Moćna osmica

Bezobrazno privlačni: Ključan faktor zbog kojih nas ove poznate osobe uvijek iznova zadive

Tretmani dentalne medicine za proširenje osmijeha postaju sve popularniji. Što široke osmijehe čini tako privlačnima i što sami možete učiniti kako biste se smiješili otvorenije, savjetuju stručnjaci.

Što zajedničko imaju Julia Roberts, Dwayne Johnson i Margot Robbie, osim što su, naravno, slavni glumci? Imaju blistav i otvoren osmijeh kojim otkrivaju gotovo neprebrojiv niz zubi, bijelih i sjajnih poput klavirskih tipki.

Broj gornjih zubi koje pokazujemo osmijehom ključan je, a da bi osmijeh bio mladenački i očaravajući, mora se vidjeti najmanje osam zuba. "Kad se pri osmijehu vidi osam do deset gornjih zubi, to nazivamo 'punim bukalnim (tj. obraznim) koridorom'”, kaže stomatologinja iz Londona dr. Rhona Eskander. Primjeri su, recimo, i glumice Jessica Alba, Priyanka Chopra i Anne Hathaway - pokazuju osam i više zubi kada se osmjehuju, a dr. Eskander takav osmijeh, koji ocjenjuje savršenim, naziva "moćna osmica".

image

Margot Robbie osvaja otvorenim osmijehom

CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Zašto je moćna osmica tako privlačna?

Priroda voli simetričnost, pa se simetrična lica sa širokim osmijesima doživljavaju kao otvorenija i iskrenija. Nadalje, široko zubalo odozdo pruža podršku obrazima, gotovo poput filera."Širok osmijeh podupire meka tkiva, odnosno obraze i usnice", objašnjava dr. Eskander.

Sa starenjem primjećujemo kako se prostor između nosa i gornje usnice produžuje, razlozi su gubitak kolagena i elastina te utjecaj sile teže, a sve to djeluje na spuštanje lica. Gornja usnica tada može i potpuno prekriti gornje zube, pa se dok govorimo i osmjehujemo mogu vidjeti samo donji zubi.

image

Dwayne Johnson smije se od uha do uha

IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/ PROFIMEDIA

Čitajte i: Stomatolog slavnih otkrio koliko košta holivudski osmijeh i što klijenti najčešće traže

Može li se osmijeh proširiti?

I ako niste blagoslovljeni punim bukalnim koridorom, moguće je postići širi osmijeh, kaže dr. Eskander. Ona u svojoj ordinaciji postupak počinje konzultacijama, kako bi istražila uzroke suženog osmijeha.

image

Jessica Alba i njen savršen niz gornjih zubi

IMAGE PRESS AGENCY /NURPHOTO/ SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"To mogu biti nedovoljna veličina gornje čeljusti, neravni gornji zubi ili manjak zubi. Zbog tih razloga mišići obraza i usnica mogu ostati bez potpore, pa osoba može izgledati starije, a osmijeh neprivlačnije. Kod uskog osmijeha, osim toga, mogu se previše istaknuti prednji zubi, koji mogu i stršati te tako zauzimati glavni položaj u osmijehu", objasnila je. Za proširenje osmijeha preporučuje dvije metode.

image

Priyanka Chopra smješi se diskretnije, ali jednako blistavo

BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Proširenje zubnog luka

Širenje zubnog luka može se postići fiksnim aparatićima ili prozirnim udlagama, tako se stvara više mjesta za zube i širi se bukalni koridor. Aparatići ili udlage postupno pomiču zube prema van, pa oni postaju vidljiviji kada se smijete. "Ako nemaju dovoljno prostora za formiranje niza u kojem stoje ravno jedan pored drugog, zubi se zbijaju ili iskrivljuju. Kod ovakvog širenja luka, svi vidljivi zubi u osmijehu pomiču se vrlo sitnim pomacima prema van, dajući zubima dodatan prostor u luku za poravnavanje", objašnjava dr. Eskander.

image

Širok i šarmantan osmijeh Anne Hathaway

ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Vidljiviji zubi

Keramičkim ili kompozitnim ljuskicama može se ujednačiti zubni niz, ali može se i proširiti osmijeh. Obično se kod kozmetičke intervencije ljuskicama tretira četiri do šest gornjih zuba, ali kada ih se tretira osam do deset, može se proširiti bukalni koridor, tvrdi dr. Eskander. Kako? "Ljuskice podebljavaju zube, oni se tako više ističu i daju izgled šireg osmijeha. Stražnji zubi jednako su važni kao i prednji za stvaranje velikog i savršenog osmijeha", tumači liječnica. Ovome treba dodati i činjenicu da lijep osmijeh može čuda učiniti za samosvijest, a već i sam čin osmjehivanja, pa makar bio i odglumljen, može pomoći da se osjećate radosnije.

Linker
24. ožujak 2024 03:42