Stanjena slavna lica

Nekad je bio najveća tajna Beverly Hillsa, sada je zahvat o kojem svi pričaju

Zanimanje je dramatično skočilo tijekom prosinca, vjerojatno zato što se na društvenim mrežama počelo nagađati da su neke poznate osobe izvadile masnoću iz obraza, a one su to dale naslutiti svojim objavama.

Četvrtaste i moćne čeljusti u stilu superjunaka postale su izgled za kojim žude poznati i nepoznati, a fotografije "stanjenih" lica preplavile su internet i društvene mreže. Uvučeni obrazi postižu se zahvatom kojim se uklanja bukalno salo, tj. salo iz obraza, operacija je poznata već desetljećima i uvijek se tražila, ali nije za njom bilo ovolike pomame, posebno ne među osobama mlađe dobi.

Požar na internetu

Internet je prvi puta gorio zbog vađenja bukalne masnoće tijekom pandemije i "Zoom boom" razdoblja, jer je to bilo rješenje za definiranje oblih i bebastih lica, a i za uklanjanje masnoća koje su preostale nakon mršavljenja. Zanimanje za zahvat ponovno je dramatično skočilo tijekom prosinca, vjerojatno zato što se na društvenim mrežama počelo nagađati da su neke poznate osobe "izvadile" masnoću iz obraza, a one su to dale naslutiti svojim fotografijama.

Javno je o tome još ranije govorila model Chrissy Teigen, a fanovi misle da su to učinili i neki drugi celebi, primjerice, supermodel Bella Hadid i glumice Zoë Kravitz, Sophie Turner ili Lea Michele koja je iznenadila fotografijom na kojoj ima izrazito uvučene obraze i jaku čeljust, no zahvat nije spominjala. Interes je bio toliki da je broj pretraga za termin "buccal fat removal" na Googleu skočio oko 13 puta.

Kako se radi i kome?

No, zbog čega se mnogi žele riješiti masnoće iz obraza? Kako se to uopće radi, je li lako pretjerati i hoće li se masnoća vratiti? Prije razmišljanja o zahvatu svakako je dobro doznati odgovore na ova pitanja. Pojednostavljeno rečeno, bukalni masni jastučić smješteni su između jagodičnih i čeljusnih kostiju. Kao dio postupka oblikovanja lica ti se jastučići kirurški uklanjaju kako bi se uklonila "dječja" masnoća i lice dobilo tanji, odrasliji izgled, a taj se postupak nerijetko izvodi uz preoblikovanje čeljusti ili face lifting kod odgovarajućih pacijenata.

image

Chrissy Teigen jedna je od rijetkih koja je govorila o svom zahvatu. Tvrdi da je njime zadovoljna

MATT BARON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

To su, slažu se estetski kirurzi, osobe zrelije dobi kod kojih se masnoća iz obraza počinje spuštati, pa se donji dio lica širi. S vremenom se stanjuje i fascija koja prekriva masne jastučiće, pa oni i zbog toga postaju sve naglašeniji. Uklanjanje bukalnog sala u biti je redukcija obraza, kroz rez koji se radi unutar usta. Vrijeme za takav zahvat dolazi kada spuštanje i izbočivanje masnog tkiva počinje narušavati proporcije lica, piše New Beauty. Zahvat je prikladniji za osobe s punijim i zaobljenijim licima. Ako netko već ima izraženije kosti i mršavo lice, rezultat bi mogli biti udubljeni, upali obrazi.

Za koga nije

Ova se operacija nikako ne preporučuje mlađima od 25 godina, jer tek od dobi počinjemo prelaziti iz adolescentskog u odrasli izgled i kod nekih se počinje primjećivati pomak masnih jastučića prema središnjem dijelu lica. Dakle, valja se strpiti, barem do tada.

image

Demi Moore je među prvima iznenadila "usukanim" licem

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

No, mnogi koji se u mlađim godinama odluče na ovaj zahvat mogli bi požaliti kada budu stariji, pogotovo ako su dali izvaditi previše masnoća, jer postupak nije reverzibilan, odnosno, rezultati kirurškog uklanjanja masnih jastučića su trajni. A to znači da prije odluke o zahvatu treba s kirurgom detaljno proći sve prednosti i mane operacije. Lice s godinama, naime, ionako gubi volumen, pa ga se u starijoj dobi nastoji održati i vratiti, a to dolazi u pitanje ako u licu nema masnoća. Zato bi najbolje bilo, smatraju neki liječnici, u mladosti "mladenačku" masnoću ostaviti gdje je, a ako baš treba naglasiti konture lica, to se može, potpuno bezbolno i bez posljedica, učiniti šminkom.

Nije više tajna

Stručnjaci upozoravaju i da ne treba slijepo vjerovati onome što vidimo na društvenim mrežama i fotkama "prije i poslije". Budući da su celebrityjima dostupni i razni drugi tretmani, može se pretpostaviti da su za njima i posegnuli, primjerice, za dermalnim punilima kojima se mogu postići prilično dobro isklesane konture obraza. Time se mogu zamagliti rezultati uklanjanja bukalne masnoće, koji bi trebali biti suptilni.

image

Sophie Turner: Kao da više nema svježine iz Sansinih dana

JOHN SALANGSANG/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kako piše Washington Post, uklanjanje bukalne masnoće je prije pandemije bilo najbolje čuvana tajna na Beverly Hillsu, ali uz trenutnu halabuku na društvenim mrežama sve se više pacijenata raspituje o tom zahvatu. Među njima je više mlađih nego starijih, a po spolu gotovo i nema razlike. U popularizaciji trenda uklanjanja bukalne masnoće višestruku ulogu igraju društveni mediji, jer svi su "igrači" na njima – i oni koji žele ukloniti masti iz lica, i oni koji se tome smiju i liječnici koji objašnjavaju postupak.

Linker
25. travanj 2024 06:31