Oblikovanje tijela

Od liposukcije do tijela za bikini treba proći šest mjeseci, pa i više

Oporavak poslije liposukcije ovisi o tome koliko je masnoće uklonjeno, koja su područja tretirana i koliko je koža elastična

Estetski kirurzi često govore o liposukciji kao o najpouzdanijoj metodi uklanjanja neželjenih masnoća u svrhu konturiranja tijela. Neinvazivne tehnike koje djeluju na masnoće toplinom ili hladnoćom uništavaju oko 20 posto ciljanih masti te ih treba ponavljati, a „liposukcija je jednokratna procedura kod koje kroz rez od dva do četiri milimetra možete ukloniti koliko god masnoće želite, i male i velike količine”, objašnjava plastični kirurg dr. Joseph Russo.

Pacijenti će liposukcijom izgubiti centimetre, ali skidanje kilograma ne bi trebalo biti razlog za taj postupak. „To je metoda oblikovanja tijela, pa bi stoga cilj i trebalo biti oblikovanje”, kaže plastična kirurginja dr. Ruth Hillelson.

Liposukcijom se može mnogo postići u oblikovanju i tijelo u konačnici može mnogo bolje izgledati, no vrijeme koje je potrebno da tijelo podvrgnuto liposukciji bude spremno za pokazivanje na plaži može biti dulje nego što bi se očekivalo. Ponekad je potrebno i šest mjeseci da sve „sjedne na svoje mjesto”.

Zašto ne može odmah

Liposukcija možda nije invazivna kao neke druge operacije, ali je ipak kirurški zahvat, a svaki takav zahvat zahtijeva vrijeme za oporavak. „Dio izazova kod liposukcije je to što se doima kao jednostavna procedura, no zapravo je prilično složena jer se kod nje upotrebljava toliko mnogo različitih tehnologija i različitih vrsta opreme, a sve to može utjecati na trajanje oporavka, na oticanje, zacjeljivanje te na konačne rezultate. Svaki liječnik ima svoj pristup, a i različit stupanj vještina, pa i to ima svoj utjecaj”, kaže plastični kirurg iz San Diega dr. Joseph Grzeskiewicz i dodaje: „Kod jedne vrste procedure radi se dodatni korak, ekvilizacija, koji se izvodi posebnom kanilom kako bi se razbila gruba područja masti i spriječio nastanak grudica i kvržica. No, ta metoda produljuje oporavak.”

Površinske liposukcije (uključujući high-definition liposukciju) poboljšavaju stezanje kože, no dr. Grzeskiewicz navodi da se njima pojačavaju oticanje i pojava modrica koje tipično traju deset do 14 dana i intenzivnije su nego kod liposukcije velikog volumena. „Kombiniranje liposukcije s laserskim ili energetskim uređajima (radiofrekvencija) kratkoročno stvara jače oticanje, ali je stezanje na kraju bolje. Za krajnje rezultate potrebno je četiri do šest mjeseci”, zaključuje liječnik.

Faze oporavka

Oporavak poslije liposukcije ovisi o tome koliko je masnoće uklonjeno, koja su područja tretirana i koliko je koža elastična. „Pun oporavak znači da su sve otekline nestale i da se ne očekuju daljnje promjene u izgledu i u ožiljcima. To može potrajati šest, a ponekad i devet mjeseci”, kaže plastični kirurg dr. David Boudreault.

Također je normalno da pacijent u jednoj fazi izgleda lošije prije nego što sve krene na bolje, a razlog za to je otečenost tkiva. „Zbog traume izazvane zahvatom odmah nastaje upalni odgovor i oteklina, za čije potpuno povlačenje trebaju mjeseci. Što je oteklina niže na tijelu, to će dulje trajati; puno teže i sporije prolaze otekline na nogama u usporedbi s onima na licu, rukama ili prsima”, tumači dr. Russo.

Nakon nekoliko tjedana počinje se formirati nov oblik tijela, a tada nastupa i druga faza oporavka. „Tkivo je tada deblje. Ono je čvrsto i tvrdo, a moguće i osjetljivo. I takvo će biti nekoliko tjedana ili dulje”, govori dr. Grzeskiewicz.

Rezultat se teško može postići za manje od šest mjeseci, a na njega utječe i elastičnost kože – može potrajati dok koža ne postigne nov oblik. Dr. Hillelson kaže: „Nošenje kompresijskog odjevnog predmeta ili zavoja važno je za suzbijanje otekline i pomaže u njenom resorbiranju. Preporučuje se da primjena kompresije traje između tri i šest tjedana, ovisno o opsegu i mjestu zahvata.”

Kad je najbolje vrijeme za liposukciju

Četiri mjeseca poslije zahvata trebalo bi se vidjeti da su tretirana područja sada manja, učvršćenija, a i manje natečena. To ovisi o području zahvata, količini uklonjene masnoće i kvaliteti kože. Kod mlađih pacijenata s boljim elasticitetom kože i oporavak će bolje napredovati.

Mnogi su pacijenti malo previše ambiciozni, kaže dr. Grzeskiewicz, i nadaju se da će biti spremni za bikini ili kupaće gaćice već nekoliko tjedana poslije liposukcije. „Nije to nemoguće, ali uvijek im govorim da trebaju biti realistični i da im je bolje računati kako će se oporavljati četiri do šest mjeseci, možda i dulje.” To znači da je na liposukciju najbolje otići tijekom jeseni i zime.

Linker
15. travanj 2024 03:28