DEPOSITPHOTOS
Ne postoje dvije iste

Nema razloga za zabrinutost, ove su nepravilnosti na grudima potpuno normalne

Već tijekom razvoja dojki na jednoj se strani može razviti više žlijezda i kanalića, a kod dojenja jedna dojka može stvarati više mlijeka, što također utječe na veličinu

Već tijekom razvoja dojki na jednoj se strani može razviti više žlijezda i kanalića, a kod dojenja jedna dojka može stvarati više mlijeka, što također utječe na veličinu

Nitko nema dvije potpuno simetrične strane tijela; dominantna ruka vjerojatno je jača, oči ne moraju biti na jednakoj visini, jedno stopalo može biti nešto veće, što se vidi kad kupujemo cipele itd. Tako je i s grudima – nijedna žena nema potpuno jednake dojke, lijeva i desna mogu se razlikovati po obliku, veličini, izgledu bradavice..., a takve nepravilnosti za neke žene mogu biti izvor stresa i frustracija i razlog zbog kojeg se obraćaju estetskim kirurzima za pomoć. Često nepotrebno, jer različite nepravilnosti u izgledu grudi potpuno su prirodne i normalne. Navodimo one najčešće.

Čitajte i: Sedam savjeta za punije i čvrste grudi, a s nekima možete početi odmah

Različite veličine

Po nekim podacima, jedna od četiri odrasle žene ima određen uočljiv stupanj asimetričnosti dojki, o čemu se baš i ne govori. Štoviše, estetski kirurzi navode kako se češće viđaju asimetrične nego simetrične grudi. Zbog čega dolazi do razlike u veličini? Već tijekom razvoja dojki na jednoj se strani može razviti više žlijezda i kanalića, a ako žena doji, jedna dojka može stvarati više mlijeka, što također utječe na veličinu. Kasnije će se, očekivano je, veća dojka više opustiti.

Drugačiji položaj ili veličina bradavica

Bradavice često nisu smještene posve jednako na obje dojke, što je još jedna potpuno normalna asimetrija. Jedna može biti na višoj poziciji ili pak može biti usmjerenija prema vanjskoj ili unutrašnjoj strani od druge. Pored toga, bradavice se mogu razlikovati i po veličini.

image

Dva glavna razloga za spuštanje grudi su trudnoća i gravitacija

DEPOSITPHOTOS

Uvučene bradavice

Ovaj tip bradavica nije usmjeren prema van niti je ravan, nego izgledaju kao da su utonule, tj. uvučene. Mogu biti uvučene obje bradavice, ali češće će to biti samo jedna. Ovakva nepravilnost je relativno česta, ženama može dosta smetati, a moguće ju je u određenoj mjeri korigirati zahvatom. Zanimljivo je da su uvučene bradavice nasljedne, stoga ako ih neka žena ima, velika je vjerojatnost da ih ima i njezina majka ili sestra.

Rano spuštanje grudi

Dva glavna razloga za opuštanje grudi su trudnoća i gravitacija, čiji se utjecaj povećava s godinama života, no grudi se mogu početi spuštati i kod mlađih žena koje nisu rodile. Tome mogu pridonijeti značajne promjene u tjelesnoj težini koje utječu i na elastičnost tkiva dojki, a utjecaj, naravno, ima i genetika. U takvom slučaju, ako ženi spuštene grudi smetaju, estetski kirurzi predlažu zahvat podizanja grudi. Samo umetanje implantata dodatno bi rastegnulo već rastegnuto tkivo.

Linker
04. svibanj 2024 23:24