Face lifting

Zatezanje lica i dodatni zahvati

Face liftingom se obično pomlađuju čeljust, vrat i obrazi. Ako se ne djeluje i na ostala područja, lice će izgledati neujednačeno i učinak zatezanja bit će slabiji, kažu plastični kirurzi

Uz sve filere, lasere i ostale neinvazivne tretmane i dalje treba misliti na učinak sile teže, posebno na lice i vrat. Tipično, to su prva dva područja na kojima znakovi starenja postaju vidljivi – poneka fina linija ovdje, bora ondje, malo opuštena koža i na kraju umoran i siv izgled. S obzirom na značajan napredak estetske kirurgije, kirurzi su danas u mogućnosti postići rezultate koji izgledaju mnogo prirodnije uz manje ožiljaka i dramatičnosti te uz kraći oporavak, piše American Society of Plastic Suregeons (ASPS; Američko društvo plastičnih kirurga).

Unatrag 15 do 20 godina odvija se važna promjena u estetskoj medicini te je danas cilj postići mladenački i prirodan izgled. „Nastojimo vratiti obrnuti stožac mladosti, tj. srcoliki oblik lica”, rekao je član ASPS-a dr. Adam Kolker. A to se može postići jedino kirurškom intervencijom, tj. face liftingom. Mnogi pacijenti koji se odlučuju za face lifting (treća estetska procedura po popularnosti 2020. godine u SAD-u, poslije rinoplastike i blefaroplastike) pribjegavaju i dodatnim zahvatima, tako da se kompletno pomlađivanje lica može postići „u jednom potezu”.

Zašto se traže dodatni zahvati?

Glavni su razlozi za traženje dodatnih zahvata u jednom aktu to što pacijenti ne žele prolaziti kroz više operacija i dulje vrijeme oporavka, niti plaćati višu cijenu za više zahvata. „Većina mojih pacijenata živi vrlo aktivno i već im je teško pronaći sedam do deset dana za jednu operaciju i oporavak. Važno je i to što ne žele primiti više anestezija”, kaže članica ASPS-a dr. Melissa Doft.

Nadalje, kaže dr. Kolker, starenje je „sveprožimajući” proces i zahvaća cijelu površinu lica: „Područja lica koja se tretiraju face liftingom obično su čeljust, vrat i obrazi, a rijetkost je da se starenje vidi samo na njima. Ako pomlađujete jedno područje lica, susjedne regije koje nisu pomlađene odudarat će od one koju ste tretirali”.

Ipak, to ne znači da svaki pacijent koji traži zatezanje lica treba i cijeli niz drugih postupaka. „Rijetkost je da netko treba apsolutno sve. Potrebno je sagledati širu sliku i odabrati odgovarajuće postupke”, kaže dr. Kolker.

Koji su dodatni zahvati popularni?

Moderni facelift podiže i repozicionira donji dio lica djelujući na tkiva ispod kože, za razliku od stare tehnike kod koje se povlačila koža i rezao višak, no pritom ne utječe na gornju polovicu lica, pa mogu ostati vidljivi znakovi starenja poput spuštenih kapaka, bora oko očiju (periorbitalne bore, tzv. vranine ili kokošje noge) ili vrećica ispod očiju, što može umanjiti mladenački dojam postignut zahvatom. „Od svih komplementarnih postupaka, glavni koji kombiniramo s face liftingom dodavanje je volumena gornjoj regiji lica pomoću prijenosa masti, kako bi lice izgledalo mlađe. Naravno, to nije potrebno svakom pacijentu”, kaže dr. Kolker te dodaje da je često i tretiranje područja sljepoočnica jer se i na njima javlja manjak tkiva kako starimo, kao i tretiranje područja oko očnih šupljina. Kod dr. Doft popularni su gornja i donja blefaroplastika, podizanje obrva, kemijski pilinzi i laseri za uklanjanje finih linija, povećanje brade. Ti dodatni zahvati ne traže mnogo dodatnog vremena, a većina vremena i dalje je usmjerena na face lift, kaže ona. Iznenađujuće, ali oporavak od višestrukih postupaka može biti i lakši nego oporavak od face liftinga, a posebno u usporedbi s višestrukim postupnim operacijama, s obzirom na to da „sve zacjeljuje odjednom”, kako kaže dr. Doft.

Povećava li broj zahvata rizik?

Stručnjaci tvrde da rizik s brojem zahvata zapravo i ne raste, no svaki zahvat, naravno, ima svoj popis potencijalnih komplikacija. Najčešći rizici – krvarenje, loše zarastanje ili infekcija – jednaki su za sve, kaže dr. Melissa Doft, plastična kirurginja.

Može li se laserom tretirati upravo operirano područje?

Odgovor na ovo pitanje glasi: da, ali vrlo oprezno i to samo na određenim područjima, ne na cijelom licu. „Nužan je izniman oprez. Općenito, ne smije se djelovati laserom po području na kojem su šavovi, ne samo zato što bi to ugrozilo kožu, nego i zato što tom području, a to je ono oko ušiju, laser ionako nije potreban. Područja kojima je tretiranje laserom potrebno ona su na koja sunce najjače utječe: sredina obraza, oko donjih kapaka, područje usnica, dakle, središnja područja udaljena od šavova”, rekao je dr. Kolker.

Koje kombinacije su moguće?

Kombiniranje postupaka omogućuje kirurgu da ponovno uspostavi normalne proporcije lica. „Zatezanje vrata dovest će do jasnije definirane linije čeljusti, posebno kad je upotrijebljen implantat za pacijente s malom bradom. Facelift će kod pacijenata kojima nedostaje volumen biti poboljšan ako im se ubrizga masnoća u obraze, sljepoočnice i nazolabijalno područje. Bolje će izgledati i ako oči ne izgledaju umorno, tj. ako se po potrebi izvede blefaroplastika”, kaže dr. Doft.

Broj navedenih postupaka može zvučati zastrašujuće, no nema razloga za brigu, kaže dr. Kolker: „To su suptilne promjene, govorimo o milimetarskim promjenama. Nećete završiti u programu zaštite svjedoka, cilj je pomladiti i poboljšati, a ne potpuno transformirati”.

Linker
25. travanj 2024 11:07