Trikovi koji djeluju

Kako ublažiti najčešći neugodan osjećaj nakon operacije grudi ili trbuha

Napuhnutost je na vrhuncu dva dana poslije kirurškog zahvata, a povratak u normalu, nažalost, može trajati mjesecima.

Poslije estetskih kirurških postupaka javljaju se napuhnutost i otečenost, ponekad toliko izražene da osjećate kako vas i najšira trenirka steže. Uobičajena je to pojava poslije operacije grudi i trbuha i drugih zahvata na tijelu, a dobra je vijest što je samo privremena. U najvećem broju slučajeva, napuhnutost vrhunac doseže oko dva dana nakon operacije, a potom se počinje povlačiti, iako su ponekad potrebni mjeseci da se stanje vrati u normalu. No, zašto uopće nastaje i kako se može ublažiti?


Uzroci postoperativne napuhnutosti

Poremećaj rada limfnog sustava: Otečenost i napuhnutost u tijelu mogu se javiti ako su limfni kanali kirurški oštećeni. No, oteklina je zapravo ključna u oporavku i nužna za izlječenje. Natečena područja sadrže bijele krvne stanice i proteine koji su potrebni za zacjeljivanje tkiva na mjestu operacije.

Probavni sustav je sporiji: Anestezija, lijekovi protiv bolova, antibiotici - svi oni utječu na rad crijeva i mogu ga usporiti. Često to znači da će doći do poslijeoperacijskog zatvora, a zatvor izaziva neugodan osjećah i napuhnutost trbuha. Nije nešto što bi vas veselilo dok se oporavljate od operacije, ali ne traje dugo.

Infuzija: Tijekom operacije pacijent intravenozno prima tekućinu kako bi se nadoknadila izgubljena tjelesna tekućina i uravnotežila razina natrija. Infuzija može uzrokovati napuhnutost, dok tijelo ne uspije regulirati razine tekućina poslije zahvata.

Usidrili ste se na kauču: Poslije opsežnih operacija trebate mirovati kako ne biste ugrozili rezultate. No, smanjenje pokretljivosti može dovesti do zadržavanja tekućine, a bez uobičajene tjelesne aktivnosti možda će vam se čak malo i povećati tjelesna težina. To je potpuno normalna pojava koja vas ne treba zabrinjavati; kad od kirurga dobijete "zeleno svjetlo" za kretanje i tjelovježbu i vratite se svojoj rutini, lako ćete vratiti kilažu.

image

Jedite više vlakana, pijte manje kave i krenite s tjelovježbom tek po preporuci liječnika

DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: Savjeti za bolji oporavak nakon liposukcije

Možete li skratiti vrijeme napuhnutosti?

Napuhnutost će se, pokazuje iskustvo, kod većine pacijenata značajno smiriti tijekom tri mjeseca. Otečenost može potrajati i godinu dana, a za to vrijeme može se pojačavati i smanjivati. Oticanje i napuhnutost nakon operacije mogu biti neugodni, no normalna su pojava koju možete pomoći ublažiti uz sljedećih nekoliko koraka, kaže plastični kirurg dr. Nicholas Moncrieff, član Australazijskog društva estetskih plastičnih kirurga (ASAPS).

Lagano kretanje: Počnite se lagano kretati, a to znači hodati, čim vam kirurg to odobri.

Tekućine: Pijte više bistrih tekućina, najviše vode.

Prehrana: Jedite veće količine vlaknaste hrane (voća i povrća), kako biste potaknuli pokretljivost crijeva.

Poticanje probave: Ako imate postoperativni zatvor, razgovarajte s liječnikom o blagom sredstvu za omekšavanje stolice.

Lijekovi: Što je prije moguće, naravno, u dogovoru s liječnikom, zamijenite jake lijekove protiv bolova onima koje crijeva lakše podnose, kao što je paracetamol.

Odjeća: Od presudne je važnosti slijediti sve upute liječnika i nositi propisanu steznu odjeću i drugu opremu kako biste umanjili oticanje na tijelu i poboljšali rezultate zahvata.

Linker
05. ožujak 2024 16:30