Za rekonstruktivne i estetske zahvate

Odobren novi implantat za povećanje grudi

Izbor implantata vrlo je osobna odluka, ali i ključan dio cijelog procesa. Svaka pacijentica ima svoj ukus i ciljeve, a to znači da se treba obratiti provjerenom kirurgu koji može ponuditi širok izbor veličina i profila implantata

Novi implantat za povećanje grudi odobrila je američka FDA (Agencija za hranu i lijekove). Riječ je o implantatu MENTOR® MemoryGel BOOST™, proizvodu Mentor Worldwide LLC, globalnog brenda u estetici grudi i dijelu Johnson & Johnson Medical Devices Companies. Implantat je namijenjen povećanju grudi kod žena u dobi od najmanje 22 godine naviše te kod žena svih dobi koje prolaze rekonstrukciju grudi. Komercijalno dostupan za kirurge u SAD-u bit će u prvim mjesecima ove godine, objavio je The Aesthetics Guide.

Oblik i osjećaj

Svake godine u SAD-u gotovo 400.000 žena ugrađuje implantate u grudi, prema nekim podacima, u našoj se zemlji godišnje ugradi oko 2500 implantata. Najveći broj odlazi na povećanje grudi.

Izbor implantata vrlo je osobna odluka, ali i ključan dio cijelog procesa. Svaka pacijentica ima svoj ukus i ciljeve, što znači da je uputno obratiti se provjerenom kirurgu koji može ponuditi širok izbor veličina i profila implantata kako bi se postigao rezultat najprilagođeniji željama pojedine pacijentice. Dostupno je mnogo opcija, no stručnjaci navode kako bi implantati trebali biti stabilni i dobro oblikovati dojke, a da pritom ne nestane mekan, prirodan osjećaj.

Pitanje sigurnosti

Proizvođač upozorava da implantati za grudi nisu doživotno rješenje. Što su dulje u tijelu, to je veća vjerojatnost da će se razviti komplikacije, od kojih se neke rješavaju kirurški. Osim na nuspojave povezane sa zahvatom, upozoravaju i kako implantati za grudi mogu biti povezani s razvojem oblika anaplastičnog limfoma, češće kod osoba s makroteksturiranim (tzv. hrapavim) implantatima nego s drugim vrstama, no stope, navodi se, nisu dobro definirane.

Pitanje sigurnosti vrlo je važno, pa ističu kako se povećanje grudi ne treba izvoditi kod žena koje imaju bilo kakvu aktivnu infekciju, koje imaju rak ili predkancerozno stanje u dojci i nisu primile odgovarajući tretman, koje su trudne ili doje. Sigurnost i učinkovitost zahvata nisu utvrđeni kod osoba s autoimunim bolestima (npr. lupusom i sklerodermijom), s oslabljenim imunosnim sustavom, sa stanjima koja ometaju zacjeljivanje rana i zgrušavanje krvi ili je smanjena opskrba tkiva dojki krvlju. Pacijentice s dijagnozom depresije ili drugih poremećaja mentalnog zdravlja trebaju pričekati do povlačenja ili stabilizacije stanja prije podvrgavanja ugradnji implantata u dojke.

Linker
25. travanj 2024 10:57