Rinoplastika

Najljepši od najljepših: Estetski kirurg otkrio nam je čije nosove Hrvati najviše žele

Gotovo svaki potencijalni pacijent ili pacijentica koji dođu na razgovor o rinoplastici ima u pametnom telefonu barem nekoliko primjera željenog izgleda nosa. Nekada su te želje realne, a nekada su to čiste fantazije, kaže maksilofacijalni kirurg Siniša Glumičić.

Smješten je u središtu lica, presudan je za sklad njegovih proporcija i snažno utječe na ukupan izgled, a ako nam se ne sviđa može biti izvor snažnog nezadovoljstva. Govorimo, naravno, o nosu, a onda i o rinoplastici, jer je zanimanje za estetsku operaciju nosa u stalnom porastu – prema najnovijim podacima ISAPS-a (Međunarodno udruženje estetske plastične kirurgije, engl. International Society of Aesthetic Plastic Surgery) na četvrtom je mjestu po broju izvođenja svih estetskih operacija u svijetu, a potražnja za njom samo je tijekom 2021. skočila 16,7 posto.

Kako rinoplastika dobiva na brojkama, tako gubi na tajnovitosti, čemu sigurno pridonosi opća "normalizacija" estetskih zahvata o kojima se sve više i sve otvorenije govori po medijima svih vrsta, čemu su pridonijela i različita priznanja poznatih osoba. Operacija nosa postaje srednja struja i pacijenti su sve bolje informirani, a mijenjaju se i izvori inspiracije – dok su ranije glavni uzori za "kopiranje" oblika nosa bili holivudski glumci i glumice, danas se nadahnuće traži i na drugim mjestima.

Natalie i Brad

"Gotovo svaki potencijalni pacijent ili pacijentica koji dođu na razgovor o rinoplastici ima u pametnom telefonu barem nekoliko primjera nosa kakav bi željeli imati. Uvijek se među tim uzorima nađe pokoji holivudski superstar, poput Brada Pitta kad su muškarci u pitanju ili, primjerice, Natalie Portman što se pacijentica tiče. Odmah nakon glumačkih zvijezda slijede slike raznih instragramskih celebrityja ili reality zvijezda, a tu su nezaobilazne sestre Kardashian. Često nam pokazuju i fotografije nekih naših pacijenata koji su dopustili da ih se pokaže na Instagramu ili webu", iz vlastitog iskustva nam je rekao prim. Siniša Glumičić, spec. maksilofacijalne kirurgije, vlasnik Poliklinike Glumičić Medical Group.

image

Nos Brada Pitta u vrhu je želja klijenata estetskih kirurga

CASTEL FRANCK/ABACA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Bellina skijaška staza

I kod nas je Instagram postao baza pronalaženja idealnih nosova i ne samo nosova, jer danas ondje svatko uspijeva pronaći nekog svog favorita i djelić sebe u njoj ili njemu. I nadaju se da liječnici mogu postići upravo takav rezultat, kaže kirurg i dodaje: "Nekada su to realni zahtjevi i uistinu ima sličnosti između osobe i uzora, a nekad su to čiste fantazije i puste želje."

Želje domaćih pacijenata ne razlikuju se previše od onih pacijenata u SAD-u i drugim zemljama, pa je nos Natalie Portman među traženijima i u ordinacijama američkih estetskih kirurga, objavio je New Beauty. Po objašnjenjima stručnjaka, to i nije iznenađenje, jer njezin je nos ženstven, ravan, simetričan, dobro definiran i jak, bez značajnijeg nagiba ili suženog vrha. Ima dobre proporcije, što znači da usmjerava pozornost na oči i osigurava ravnotežu između gornje (čelo, obrve, oči) i donje trećine lica (usta, čeljust, brada).

image

Ženstven nos Natalie Portman na cijeni je već godinama

MARIA LAURA ANTONELLI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Uvijek se traži i nos kakav ima Kim Kardashian – pun, ali ne previše, blago raširenih nosnica, dobro definiran i bez "oštrina". I mlađe zvijezde postaju uzori, poput glumice Margot Robbie čiji je nos definiran i dobro oblikovan i djeluje prirodno. Svi znaju da je supermodel Bella Hadid operirala nos i upravo takav nos mnogi priželjkuju. Bella se podvrgnula opsežnoj rinoplastici čiji je rezultat "skijaška staza", odnosno glatki nosni hrbat i blago podignut vrh. Takav je nos savršen za nju, kažu liječnici, ali to ne znači da je savršen za svakoga, jer smisao je rinoplastike unijeti opću ravnotežu na lice osobe, čime se nerijetko dobiva i pomlađen izgled, a kako bi se sve to postiglo treba poštovati specifičnosti anatomije lica.

Ne postoji savršen nos

Nemoguće je definirati što je savršen nos, a i nije moguće pokušavati nekome "prenijeti" nos s drugog lica, jer to vjerojatno neće dobro izgledati. Ipak je riječ o promjeni jedne od najistaknutijih crta izgleda i ključno je oblikovati nos kako bi odgovarao dimenzijama lica.

"Korekcija nosa oduvijek se smatra jednom od daleko najzahtjevnijih i najsloženijih estetskih operacija. Prije svega, radi se o centralnoj točki na ljudskom licu, pored toga oblik nosa često u očima promatrača definira naš karakter, duh... Nos može strahovito transformirati čovjekov izgled, kako na bolje, tako i na lošije", kaže prim. Glumičić.

