Kapci, podočnjaci, bore...

Šest razloga za brigu: Ovo su promjene zbog kojih oči izgledaju umorno i starije

Dio masnoće u licu počinjemo gubiti već u kasnim dvadesetim godinama, a upravo ta masnoća pomaže da donji kapci, područje ispod očiju i obrazi u mladosti izgledaju puno i besprijekorno.

Zaštitne maske na licu i bezbrojni sastanci na Zoomu tijekom pandemije stavili su izgled očiju i okolnog područja u središte pozornosti, a ondje će, izgleda, još dugo i ostati. Paralelno s tim, estetska medicina razvila je i razvija različita rješenja za uobičajene estetske smetnje, kao što su spušteni kapci ili tamni kolutovi ispod očiju. Naravno, kod svakog problema uvijek prvo treba utvrditi točan uzrok kako bi se moglo odabrati najprikladnije liječenje.


Asimetrični kapci

Svatko od nas već pri rođenju ima određen stupanj asimetrije između nabora kapaka, a sa starenjem te razlike mogu postati naglašenije. Rjeđe su uzroci asimetričnosti ptoza (stanje spuštenog gornjeg kapka), trauma i ranija operacija kapka.

Rješenje: "Kod zamjetnih razlika najbolje rješenje je operacija, tj. revizija nabora očnog kapka. Tako se može riješiti neravnoteža u izgledu kapaka ili ispraviti ishod prethodne operacije", rekao je okuloplastični kirurg dr. David Schlessinger. Tijekom postupka, objasnio je, uklanja se višak kože, a zatim se šiva na specifičan način kako bi se stvorio spoj između kože i mišića te kreirao nabor na novoj lokaciji. Rezultati su obično trajni, a oporavak brz; šavovi se vade za otprilike tjedan dana, nakon čega se pacijenti mogu vratiti uobičajenim aktivnostima.


Spušteni gornji kapci

Spuštanje gornjih kapaka daje umoran i tužan izgled. Najčešće je posljedica starenja ili nasljeđa, no neki oblici spuštanja gornjeg kapka (ili blefaroptoza) mogu biti znak bolesti, pa je potreban liječnički pregled prije pribjegavanja estetskom zahvatu.

Rješenje: Ako u podlozi nema bolesti, estetski liječnik može predložiti blefaroplastiku, operativni zahvat u kojem se uklanja višak kože, mišića i masnog tkiva te se kapak preoblikuje kako bi dobio podignut izgled. Ako su u podlozi ptoza ili neke promjene mišića gornjeg kapka, razmotriti se mogu i nekirurške opcije. Okuloplastična kirurginja dr. Irene Gladstein smatra da pacijenti s blagim oblikom spuštenih kapaka mogu imati koristi od tretiranja plazma olovkom (plasma pen) za zatezanje kože, ali isključivo kod certificiranog liječnika, a novost su na američkom tržištu za blage slučajeve i kapi za oči koje je odobrila FDA, pomoću kojih se privremeno, do šest sati, kapci mogu zategnuti i podići dajući otvoreniji pogled.

image

Problemi s očima mogu se korigirati uz pomoć estetskih zahvata

DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: Kako izbrisati bore za koje su krivi pametni telefoni i spriječiti da se opet pojave

Fine linije i borice

Linije i borice uzrokuju starenje i mimika lica, ali i životni stil i izbori, poput pušenja ili pretjeranog izlaganja suncu.

Rješenje: Blefaroplastika (operativna korekcija kapaka) učinkovito izravnava borice i linije, ali postoje i neinvazivne metode zatezanja kože na tom delikatnom području. Dermatologinja dr. Lynne Haven navodi tretmane radiofrekvencijom (Thermage) za obnavljanje površine kože. Kaže da su sigurni i daju prirodne rezultate, jer potiču i remodeliraju vlastiti kolagen koji potom zateže kožu.


Vrećice ispod očiju

Vrećice ispod očiju obično su nasljedne, ali ih mogu potaknuti stanja koja uzrokuju oticanje, poput alergija. I prekomjerno izlaganje suncu, pušenje i pijenje alkohola mogu pojačati stvaranje tih vrećica. Osim toga, kako se nježna koža ispod očiju s godinama olabavljuje, a i fascija se stanjuje, tako se masno tkivo može pomicati prema naprijed, uzrokujući otečene vrećice. Otekline ispod očiju mogu biti i posljedica loše postavljenih filera.

Rješenje: Kod pacijenata koji nemaju otekline, izgled i tekstura podočnjaka mogu se popraviti filerima. Laseri mogu pomoći potaknuti i zategnuti kolagen i dobra su opcija za pacijente koji su skloni oticanju i istodobno zadržavaju tekućinu. Operacija kojom se višak masnoće uklanja i repozicionira može privremeno "ispuhati" vrećice. Zahvat ne umanjuje problem zadržavanje tekućine, pa se vrećice mogu vratiti za petnaestak godina ili prije, što ovisi i o ponašanju pacijenta, odnosno o tome puši li, koliko se izlaže suncu, koliko pije alkohola, je li alergičan i koje lijekove uzima, kažu liječnici.

image

Na neka stanja možemo utjecati promjenom životnih navika

DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: Zlatni savjeti: Kako najbolje njegovati kožu nakon kemijskog pilinga ili lasera

Obrve se spuštaju

Linija obrva prirodno se spušta sa starenjem, a intenzivnost tog procesa ovisi u prvom redu o genetici. No, spuštanje linije obrva može biti i rezultat loše izvedenog tretmana botoksom.

Rješenje: Kirurzi na raspolaganju imaju više operativnih tehnika za podizanje obrva, ključno je stoga obratiti se provjerenom stručnjaku koji će odabrati tehniku primjerenu za pojedinog pacijenta kako bi se postigao prirodan i skladan izgled i izbjegle greške, kao što su začuđen pogled i sl. Podizanje obrva moguće je postići i bez odlaska pod nož, kaže plastični kirurg dr. Mokhtar Asaadi, tj. injektiranjem male količine neurotoksina botoksa u prave točke na mišićima.


Udubljenja ispod očiju

Kako starimo tako nam se smanjuju gustoća kostiju i volumen tkiva oko očiju. Iz još nepoznatih razloga, dio masnoće u licu počinjemo gubiti već u kasnim dvadesetim godinama, a upravo ta masnoća pomaže da donji kapci, područje ispod očiju i obrazi izgledaju puni i besprijekorni u mladosti. Gubitak masti u tom području vidi se kao jasno razdvajanje donjeg kapka i obraza. Masni jastučići u donjim kapcima tada se mogu izbočiti, dok okolno područje može utonuti.

Rješenje: "Fileri su najprikladnije rješenje za mlađe pacijente s debljom kožom, koja je još dovoljno elastična i nema puno nejednakosti i sjena na ovom području", rekao je okuloplastični kirurg dr. Steven Fagien. I prijenos vlastitih masti može dati dobre rezultate, smatra plastični kirurg dr. Laurence Berkowitz. Po njegovom mišljenju, "slično treba zamijeniti sličnim, a vlastita (autologna) mast poželjna je tvar za vraćanje mladosti".

Linker
05. ožujak 2024 22:13