Povećanje grudi

Najbolji je ožiljak onaj koji se ne vidi

Bolje zacjeljivanje potaknut će i prestanak pušenja barem šest tjedana prije estetske operacije

Ključno je kod svakog estetskog zahvata, pa tako i kod povećanja grudi, odabrati certificiranog kirurga koji će kod operacije u obzir uzeti vašu jedinstvenu anatomiju. Samo tako moći ćete biti zadovoljni rezultatima, ali i postoperativnim ožiljkom. „Najbolji je ožiljak nakon zahvata onaj u naboru koji nismo mi napravili”, kaže plastični kirurg s Floride Alan Durkin. „A drugi najbolji je onaj koji možemo sakriti, što je posebno važno kod operacije povećanja grudi. U našoj ordinaciji ograničavamo ožiljak na dužinu od 3,5 centimetra neovisno o veličini implantata, pomoću tzv. Kellerovog lijevka koji omogućuje umetanje implantata kroz manji otvor.”

Odabir reza

Ožiljak ovisi i o izboru reza. Najčešće se koristi inframamarni pristup, kod kojeg se rez smješta u inframamarnoj brazdi na spoju donjeg dijela dojke i prednje strane prsnog koša. Moguć je i periareolarni pristup, kroz područje areola te transaksilarni, kroz područje pazuha. Ovaj posljednji ima najviše nedostataka te se sve manje koristi, a ni periareolarni nije bez mana, jer se kod njega oštećuju mliječni kanalići te je namijenjen ženama koje neće dojiti. „Što se tiče boje kože, ženama blijede puti i bradavica boje lososa može odgovarati periareolarni pristup, jer će ožiljak izblijedjeti i nestati u nekoliko tjedana ili mjeseci. Kod žena tamnije boje kože, bez obzira na to jesu li pripadnice tamnije rase ili su jako potamnile na suncu, taj pristup nije dobar, jer rez može potamniti zbog postojeće pigmentacije. Uz to, doista je važna i tehnika zatvaranja”, rekao je dr. Durkin.

Plastični kirurg Daniel Maman dodaje da je najvažniji dio umanjivanja budućeg ožiljka odabir prave lokacije - nije važno samo odabrati pristup, nego i odrediti točan budući položaj kožnog nabora. „Ako se to točno odredi, ožiljak će biti jedva vidljiv”, kaže.

Koraci prije i poslije

U tome kako će tkivo reagirati i kakvi će se ožiljci stvarati veliku ulogu igra i genetika. Najmudrije je kod svake operacije slijediti kirurgove upute, naglasio je plastični kirurg Robert Singer. Na konzultacijama prije operacije tražite odgovore na tri važna pitanja: Hoće li ožiljci biti vidljivi? Gdje će biti ožiljci? Što mogu učiniti da ih smanjim? Zatražite od kirurga da vam pokaže fotografije „prije” i „poslije” s prethodnih operacija kako biste mogli steći bolju predodžbu o tome što možete očekivati.

Važni su i drugi koraci koji prethode zahvatu, pa Aesthetic Society (Društvo za estetsku i plastičnu kirurgiju) između ostaloga snažno preporučuje prestanak pušenja barem šest tjedana prije estetske operacije kako bi se potaknulo bolje zacjeljivanje. Pored toga, preporučuje se, posebno tijekom oporavka, izbjegavanje izlaganja suncu, upotreba SPF-a, konzumacija zdravih namirnica i pijenje većih količina vode. Sve su to ključni koraci koji mogu pomoći u procesu zacijeljenja i pridonijeti manjoj vidljivosti ožiljka.

Plastični kirurg Mark Jewell kaže da je u redu u prvim mjesecima poduprijeti smanjenje ožiljka upotrebom traka, pločica ili gela za njegu ožiljaka. Poručuje i da će vrijeme učiniti svoje, pa je za očekivati da će ožiljci omekšati i poravnati se kroz otprilike šest mjeseci.

Linker
18. travanj 2024 23:12