Volumen i oblik

Botoks ili fileri: Kako odabrati metodu za povećanje usnica?

Pune usnice i dalje su u modi, ali patkasti i napumpani izgled je out. Traže se suptilnije promjene koje neće narušiti ravnotežu lica.

Pune i uvećane usnice i dalje su vrlo tražene i popularne, a hoće li se njihov novi izgled postići pomoću filera ili pomoću botoksa ovisi o anatomiji osobe i njenim estetskim ciljevima. U posljednje vrijeme puno se traži botoks, odnosno postupak koji se naziva lip flip (okretanje usnice), čemu djelomično pridonosi i strah od prenapuhanog izgleda i neukusno napumpanih usnica kakve su se "nosile" prije desetak godina. No, liječnici napominju kako botoks nije uvijek najbolje rješenje, a treba znati i da se filerima može postići suptilna promjena te da rezultat ne mora biti dramatično povećanje.

U svakom slučaju, lip flip nije zamjena za filere, svaki od ta dva postupka ima svoje posebnosti i svoje namjene. Svakako se prije odluke treba posavjetovati s pouzdanim i iskusnim liječnikom koji će uzeti u obzir anatomske posebnosti osobe i iskreno i jasno objasniti što se kojim postupkom postiže.

Više volumena ili veća površina

Kad osoba želi postići veći volumen usnica, bolje su rješenje fileri. I pomoću injekcija botoksa moguće je postići veći ili nešto puniji izgled usnica, no to je učinak okomitog izlaganja usnica, a ne njihovog popunjavanja i isticanja prema naprijed, kao što se postiže pomoću injekcija filera.

Kod lip flipa se, naime, u precizno određene točke ubrizgava botoks, tj. neurotoksin koji relaksira mišiće, pa se mišići gornje usnice opuštaju, što uzrokuje njeno "okretanje" prema gore. Nakon toga postaje vidljivo više ružičastog tkiva i usnice se čine punije, no zapravo im uopće nije dodan volumen. Potrebne su vrlo male doze neurotoksina - samo dvije injekcije s ukupno četiri jedinice - koje treba injektirati vrlo precizno, točno iznad gornje usnice kako bi se opustili mišići koji je drže preko zubiju. Ako botoks ode preduboko ili predaleko, može doći do prolazne nefunkcionalnosti usnice ili pak do neželjenog izgleda.

image

Botoks i fileri mogu se upotrijebiti i zajedno

DEPOSITPHOTOS

Lip flip će odlično funkcionirati kod osoba koje imaju ravne usnice ili su im usnice uvučene. U takvim je slučajevima dobrodošlo povećanje površine usnica, a upravo se to postiže botoksom - injekcije će okrenuti ružičasto obojenu unutrašnjost usnica prema gore i prema van.

Može i u kombinaciji

Kod nekih pacijentica i pacijenata najbolje rezultate daje kombinacija ovih dvaju tretmana, no najvažnije je težiti ravnoteži na licu, kažu stručnjaci. Primjerice, kod osoba koje imaju tanku gornju usnicu ili im usnice gotovo nestaju kada se smiješe, injektiranje filera unutar ruba usnice može dovesti do punijih, ali i dalje malih usnica, koje jesu izbočene, ali s vrlo malo okomite površine. Zato je u takvom slučaju bolje prvo napraviti lip flip, savjetuju neki liječnici, kako bi se dobilo više površine koja se potom, ako je to cilj, može popuniti filerima. To može biti dobro rješenje i za starije osobe, s obzirom na to da se s godinama usnice izdužuju, stanjuju i spuštaju, pa se okretanjem dobiva više površine kojoj se onda može dodati volumen.

Moguća je i odvojena kombinacija dvaju tretmana. Donju usnicu može se tretirati filerima, dok se na gornjoj može napraviti lip flip.

Fileri dulje traju

Razlika postoji i u trajanju učinka tretmana. Kod lip flipa rezultati će "ispariti" prilično brzo, za četiri do šest tjedana. Očekuje se da fileri mogu potrajati od tri do dvanaest mjeseci.

Želite li odjednom postići primjetno popunjenije usnice, onda su rješenje i dalje fileri. Oni su bolji izbor i za osobe koje su zadovoljne oblikom usnica, samo ih žele malo povećati. I kod osoba čije su se usnice s godinama "ispraznile", moglo bi se postići više koristi pomoću filera - ako je punilo adekvatno postavljeno može suptilno povećati volumen i poboljšati definiranost usnica.

Opcija je i lip lift

U nekim slučajevima rješenje može biti kirurško podizanje usnice, odnosno lip lift. To je jednostavna operacija kojom se podiže gornja usnica kako bi se skratila udaljenost između nosa i gornje usnice, koja se s godinama produžuje. Primijeniti se može i kod prirodno vrlo tanke gornje usnice kako bi se povećala vidljiva površina ružičastog tkiva.

Linker
27. ožujak 2024 00:38