Neophodan korak

Čemu zapravo služe tonici u njezi kože i kada ih i kako možemo koristiti

Nisu namijenjeni samo završnom čišćenju kože, tonici, ovisno o sastavu, mogu imati različite funkcije. Provjerite jesu li potrebni vašoj koži.

Za neke je proizvode u njezi odmah jasno kakvu ulogu imaju - proizvod za skidanje šminke ili hidratantna krema, naprimjer. Kod drugih možda i ne možemo otprve reći što zapravo rade koži, a među takvima su i tonici za lice, pogotovo ako znamo da se stalno razvijaju nove vrste proizvoda za njegu. Tradicionalno su se tonici koristili za uklanjanje ostataka šminke i nečistoće nakon čišćenja lica mlijekom, no njihova je uloga zapravo mnogo složenija.

Tonik ima mnogo lica

U razgranatom svijetu suvremene njege kože teško je oštro ograničiti pojam tonika. Najbolje bi bilo shvatiti ga, kažu dermatolozi, kao krovni naziv za različite formule i aktivne sastojke koji onda, ovisno o djelovanju, imaju i različite uloge, pa mogu biti namijenjeni umirivanju nadražene kože, blagom pilingu, tretiranju akni itd.

image

Tonici se nanose pomoću blazinice, vatice ili prstiju

RON LACH/PEXELS

Najčešće uloge

Ono što je tonicima zajedničko jest da su tekućina i da se na lice nanose vaticom (blazinicom) ili prstima. Točna uloga ovisi o sastavu, a ovdje navodimo neke od najčešćih.

Uravnotežuju pH: Smatra se da je normalna pH vrijednost kože od 4,7 do 5,7, što je na kiseloj strani ljestvice pH vrijednosti (neutralan pH je 7). Taj kiseli štit čuva kožu od vanjskih napadača, a ako je narušen, koža će vjerojatnije postati suha, osjetljiva i sklona upalnim stanjima poput akni. Dobar pH pridonosi i zdravlju kožnog mikrobioma, pa neki tonici čak sadrže prebiotike (hrana za probiotike, odnosno dobre bakterije) i postbiotike (rezultat metabolizma probiotika) kako bi bolje nahranili mikrobiom.

Eksfolijacija i čišćenje: Tonici koji pomažu eliminirati doista tvrdokorne nakupine na koži sadrže AHA ili BHA kiseline. Uklanjajući ostatke odumrlih stanica, pomažu pripremiti kožu za bolju apsorpciju proizvoda koji slijede poslije njih.

Hidratacija: Tonici mogu služiti i dodatnoj hidrataciji, koja gotovo nikad nije naodmet. Takvi su često obogaćeni i različitim antioksidansima.

Nadgradnja

Iako može biti vrlo korisna, upotreba tonika ipak nije toliko važna u njezi, sigurno ne kao noćno čišćenje ili nanošenje proizvoda sa SPF-om danju. Štoviše, neki dermatolozi smatraju da ih mirne duše možemo preskočiti, pa ako nemamo vremena, novca ili želje za njihovim korištenjem, to nas ne treba zabrinjavati - većina sastojaka koje tonici mogu sadržavati već je prisutna u proizvodima za čišćenje, hidratantnim kremama i serumima, odnosno proizvodima koji bi u njezi trebali biti primarni. Tonici su korisna, ali ne i nezaobilazna, nadgradnja.

image

Nisu nezaobilazni, ali tonici mogu biti vrlo korisni za kožu

SHVETS PRODUCTION/PEXELS

Zbunjujući nazivi

Može biti zbunjujuće što su neki proizvodi koji izgledaju kao tonici označeni kao adstringenti. U suštini, to je pitanje marketinga, no stručnjaci ipak navode razliku. Adstringenti pomažu ukloniti višak masnoće i nečistoća koje mogu ostati nakon čišćenja te pomažu suziti pore, zbog toga se mogu smatrati tonicima za dodatno pročišćavanje i mogu biti vrlo dobri za njegu masne i aknama sklone kože. No, s njima ne valja pretjerivati, jer često sadrže alkohol pa mogu previše isušiti i narušiti kožnu barijeru.

Ovo treba znati

Nakon nanošenja tonika bilo koje vrste, koža lica bit će nekoliko trenutaka vlažna, što je idealna podloga za nanošenje kreme ili seruma s hijaluronskom kiselinom. Ovlaživači, naime, vole vlažnu površinu, pa će još bolje hidrirati kožu. No, ako ćete poslije tonika nanositi jake aktivne tvari, poput retinola, pustite kožu da se potpuno osuši, jer takve sastojke treba nanositi na čistu i suhu kožu.

Linker
21. travanj 2024 05:28