Koža traži stanku

Šest tretmana s kojima treba prestati prije ili poslije estetske operacije

Nisu dopušteni nikakvi iole agresivni tretmani, jer utječu na „ponašanje” tkiva, a neko vrijeme je pametno i ne šminkati se

Za uspjeh svakog kirurškog estetskog zahvata važno je slijediti liječničke preporuke za razdoblje prije i poslije operacije. Poštujući ih, pridonijet ćete najboljem mogućem ishodu zahvata, a i zaštitit ćete svoje ulaganje. Kod operacija na licu to ponekad znači da ćete neke tretmane privremeno prekinuti i da ćete promijeniti svoju rutinu u njezi i anti-agingu. Pogledajmo koje aparate i tretmane se ne preporučuje koristiti prije i poslije kirurškog zahvata na licu, jer mogu utjecati na njegove rezultate.

Odmor od neurotoksina

Uobičajeno se smatra da bi prije gornje blefaroplastike posljednji tretman neurotoksinom trebao biti najmanje tri mjeseca uoči operacije, što je dovoljno vremena da djelovanje oslabi. No, liječnici ponekad koriste neurotoksin mjesec dana prije zahvata kod pacijenata s podignutim obrvama kako bi oslabili mišiće depresore obrva (koji utječu na kretanje obrva) te smanjili napetost kod podizanja obrva, rekao je plastični kirurg dr. David Lieberman. Pored toga, nekada se injekcije neurotoksina primjenjuju tri tjedna uoči kirurškog zahvata na vjeđama kako bi se smanjilo pokretanje mišića koji sudjeluju u očnom osmijehu. Time će se omekšati pokreti oko novih rezova i poboljšati zacjeljivanje.

Odgodite filere

Pametno je prije operacije izbjegavati injekcije filera, osobito u području ispod očiju, jer oni ispunjavaju mišiće i kožu, pa mogu negativno utjecati na rezultate operacije. Plastični kirurg dr. Michael Byun ne preporučuje ni korištenje hijaluronidaze, enzima koji otapa hijaluronsku kiselinu, jer smanjuje njezinu viskoznost, čime se povećava propusnost tkiva. To može, kaže on, uzrokovati nepravilnosti koje operaciju donjeg kapka čine izazovnijom i nepredvidljivijom.

Preskočite laser...

Laserski tretman obnavlja površinu kože, no prije operacije na licu najbolje ga je preskočiti. Učinak lasera može ograničiti mogućnosti koje kirurg ima tijekom zahvata, a može i ometati proces ozdravljenja.

...i retinol...

Nikakvi agresivni sastojci u proizvodima za njegu nisu poželjni prije operacije, pa se stoga preporučuje preskočiti upotrebu retinola, s obzirom na to da može iritirati kožu. Zaboravite na retinol barem pet do sedam dana uoči operacije.

...ali i šminku

U prvim danima nakon operacije pacijentima se savjetuje da se suzdrže od nanošenja šminke, ali i proizvoda za njegu, izravno na operirana područja. Poželjno je da se barem dva tjedna ne šminkaju u području rezova, kako ne bi došlo do iritacije ili slučajne pigmentacije, upozorava facijalni plastični kirurg dr. Daniel Liebertz.

Promjena terapije akni

Isti liječnik navodi kako pacijenti koji koriste izotretinoin, lijek kojim se primarno liječe teške akne, trebaju prekinuti terapiju najmanje šest mjeseci, a ponekad i dvanaest, prije bilo kakve operacije. Razlog je u tome što izotretinoin može značajno usporiti zacjeljivanje rana.

I još: nemojte jesti školjke

„Mnogi ljudi ne znaju da su školjke bogat izvor amina, a oni su prekursori histamina koji aktivira upalni odgovor. Zbog toga se ne preporučuje jesti školjke, koje su čest uzročnik alergija, najmanje četiri mjeseca nakon operacije na licu”, savjetuje plastični kirurg dr. Arthur Yu te dodaje kako bi se u suprotnom pacijentima moglo dogoditi „paradoksalno oticanje bez očitog razloga”.

Linker
24. travanj 2024 03:37