Presađivanje dlačica

Transplantacija obrva - trajno rješenje za savršen luk

Ako je kontinuiranim čupkanjem ili nekim drugim uzrokom nepovratno oštećen korijen dlačice, jedini način da se postigne prirodan izgled gustih i zdravih obrva je presađivanje

Stručnjaci za arhitekturu lica slažu se u jednome – obrve su jedan od ključnih faktora njegova izgleda. O njihovu obliku ovisi hoće li izraz lica djelovati stalno zabrinut, začuđen, sretan ili tužan, hoće li njegove crte biti blage ili oštre; obrve sudjeluju u mimici i izražavanju emocija, a pritom imaju i važnu strukturalnu funkciju – sprečavaju ulazak znoja i prašine u oči. No, što kad su nedovoljno guste da se njima postigne željeni efekt, ili ako su zbog raznih faktora – nestale?

– Ako nismo zadovoljni izgledom, oblikom ili gustoćom, transplantacija obrva je odlično rješenje – kaže dr. Ana Maletić, spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, članica ISHRS-a (International Society of Hair Restauration Surgery, svjetsko udruženje najboljih liječnika koji se bave transplantacijom kose i drugih dlačica). Dr. Maletić kaže kako je kod transplantacije obrva ili kose ključno poznavati i primjenjivati sve tehnike vađenja i usađivanja folikula, jer nisu svi klijenti najbolji kandidati za pojedinu tehniku. Za vrhunski rezultat važan je individualan pristup i odabir one tehnike koja je u tom slučaju najbolji izbor.

Uzroci gubitka

– Gubitak ili prorjeđivanje obrva može biti uzrokovan raznim faktorima. Najčešći je učestalo i dugotrajno čupkanje, jer se time nepovratno oštećuje korijen dlačica. Izgled, odnosno gustoća obrva, može biti i genetski uvjetovan, a gubitak dlačica na tom području može biti uzrokovan ozljedama ili opeklinama te posljedičnim ožiljcima. Uzrokuju to i neke sistemske bolesti, kao što su bolesti štitnjače, lupus, dermatitisi, potom uzimanje nekih lijekova… Starenjem dolazi do pojačanog gubitka kose, a isto tako i obrva – objašnjava dr. Maletić, koja se u praksi naslušala životnih priča svojih pacijenata, frustriranih gubitkom obrva. A bilo ih je, kaže, svih generacija. Sretna je bila kad je dječaku, koji je zbog opeklina lica i tijela izgubio dvije trećine obrve te dio vlasišta, transplantacijom izgubljenih dlačica vratila osmijeh na lice, kao i njegovim roditeljima. Osobito je se dojmila priča žene koja je zbog gubitka obrva bila u takvoj depresiji da je prestala izlaziti u javnost.

– Gospođa je pokušavala raznim metodama. Bila je na trajnom iscrtavanju obrva, ali nije bila zadovoljna pa ih je prekrila tetovažom u boji kože, a onda ponovila postupak – u boji obrva. Ni taj put nije se postigao željeni izgled te se odlučila na lasersko uklanjanje tetovaže. No, ta tri sloja – dva u boji obrva i jedan u boji kože – bila su tako tvrdokorna da ni laser nije uspio ukloniti pigment, a pritom je još izgubila i ono malo preostalih obrva. Kad se obratila nama radi transplantacije, ispričala mi je da joj je najgore ljeti jer se od vrućine topi šminka kojom nadoknađuje obrve, a iz istog razloga ne ulazi u more. Transplantirali smo joj dlačice sa zatiljnog dijela vlasišta u područje obrva i nakon šest mjeseci gospođa je došla na kontrolu vedra i vesela, rekavši da se napokon vratila normalnom životu – govori dr. Maletić.

Kako izgleda postupak

A kako izgleda postupak koji vraća samopouzdanje i životnu sreću? Prije svega, objašnjava liječnica, obavlja se detaljan pregled trihoskopskom kamerom te se odlučuje o željenom obliku obrva. Nakon procjene zdravstvenog stanja pacijenta i procjene broja folikularnih jedinica potrebnih za transplantacijiu, kreće zahvat.

– Obavljamo ga u operacijskoj sali po najvišim svjetskim standardima. Zahvat nije bolan jer se radi pod lokalnom anestezijom, a tijekom ubrizgavanja anestetika koristimo specijalan uređaj koji dodatno smanjuje osjećaj bola. Kako je potrebna vrhunska pedantnost u radu, koriste se lupe koje omogućuju da kod vađenja folikularnih jedinica s donorske regije biramo one na kojima su dlačice po debljini najsličnije obrvama – priča dr. Maletić, dodajući da je zatiljni dio vlasišta najčešća donorska regija. No, dlačice se mogu uzimati i s drugih dijelova tijela, pri čemu se koristi FUE tehnika – kod koje se folikularne jedinice vade jedna po jedna specijalnim instrumentima, koji su najčešće promjera 0,6 do 0,8 mm. Ako je riječ o zatiljnom dijelu vlasišta, često se koristi STRIP metoda – izrezuje se dio vlasišta, koji se potom reže na manje dijelove, folikule. To se radi pod mikroskopom kako se folikuli ne bi oštetili, a rana na zatiljku šiva se na poseban način, tako da kosa proraste kroz ožiljak. Na taj način dobiva se „trihofitični ožiljak” koji je znatno manje vidljiv od običnog ožiljka.

Trajno rješenje

– Folikule brojimo – nastavlja dr. Maletić – te slažemo na specijalne podloške i čuvamo u hranjivoj otopini na niskoj temperaturi kako bi preživjeli period dok su izvan tijela. Potom ih usađujemo u područje obrva, a pritom pazimo na kut i smjer rasta. Transplantacija traje nekoliko sati, ovisno o broju folikularnih jedinica.

Desetak dana nakon zahvata „posađene” dlačice obično ispadnu, a nakon pet do 16 tjedana ponovno izrastu iz transplantiranih korijenova. No, dr. Maletić osmislila je iznimno finu tehniku, pri kojoj folikularne jedinice ne doživljavaju šok tijekom „selidbe” pa nakon transplantacije često i ne ispadnu nego samo nastave rasti. Konačan rezultat vidljiv je za šest do 12 mjeseci, kada se može - želi li se povećati gustoću obrva - obaviti drugi akt zahvata. No, najvažnije je od svega, kako kaže dr. Maletić, to što transplantacija obrva daje trajno rješenje.

Linker
20. travanj 2024 01:16