Estetska kirurgija

Najbolje metode za lijepo oblikovane usne

Riječ je o zahvatu koji je vrlo delikatan i za koji je potrebno veliko iskustvo liječnika koji ga izvodi kako bi se izbjegle neželjene posljedice

Lijepe i pune usne vrlo su upečatljive te su jedan od simbola ženstvenosti. Osim toga, povezuju se i sa zdravljem i mladošću, a k tome su vrlo privlačne. Budući da se volumen usana tijekom života smanjuje, tanke usne mogu asocirati na starost i bolest pa se ne treba čuditi što se sve veći broj žena, ali i muškaraca, odlučuje na zahvate oblikovanja usana. Usne se mogu oblikovati kirurški, neinvazivno ili kombinacijom. O pravom izboru odlučit će stručnjak u dogovoru s klijentom kako bi rezultat bio što bolji. Često klijenti imaju nerealne želje pa je uvijek važno da se u dogovoru s liječnikom odabere pravi put. Riječ je o zahvatu koji je vrlo delikatan i za koji je potrebno veliko iskustvo liječnika koji ga izvodi kako ne bi došlo do neželjenih posljedica. Dr. Matija Miletić, spec. opće kirurgije i subspec. plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije dao je odgovore na najvažnija pitanja o povećanju usnica.

Tri načina oblikovanja

- Usne svojih klijenata oblikujem na tri načina: filerima, kirurški i kombinacijom tih dviju metoda. Ako se zapitamo malo detaljnije o čemu se radi i koja tehnika se koristi, onda mogu reći da svaki kirurg ima svoje postulate i principe, pa tako i ja. Ako govorimo o filerima, usne radim u dentalnom bloku, tj. aplikacijom lokalnog anestetika u sluznicu unutar usne šupljine. Tako usne utrnu i tretman je bezbolan. Nema straha, boli i neugodnosti. Kod usana koje se ne doimaju spuštene, tj. imaju naglašenu ružičastu komponentu, gornju usnu tretiram u tri sloja - dva za volumen i treći sloj za konturiranje ruba. Donju usnu tretiram u jednom sloju tako da je povučem prema van, uz obavezno dodavanje volumena – objašnjava dr. Miletić.

Za idealan rezultat potrebno je aplicirati minimalno 1 ml hijalurona, dok će za usne koje su prirodno sočne biti potrebno i više. Generalno, kod žena koje imaju šira usta estetski rezultat je daleko bolji nego kod žena koje imaju mala usta. Usne koje nemaju toliko ružičastog, a nisu za kirurški tretman, zahtijevaju preskakanje drugog sloja za volumen te se kod njih naglašava donji dio gornje usne i konturiranje ruba kako bi se maksimalno naglasio (evertirao) ružičasti dio. Ako treba jače naglasiti, dr. Miletić koristi sloj ispod ruba usne za maksimalan lifting.

Što je lip lift?

Kod nekih klijenata tretman filerom ne bi dao dobar rezultat, primjerice, kad je veća udaljenost kožnog mostića od nosa do ružičastog dijela. U takvim slučajevima radi se kirurško podizanje usana, odnosno lip lift.

- To je operacija kojom se uklanja višak kože ispod nosa kako bi se naglasila gornja usna. Rez se radi u prirodnoj brazdi uz donji dio nosa kako kasnije ožiljak ne bi bio vidljiv. Nakon pažljivog mjerenja, flomasterom se ocrta područje koje će se operirati. Za anesteziju koristim dentalni blok uz aplikaciju anestetika u ocrtano područje. Obično se izrezuje od sedam do 12 milimetara. Kad se izreže višak kože, tankim koncem sašijemo ranu i na rez stavimo steri strip. Zahvat traje od 20 do 30 minuta – kaže dr. Miletić.

Poslije zahvata

Nakon zahvata na operiranom području nastaje oteklina koja uglavnom traje oko sedam dana. Konci se uklanjaju dvanaestog postoperativnog dana, a na mjesto reza stavlja se steri strip kao mehanička potpora u iduća tri do četiri dana. Oporavak traje oko tri tjedna, a nakon vađenja šavova osoba se može vratiti uobičajenoj svakodnevici.

Što se tiče eventualnih komplikacija nakon zahvata, mogu se pojaviti infekcije, koje su iznimno rijetke. Nepoželjni faktor nakon zahvata je i moguće nezadovoljstvo rezultatom u vezi nedovoljnog uklanjanja kože pa bi operaciju bilo poželjno ponoviti. Nakon vađenja šavova rana se može malo raširiti, ali na kraju, budući da je lice iznimno prokrvljeno, ipak dobro zaraste, što rezultira uspjehom zahvata. Kao glavna komplikacija zahvata može se pojaviti asimetrija koja može biti posljedica nepreciznog crtanja ili pak prijeoperacijske asimetrije.

Prva etapa

Kao i u svakodnevnom životu, što je izbor veći, to je teže donijeti odluku. Koji je zahvat najbolji za određenu osobu, najbolje će procijeniti stručnjak.

- Metode korigiranja usana se kombiniraju. Žene koje naprave lip lift nisu oslobođene filera, nego su stvorile idealne preduvjete kako bi filerima dobile ono što žele. Lip lift je ponekad prva etapa kod žena koje imaju spuštenu gornju usnu, a žele senzualne usne. Kada se nakon operacije mogu koristiti fileri? Nakon tri do četiri tjedna, kad oteklina splasne i rana se „rasporedi”. Može i ranije, ali ne treba žuriti – kaže dr. Miletić.

Tržište korigiranja usana je sve veće, pa je zato izuzetno važno dobro se raspitati o referencama liječnika kod kojeg namjeravate ići. Nerijetko se mogu vidjeti ne baš lijepo korigirane usne s tzv. „duck face” efektom koji je posljedica apliciranja u donji i stražnji dio gornje usne, kao i u vanjske dijelove prema kutu usana. Kako bi se to izbjeglo, potrebno je tretirati donji centralni sloj gornje usne, a dr. Miletić ističe kako izbjegava aplicirati filere zadnjih pet milimetara prema kutu usana, upravo radi prevencije takvog rezultata.

Za najbolji rezultat

Kako bi krajnji rezultat bio što bolji, važno je slijediti upute liječnika i nakon operacije.

- Nakon zahvata klijenti imaju steri strip koji drže do skidanja šavova. Ako otpadne, savjetujem upotrebu antibiotske kreme nekoliko dana, dok se operirano područje ne posuši. Kad se šav ukloni, ožiljak je potrebno mazati kremama protiv stvaranja ožiljaka. Na kraju se rez gotovo i ne vidi – tvrdi dr. Miletić.

Postoji i corner lip lift kirurška metoda. To je postupak kojim se podižu kutovi usana tako da se iznad kuta usana izreže trokutasto područje koje nakon šivanja rane rezultira podizanjem kutova usana. Na ovaj način lice se osvježava i vraća se mladenačka kontura usana. U ovom zahvatu koristi se lokalna anestezija, a primjena anestetika je jednaka kao i kod lip lifta. Obje kirurške metode se kombiniraju. Corner lip lift može se postići i filerom, ali treba imati na umu da rezultat nikad nije kao kirurški.

Linker
25. travanj 2024 02:25