Volumen i oblikovanje

Rezultati prijenosa masti mogu trajati više godina, a najčešće se popunjavaju ovi dijelovi tijela

Najveće ograničenje ove metode je nepredvidljivost finalnih rezultata, jer ne prežive sve masne stanice delikatan proces transfera. No, prijenos se može i ponoviti

Prijenos masti sve je traženiji i popularniji postupak u estetskoj medicini, a tehnologija koja stoji iza njega razvija se velikom brzinom. Već je postao alternativa filerima, a koristi se i u oblikovanju grudi, ali i muskulature.

Prijenos, transfer ili presađivanje masti kirurška je procedura u dva koraka – počinje blago izvođenom liposukcijom kojom se prikupljaju masne stanice s jednog dijela tijela koje se potom, nakon pročišćavanja, ubrizgavaju u drugo područje kako bi mu vratile izgubljeni volumen. Ova metoda, naglašava plastični kirurg dr. Christian Subbio, ima svoje prednosti, ali i svoja ograničenja.

Koliko masnih stanica preživi

Najveće ograničenje prijenosa masti svakako je nepredvidljivost finalnog rezultata. Pitanje je, naime, koliko će masnih stanica preživjeti delikatan proces prijenosa i „primiti se” na novom mjestu u tijelu. Plastični kirurg dr. Manish Shah navodi da preživljava 50 do 90 posto masnih stanica, što ovisi o kirurgovoj tehnici i pacijentovoj postoperativnoj njezi. No, transfer masti nastavlja se razvijati te se stalno unapređuju sigurnost i rezultati postupka.

Prema Američkom društvu plastičnih kirurga (American Society of Plastic Surgeons, ASPS) sljedećih šest područja na tijelu pacijenti najčešće žele popuniti vlastitom masnoćom. Kakvi se rezultati pritom mogu očekivati?

Stražnjica: zaobljene polutke

Najpopularnije područje na tijelu koje žene žele pojačati masnim tkivom je stražnjica. No, tim područjem prolazi mnoštvo krvnih žila i stoga je anatomski vrlo zahtjevno, pa je za pacijente najvažnije da se obrate certificiranom kirurgu koji ima iskustva u izvođenju prijenosa masnoća. „Masnoća se stavlja radi povećanja volumena i oblikovanja, a prijenos u ovaj dio tijela daje vrlo primjetan izgled zaobljene, isklesane stražnjice”, kaže dr. Shah.

Grudi: suptilno pojačanje

Raste popularnost popunjavanja grudi masnoćom čime dr. Subbio nije iznenađen. „To je privlačna opcija za osobe koje se ne osjećaju ugodno s implantatima i ne žele anesteziju, a uz sve to, grudi mogu povećati vlastitim tkivom”, kaže.

Njegova kolegica dr. Sheila Nazarian kaže kako su za transfer masnoća u grudi najzainteresiranije žene koje „ne žele velike grudi, ali im žele poboljšati izgled, jer su izgubile volumen na gornjoj strani dojki ili im je narušena definicija dekoltea”. One ne traže implantate, nego „samo malo pojačanja i malo podignutog izgleda”. Količina masti koja se može ubrizgati je ograničena, pa pacijentica „ne može od košarica A doći do košarica C u jednom postupku, možda se mogu dobiti košarice A i pol”, kaže dr. Nazarian. Ako bi se transfer masti ponovio, moglo bi se doći do košarica B i pol, jer u drugom prijenosu preživljava više masnih stanica, tvrdi liječnica.

Trbuh: kao nabildan

Transfer masti na područje trbuha tipično traže muškarci, kako bi stvorili izgled oblikovanih i čvrstih trbušnih mišića. Postupak počinje specifičnom liposukcijom abdomena kako bi se definirali i istaknuli mišići, a potom se masnoća izvučena liposukcijom vraća u abdomen kako bi se dodatno naglasile linije mišića popunjavanjem rubova, dajući izgled odlično izgrađenih trbušnjaka. Ključno je ovdje, kaže dr. Subbio, da kirurg „radi na pacijentovoj temeljnoj muskulaturi kako bi oblikovao odgovarajuća područja”.

Lice: masti traju dulje od filera

Prijenos masti na područje lica popularnost zahvaljuje ponajviše tome što injektirana masnoća uobičajeno traje dulje od sadašnjih filera, kaže plastični kirurg dr. Norman Rowe i dodaje: „To je odlična pomoćna, pa čak i primarna metoda za izvođenje kozmetičkih, ali i rekonstruktivnih zahvata”. Po njegovim riječima, rezultati prijenosa masti za bolji izgled jagodica ili definiranje linije čeljusti mogu potrajati i nekoliko godina prije nego što ih je potrebno obnoviti, dok se rezultati injekcija filera trebaju osvježavati svakih šest do 12 mjeseci.

Nadlaktice: oblikovane i povećane

Muškarce zanima i prijenos masti u nadlaktice. Povećanje bicepsa i tricepsa pomoću presađivanja masti pomaže oblikovanju i povećanju tog područja, pružajući mišićaviji izgled kakav pacijenti nisu uspjeli postići prehranom i tjelovježbom. Dr. Shah smatra da se pacijentima sviđa ideja o recikliranju vlastitog tkiva kojim mogu preoblikovati svoje tijelo.

Ruke: punije nadlanice, manje vidljive vene

Koža na rukama govori o našoj stvarnoj dobi možda i više nego koža lica. Prijenosom masnoća dodaje se volumen nadlanicama kako bi koža djelovala mlađe i punije. Masnoća se u ovo područje ubrizgava i kako bi vene bile manje uočljive.

Linker
14. travanj 2024 21:57