Od celebrityja do anonimke

Primjera uspješnih i neuspješnih rinoplastika ima napretek, a najpoznatiji holivudski primjer dramatične, a neželjene transformacije, glumica je Jennifer Grey, koju je rinoplastika učinila neprepoznatljivom. Sada 62-godišnja Jennifer u 80-ima je počela graditi uspješnu filmsku karijeru, a vrhunac je bio u Prljavom plesu s Patrickom Swayzejem. Nakon toga kao da je nestala, a za to okrivljuje rinoplastiku, kojoj se, što je još gore, u mladosti protivila. No, mnogi su joj sugerirali da operira nos, pa i njeni roditelji, oskarovac Joel Grey i glumica Jo Wilder, koji su i sami napravili takvu operaciju, što je utjecalo na njezinu odluku.

Prva rinoplastika nije bila uspješna, pa je otišla i na revizijsku, a promjena je bila veća nego što je očekivala. Publika, čak i kolege i prijatelji više je nisu prepoznavali, jer je njeno lice izgubilo osnovne odlike. "U očima javnosti to više nisam bila ja", rekla je.

"Ušla sam u operacijsku dvoranu kao celebrity, a izašla kao anonimka. Kao da sam nevidljiva ili u programu zaštite svjedoka", dodala je.

image

U licu Jennifer Grey poslije rinoplastike malo tko je prepoznavao Baby iz Prljavog plesa

EARL GIBSON III/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Na što sve treba misliti

Ne znamo kako bi se njena karijera razvijala da nije bilo kobne rinoplastike, no znamo da kirurg pri operaciji nosa mora uzeti u obzir mnogo toga, kako bi se smanjila mogućnost neželjenih ishoda.

"Treba imati na umu koliko je koža debela, koliko su jake i kako su oblikovane nosne hrskavice, koliko su debele nosne kosti, koliki je razmak između nosa i usta... Brojni faktori igraju ulogu i da bi se sve to posložilo i kreirao novi i ljepši, a istovremeno prirodan oblik nosa koji odgovara licu, kirurg treba imati golemo iskustvo i velik osjećaj za estetiku lica", tumači prim. Glumičić.

Filtri raspiruju maštu

U svakom slučaju, kirurgovu procjenu je li nešto izvedivo ili nije, kao i razumijevanje onoga što osoba želi postići, olakšat će fotografije koje pacijent donese. No, sve napredniji i raznovrsniji filtri za uređivanje fotografija raspiruju maštu nekih klijentica i klijenata i mijenjaju njihov ukus i želje. O tome kirurg kaže: "Upravo je nevjerojatno koliko su ti filtri moćni te do koje mjere mogu mijenjati oblik nosa i cijelog lica. Ono što se pomoću njih danas može učiniti, donedavno je bilo nezamislivo. Već opisi mogućnosti koje nude govore sami za sebe, možete birati, primjerice, ‘cute‘, ‘charm‘, ‘hollywood‘, ‘kiss‘, ‘glance‘, ‘silk‘... Naravno, kreiranje nove anatomske strukture nosa, prema predlošku takvih filtra ovisi o brojnim faktorima; u nekim slučajevima možemo gotovo učiniti čudo, a negdje smo limitirani anatomskim specifičnostima tkiva koje filtri jednostavno ne prepoznaju."

image

Prim. Siniša Glumičić kaže kako su pacijenti danas informirani bolje nego ikada ranije

GLUMIČIĆ MEDICAL GROUP

Nos na popravku

S druge strane, ljudi su danas informirani više nego ikada prije. Znaju puno o postupku, o postoperativnom oporavku, gledaju snimke operacija, čitaju iskustva drugih...

"To je zapravo jako dobro, jer ih već i prije prvog pregleda smješta u zonu realnih očekivanja. Rijetki su oni koji imaju čiste fantazije i žele nešto što je nemoguće postići. Na meni i mojim kolegama je da takvim pacijentima objasnimo realne mogućnosti kirurgije i, ako ih to ne zadovoljava, bolje im je i ne raditi zahvat", stav je prim. Glumičića.

Unatoč oprezu odgovornih estetskih kirurga, revizijske operacije nosa prilično su česte – po nekim podacima kod Amerikanaca na "popravak" ide i do 20 posto rinoplastika. Slično je, izgleda, i u Hrvatskoj, jer su po riječima prim. Glumičića, upravo revizijske rinoplastike česta tema njegovih predavanja na kongresima i to s dobrim razlogom - čine više od 30 posto operacija koje se izvode u njegovoj poliklinici.

image

Fanovi vole sve na Kim Kardashian, pa tako i njezin dobro definiran nos

IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Prva i jedina

"To su zahvati koji su izvedeni na drugim klinikama, a osobe se poslije odlučuju za korekciju kod nas. Brojni su razlozi za revizijske operacije - od tzv. objektivnih, ako zahvat nije dobro napravljen ili tkiva nisu dobro zarasla, do onih subjektivnih kod kojih je zahvat dobro izveden, ali pacijent nije zadovoljan ishodom i želi nešto potpuno drugačije", objasnio je.

Ističe kako se korekcija nosa u pravilu radi tako da bude prva i posljednja operacija i da ne bude razloga za korekciju. No, nitko ne može sto posto jamčiti da će rezultat uvijek biti očekivan, već i zbog toga što svačije tkivo drugačije reagira i zarasta, kaže prim. Glumičić i zaključuje: "U našoj je klinici postotak revizija kod pacijenata koji su prvi put operirani kod nas oko jedan do dva posto, što odgovara standardima najboljih svjetskih ustanova za rinoplastiku. Vrlo je važno s pacijentom razgovarati o mogućnostima korekcije i upravo zato fotografije puno znače. Klijentima pokazujemo i rezultate ranije operiranih pacijenata, kako bi već prije zahvata dobili što bolji uvid u realne mogućnosti."

Linker
18. travanj 2024 10:09