Očekivanja

Što obavezno trebate pitati kirurga prije konačne odluke o estetskom zahvatu

Među najvažnije preduvjete za sretan ishod zahvata ubraja se dobro razumijevanje između pacijenta i liječnika koji će operirati.

Postoji mnoštvo faktora koji utječu na rezultat estetske operacije i nije ih lako imati sve na umu prije ulaska u operacijsku dvoranu, jer ipak ste u mislima usredotočeni na krajnji ishod i svoj budući izgled. Očekivanja mogu biti velika, no nužno je svesti ih u razumne okvire, a u tome će pomoći i dobra informiranost o operaciji za koju ste se odlučili. Općenito, važno je dobiti odgovore na nekoliko ključnih pitanja.


Što bi svatko trebao učiniti prije estetskog zahvata?

Za početak, detaljno se informirajte o ustanovi u kojoj ćete se podvrgnuti zahvatu i o liječniku koji će ga izvesti. Dobro je provjeriti iskustva prethodnih pacijenata.

Među najvažnije preduvjete za sretan ishod zahvata ubraja se i dobro razumijevanje između pacijenta i kirurga. Razgovarajte s liječnikom u detalje o tome što očekujete i što zaista želite postići. Tražite iscrpne informacije, ali ih i dajte, posebno o svom zdravstvenom stanju. Pacijenti trebaju prestati uzimati sve lijekove koji mogu pridonijeti smanjenom zgrušavanju krvi i pojačanom krvarenju. "To su acetilsalicilna kiselina, nesteroidni protuupalni lijekovi, razrjeđivači krvi te dodaci prehrani koji mogu sadržavati riblje ulje ili kurkumin. Pacijentima kažemo da prestanu uzimati sve vitamine i suplemente dva tjedna prije zahvata, za svaki slučaj", kaže plastični kirurg dr. Daniel Hatef.

Čitajte i: Pitate se trebaju li vam dermalni fileri? Ovih pet pitanja dat će vam odgovor


Koliko traje operacija i koliko sati smijem biti pod anestezijom?

Vrijeme potrebno za izvođenje operativnog zahvata varira, ovisno o složenosti i opsežnosti zahvata te o kirurgu. "Nakon šest sati provedenih pod općom ili dubokom anestezijom povećava se stopa pojave komplikacija", rekao je plastični kirurg dr. George Sanders.

Američko društvo plastičnih kirurga preporučuje da se sve kirurške procedure obave unutar šest sati kako bi se smanjila vjerojatnost od razvoja duboke venske tromboze. Ipak, zatezanje opuštene kože stražnjice, bokova i bedara, tj. podizanje donjeg dijela tijela, može potrajati i do osam sati, a taj opsežni zahvat jedna je od najskupljih estetskih operacija.

image

Prije svakog zahvata vrlo je važno dobro se informirati i razmotriti sve mogućnosti

FOTOGRAFIJE: DEPOSITPHOTOS

U kojem vremenu mogu očekivati da ću se oporaviti i vratiti normalnim aktivnostima?

To ovisi o tipu i opsegu operacije, ali općenito se može računati da će vam trebati četiri do šest tjedana za potpun oporavak. "Oporavak nakon primarnog povećanja grudi ubraja se među one kraće. Od pacijentica tražim da se vrate uobičajenim obvezama već jedan dan nakon operacije, no vježbanje moraju izbjegavati cijelih mjesec dana. Oporavljanje je dulje poslije zahvata kao što je podizanje vrata, kod kojeg se vadi mast nakupljena oko mišića vrata. U tom slučaju, pacijent bi trebao mirovati tri tjedna, a šest tjedana bi trebao izbjegavati naginjanje naprijed i svako vježbanje", rekao je dr. Hatef.

Dulji oporavak potreban je i nakon učvršćivanja bedara - dva do četiri tjedna - a posebno nakon podizanja donjeg dijela tijela; tada se očekuje četiri do šest tjedana oporavljanja.

Čitajte i: Uz ova četiri znaka možete biti sigurni da je vaša liposukcija prošla odlično


Što mogu učiniti za bolji i brži oporavak?

Poželjno je početi hodati što je ranije moguće, piti puno vode (barem dvije litre na dan), uzimati suplemente bromelaina, enzima ananasa, koji pomaže u smanjivanju postoperativne pojave modrica i oticanja te biti pozitivan i dobro raspoložen, savjetuje plastični kirurg dr. Art Yu. Važna je i prehrana bogata antioksidansima te siromašna namirnicama koje potiču upalu (kao što je šećer). I, naravno, nemojte pušiti.

Linker
19. travanj 2024 09:13