Oporavak

Što uspješni pacijenti rade poslije estetske operacije

Hrana je presudna za ozdravljenje. Period nakon operacije nikako nije vrijeme za dijete, rezanje kalorija i preskakanje obroka

Svaki pacijent na estetskoj kirurgiji zaslužuje najbolje moguće rezultate i najbolji mogući oporavak, a za to je, osim truda i znanja liječnika i medicinskih sestara, potrebno i sudjelovanje pacijenta. Šest je koraka kojima dobri pacijenti mogu unaprijediti fazu oporavljanja nakon zahvata.

Informirajte se detaljno

Pročitajte postoperativne upute prije operacije i razjasnite s liječnikom sve što vam eventualno ne bude jasno. Postavljajte pitanja i bilježite odgovore, to je plan oporavka na koji ćete se oslanjati tijekom cijelog procesa ozdravljenja i zato je vrlo važan.

Pripremite se

Što se kvalitetnije i ranije počnete pripremati za oporavak, to će oporavak biti bolji. Nekoliko malih, ali važnih koraka: isplanirajte prehranu koja će vam dati potrebnu energiju poslije operacije; odredite mjesto u spavaćoj sobi gdje će se odvijati previjanja i njega rana, tzv. čisti prostor; u blizini uvijek imajte mali čisti ručnik; na noćni ormarić stavite sve stvarčice koje želite imati nadohvat ruke – ne zaboravite slamčice, balzam za usne, postoperativne upute, punjač za pametni telefon, naočale...

Okružite se pozitivnim ljudima

Okupite oko sebe članove obitelji i prijatelje koji vas podržavaju u vašim nastojanjima. One koji će vas držati za ruku kad vam je najteže, koji će vam pomoći u praktičnim stvarima i koji će vas nasmijati (možda i malo prejako nakon abdominoplastike). Takva ljubav i podrška pružit će vam snagu da uspješno brodite kroz proces oporavka.

Ne sudite prerano o rezultatima

Ovo je vrlo važno. Pacijenti koji se najuspješnije oporavljaju odluče ne gledati se u ogledalo tijekom prvog tjedna oporavljanja. Neki čak zalijepe novine preko zrcala! Zvuči pretjerano, ali itekako ima smisla, jer prvih dana ionako ne možete vidjeti konačni rezultat. Stoga se nemojte opterećivati, nego se okrenite pozitivnim mislima i imajte na umu da je za iscjeljenje potrebno vrijeme.

Krećite se

Pacijenti se često nakon operacije samo žele zavući u svoj krevet i ostati tamo. Ne činite to, savjetuju medicinski djelatnici. Osjećat ćete se bolje i bolje ćete se oporavljati ako ustanete iz kreveta barem svakih nekoliko sati tijekom dana. Tijekom oporavka je potrebno piti puno vode, pa ćete već i zbog toga vjerojatno morati ustati barem jedanput tijekom noći. Šetnjice do kupaonice i natrag odlične su za održavanje cirkulacije krvi. Kad se nakon malo kretanja vratite u krevet, odmor će biti kvalitetniji i bolje će pridonositi oporavku.

Redovito jedite

Većina pacijenata, čak oko 90 posto, nema volju za jelom nakon estetske operacije, ali jesti se mora. Preporučuje se unijeti barem malu količinu hrane u želudac čim dođete kući, jer hrana je presudna za ozdravljenje. Period nakon operacije nikako nije vrijeme za dijete, rezanje kalorija i preskakanje obroka.

Linker
20. travanj 2024 05:57