao što su microneedling (Dermapen, SkinPen), microneedling plus RF (Morpheus), različitim kemijskim pilinzima koji uklanjanju površinski sloj stanica, skinboosterima ili mezoterapijom (što nadomješta hijaluronsku kiselinu) te hibridnim filerima kao što je HarmonyCa.

Jednog dana, kad se prestanu koristiti fileri...

... glavni je mit da će se koža objesiti nakon prestanka apliciranja hijaluronskih filera ili botulinum toksina. Dokazano je čak da aplikacija filera s hijaluronskom kiselinom, osim što daje volumen, potiče produkciju hijaluronske kiseline i kolagena u koži tako da to utječe i na njenu kvalitetu. Osim toga, aplikacija botulinum toksina ne samo što sprječava mrštenje i pojavu bora nastalih uslijed te kontrakcije mišića, već i stvaranje bora u koži.

Hibridni fileri su...

... biostimulatori koji se sastoje od dvije komponente. Najnoviji na tržištu je HarmonyCa, koji se sastoji od hijaluronske kiseline koja trenutačno daje volumen koži i Ca-hidroksiapatita, koji je stimulator kolagena. Oni su prije svega namijenjeni poboljšanju kvalitete kože, a koža koja je bogatija kolagenom, automatski je zategnutija pa lice izgleda pomlađeno. Inače, ja sam jedina iz Hrvatske sudjelovala u radnoj skupini dermatologa iz središnje i istočne Europe, koja je izradila smjernice za korištenje HarmonyCa te kako je kombinirati s ostalim filerima i uređajima.

image

Koža svake godine gubi 1 posto hijaluronske kiseline, a Skinbooster Volite idealan je za njeno nadomještanje u dermisu

MARIJA GAŠPARIJA

Okomite borice iznad usana su veliki izazov za estetske liječnike...

... ali dobri rezultati se postižu kombinacijom tretmana koji potiču sintezu kolagena - primjerice Morpheusa 8 i skinboostera. Tu se ne smije koristiti veliki volumen hijalurona, da usne ne bi postale “patkaste”.

U trendu je prirodan izgled, ali...

... svjedočimo brojnim slučajevima promjene “ličnog opisa” - zbog potpuno nekritične ili nestručne primjene filera. Naime, filere je lako početi aplicirati, ali je vrlo zahtjevno naučiti ih koristiti na način da postižu onaj efekt za koji su namijenjeni, a to je svježiji izgled lica. Šteta je što nestručni radovi svima rade lošu reklamu i ostavljaju dojam da je to jedini ishod. Pravo korištenje filera je ono kod kojeg ne možete ni vidjeti što je osoba radila, osim što izgleda svježije, odmorenije i bolje.

image

Injekcijske metode mogu se kombinirati s tretmanom Morpheus 8

MARIJA GAŠPARIJA

Svaka životna dob nosi svoje...

... pa je u tridesetima najbolje aplicirati botulinum toksin za gornju trećinu lica, a za blistavost je fantastičan Volite (hijaluronski filer za kvalitetu kože) u dozi od minimalno 2 ml. Nakon 40. godine se može početi s HarmonyCa hibridnim filerom, koji se stavlja u dozi od 1,25 mg sa svake strane lica. Ako osoba nije sklona korištenju filera, ova tri preparata su idealna za dugotrajno očuvanje kvalitete kože: Vistabel (botulinum toxin) za bore na čelu, te Volite i HarmonyCa za srednji i donji dio lica. Vistabel se ponavlja nakon 4 mjeseca, Volite nakon 6-9 mjeseci, a HarmonyCa - ako se radi o gubitku elastičnosti - za godinu dana. Za još jače poticanje sinteze kolagena, u bilo kojoj životnoj dobi, uz ove tretmane se može raditi i Morpheus 8, a idealno je napraviti 2 - 3 tretmana. U mlađoj životnoj dobi odličan je u kombinaciji s Volite injekcijskim tretmanom za hidrataciju kože, a u zrelijoj dobi i u kombinaciji s HarmonyCa-om. Zapravo, idealan protokol je sljedeći: 3 tretmana Morpheusom 8 i odmah nakon toga Volite (ili između dva tretmana), a za 6 mjeseci HarmonyCa. Ili - započeti s HarmonyCa-om i Voliteom, a za šest mjeseci učiniti Morpheus.

Brojne su kombinacije koje nam omogućuju poboljšanje i održavanje kvalitete kože, nadomještanje volumena i remodeliranje lica, ali uz očuvanje prirodnog izgleda. Mi smo osobito ponosni što nam je svaka pacijentica dobra ambasadorica poliklinike - vjerujem da je to stoga što ne apliciramo filere svakome tko to želi, bez promišljanja o krajnjem ishodu. Isto tako, ako netko ima oštećenu i upaljenu kožu (akne, rozaceja, melazme, hiperpigmentacije), inzistiramo najprije na liječenju, a tek nakon toga krećemo s estetskim tretmanima. Korištenja filera na oštećenu kožu nosi značajan rizik od komplikacija i meni je to kao dermatologu neprihvatljivo.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Gloria x Poliklinika Bolanča

Linker
22. travanj 2024 11:19