Oblikovanje tijela

Tko je kandidat za „pločice” izgrađene liposukcijom

Najpopularnija područja za liposukciju kod oba spola su abdomen i bokovi, slijede leđa kod žena i prsa kod muškaraca, potom ruke i unutrašnja strana bedara

Liposukcija je i u pandemijsko vrijeme jedan od najtraženijih zahvata estetske kirurgije, prošle je godine s 210.000 zahvata bila četvrta najizvođenija estetska procedura u SAD-u, kažu podaci Američkog društva plastičnih kirurga (American Society of Plastic Surgeons, ASPS). Niti neke neinvazivne metode sagorijevanja masnoća ne gube na popularnosti, no njihovi se rezultati ne mogu mjeriti s onima liposukcije, piše ASPS na svojim mrežnim stranicama. Taj je zahvat otišao i korak dalje: liposukcija visoke definicije (high-definition liposuction; hi-def lipo) cilja i razbija tvrdokorne džepove masnoće, a potražnja za njom raste, smatraju kirurzi, zbog rastućeg trenda fitnessa, wellnessa i oblikovanja tijela.

Tradicionalna i liposukcija visoke definicije

Oba tipa liposukcije pouzdane su metode transformiranja oblika tijela uklanjanjem masnih naslaga, a kako objašnjava član ASPS-a iz Philadelphije dr. Christian Subbio, klasična liposukcija smanjuje volumen, dok je hi-def liposukcija „usmjerenija i intenzivnija tehnika oblikovanja koja podiže tonus i definiranost muskulature”. Ona je prikladna samo za osobe koje su u dobroj formi i žive zdravim životnim stilom, no unatoč tome imaju male, ali uporne, količine masnoće koje ne reagiraju na ciljanu prehranu i tjelovježbu.

„I kod liposukcije visoke definicije masnoća se isisava, međutim trbušni mišići se ostavljaju malo debljima od okolnog područja, kako bi se bolje definirali i konturirali. To ostavlja prirodne sjene u novonastalim utorima i ističe muskulaturu”, objašnjava dr. David Sieber, član ASPS-a iz San Francisca.

Kirurzi koji primjenjuju hi-def liposukciju koriste Vaser, uređaj koji pomoću ultrazvučne energije pomaže razbiti masnoću nježnije nego kod tradicionalne liposukcije. Uređaj otapa masne stanice, nakon čega ih je lakše isisati te „dopušta kirurgu da bude agresivniji na područjima na kojima je potrebno postići definiciju”, rekao je dr. Subbio.

Za koga je ova procedura?

Najbolji je kandidat za hi-def liposukciju zdrava odrasla osoba s najviše pet-šest kilograma viška ili s indeksom tjelesne mase (ITM) 28 ili nižim. „No, treba reći da nijedan tip liposukcije nije metoda skidanja težine niti je namijenjen za veliko smanjenje volumena”, ističe dr. Subbio.

Zanimljivo, ali određeni broj zainteresiranih ne bude odbijen zbog masnoće, nego zbog kvalitete kože. „Poželjno je da se koža može prilagoditi i stegnuti na tretiranom području. U suprotnom, iznenadni gubitak volumena dovest će do prekomjerne, viseće kože, a to će narušiti cijeli postupak i njegovu svrhu”, kaže dr. Sieber.

Najtraženija područja

Isklesani trbušnjaci san su mnogih osoba uživljenih u izgradnju tijela, pa ne čudi što su kod oba spola najpopularnija područja za liposukciju abdomen i bokovi. Dr. Sieber navodi: „Treće najpopularnije područje kod žena su leđa, a kod muškaraca prsa. Slijede ruke i unutrašnja strana bedara”.

Ipak, treba reći da je vađenje masti iz natraženijih točaka samo polovica posla, jer novi mišići trebaju biti u skladu s ostatkom tijela. A to znači da liposukcija ne bi trebala biti izvedena samo na tom ograničenom području. „Kad je sve gotovo, pacijenti izgledaju kao da su vježbali cijelo tijelo, pa su i mišići na rukama, nogama i torzu usklađeni stupnjem mišićavosti s trbuhom. Doista je važno postići usklađenost svih dijelova tijela”, ističe dr. Sieber.

No, neetični kirurzi pokušavaju prodati hi-def liposukciju što većem broju pacijenata pomičući granice, upozorava dr. Subbio i dodaje kako bi osobe s visokim ITM-om ili općenito nezdravim životnim stilom trebalo odbiti u startu: „Ipak, takvi liječnici im izvode ovu tehniku, a rezultati su čudni – pacijenti imaju 'pločice' na trbuhu, dok su im ruke pomalo mlohave, a ostatak tijela izvan forme.”

Njega poslije zahvata je ključna

Njega poslije zahvata ključna je za uspjeh liposukcije. Ona je kombinacija ultrazvučnih ili limfnih masaža (počinju dan nakon zahvata te se provode nekoliko puta na tjedan tijekom dva mjeseca) i konstantnog nošenja kompresijskih zavoja.

„Ovom će se kombinacijom spriječiti fibroza, nepravilnosti u konturi te pojava kvržica i izbočina. Masaža će olakšati dreniranje limfnih puteva i tako pridonijeti ujednačenijim i glatkijim rezultatima. Zagrijavanje uređajem je snažno i oticanje koje može nastati nakon operacije nije šala te liječnici često koriste drenaže kako bi potaknuli otjecanje tekućine i spriječili pojavu rizičnih seroma (nakupine tekućine na mjestu operativnog zahvata). Kompresija različitog stupnja primjenjuje se nekoliko mjeseci, što dulje to bolje”, kaže dr. Subbio i dodaje da je ponekad potrebno i punih dvanaest mjeseci da otekline nestanu.

Linker
23. travanj 2024 14:38