Blefaroplastika

Razmišljate o estetskoj operaciji kapaka? Imamo odgovore na važna pitanja

Ovaj se zahvat smatra zlatnim standardnom za rješavanje suvišne i spuštene kože, opuštenih mišića i masnih jastučića na gornjim i donjim kapcima. Donedavno je bio gotovo rezerviran za starije od 50 godina, no u zadnje se vrijeme dobna granica osjetno spustila

Estetska operacija kapaka ili blefaroplastika jedan je od najtraženijih estetskih zahvata posljednjih godina. Smatra se zlatnim standardnom za rješavanje suvišne i spuštene kože, opuštenih mišića i masnih jastučića, izvodi se i na gornjim i na donjim kapcima, a donedavno je bila gotovo rezervirana za starije od 50 godina. No, tijekom pandemije koja je stavila fokus na oči (zbog nošenja maski i brojnih sastanaka na Zoomu i sličnim platformama), dobna se granica osjetno spustila, pa sada i sve više osoba u 30-im, pa i u 20-im godinama želi ispraviti neke asimetričnosti kapaka ili ono što smatraju estetskim nedostacima.

Čitajte i: Šest razloga za brigu: Ovo su promjene zbog kojih oči izgledaju umorno i starije

Koja je prava dob za zahvat?

Kako kaže plastični kirurg dr. Jhonny Salomon, minimalna dob za blefaroplastiku ne postoji, jer nekim se ljudima kapci počnu spuštati već u dvadesetima, a tada im se mogu pojaviti i masni jastučići. No, danas mlađe osobe sve češće traže taj zahvat i zbog stanja ili pitanja građe koja nemaju veze s dobi. To su, recimo, tzv. teški kapci (prekrivaju nešto veću površinu oka pa daju umoran izgled), spuštena koža gornjeg dijela gornjih kapaka ili vrećice ispod očiju.

image

Blefaroplastika se radi na donjim i na gornjim kapcima

DEPOSITPHOTOS

Što može, a što ne može?

Česta je zabluda da blefaroplastika može ispraviti tzv. vranine noge, tj. bore koje se šire od vanjskih kutova očiju. Ne može. Ona može popraviti stanje gornjih i donjih kapaka. Fokusira se na uklanjanje viška masnoća i kože, koja se na gornjim kapcima zna toliko opustiti da ometa vid, a rez se skriva u prirodnom pregibu kapka. No, kako se njome ne mogu riješiti sva pitanja u području oka, često se kombinira s nekim drugim zahvatima.

Kako se razlikuje od podizanja obrva?

Mnogi pacijenti s viškom kože na gornjim kapcima imaju i neki oblik opuštenosti tkiva u području obrva, pa se gornja blefaroplastika nerijetko radi istodobno s podizanjem obrva (brow lift). Glavni je cilj podizanja obrva riješiti suvišnu ili spuštenu kožu na čelu i obrvama.To se čini metodom koja ujedno zateže i kožu gornjeg kapka, ali ne izravno, jer ovdje se koža kapka ne uklanja. „U većini slučajeva se nakon uklanjanja viška koža čela i zateže, a rez se smješta na liniji kose na vrhu čela, iza linije kose ili direktno iznad obrva, što ovisi o anatomiji pacijenta. Ponekad se postupak može izvesti pomoću endoskopske kamere kroz sitan rez koji može biti smješten i na gornjem kapku”, rekao je plastični kirurg dr. David Shafer.

Cilj je obje ove procedure postići prirodan izgled. Ako se tijekom podizanja obrve previše povuku, rezultat može biti začuđen izraz lica, a ako se tijekom gornje blefaroplastike ukloni previše kože, može doći do stanja u kojem se oči ne mogu u potpunosti zatvoriti. Nemogućnost zatvaranja očiju može biti i kratkotrajna pojava, zbog prolazne otečenosti kapaka nakon zahvata.

Koje su ostale kombinacije?

Blefaroplastika se može kombinirati i s operacijom ptoze, tj. spuštenog kapka. Ako je ptoza urođena, uzrok su obično slabo razvijeni mišići koji podižu kapak. Mnogo je češća stečena ptoza do koje dolazi jer mišići s vremenom slabe ili se istežu. Često se i gornja i donja blefaroplastika rade u sklopu opsežnog pomlađivanja lica, tj. uz kirurško podizanje lica i vrata.

image

Na estetsku operaciju kapaka odlučuju se i mladi u dvadesetim i tridesetim godinama

DEPOSITPHOTOS

Koliko traje zahvat?

Kapci su anatomski jedan od najsloženijih dijelova lica te zahvat na njima traži veliko znanje i preciznost. I blefaroplastika i podizanje obrva traju otprilike sat vremena. Pacijent je obično pod potpunom anestezijom tijekom ovih zahvata, ali mogu se izvoditi i uz lokalnu anesteziju i sedaciju.

Čitajte i: Blefaroplastika je postala jedan od najizvođenijih estetskih zahvata

Kakav je oporavak?

Kući se ide isti dan, a konci se vade unutar tjedan dana od zahvata, kaže dr. Shafer. Mogu se očekivati oticanje i vjerojatno modrice, što uobičajeno prolazi unutar tjedan ili dva. Za prvih nekoliko dana liječnik može propisati tablete protiv bolova te, kod blefaroplastike, kapi za oči.

Preporučeno je ne umivati se dva do tri dana nakon operacije. Naočale se mogu nositi odmah poslije zahvata, no s kontaktnim lećama treba pričekati tjedan dana. Ako je osoba prije bila na operaciji sive mrene ili na laserskoj korekciji vida, treba pričekati šest mjeseci do odlaska na blefaroplastiku.

Bilo bi dobro prestati pušiti prije svakog kirurškog zahvata, pa tako i prije blefaroplastike. Nemojte pušiti najmanje dva tjedna prije i dva tjedna poslije zahvata. Razlog nije samo utjecaj kemikalija iz cigareta na sporije zacjeljivanje rana, nego i to što je pušenje direktno povezano s kašljanjem, a kašljanje povećava vjerojatnost da će rana prokrvariti.

Linker
30. ožujak 2024 06:48