Pogled ispod obrva

Kako se uspješno riješiti vrećica ispod očiju – što mogu kirurške, a što nekirurške metode

Osim iscrpljenosti, razlozi formiranja obješenih podočnjaka mogu biti naslijeđe, posljedica alergija ili začepljenih sinusa te spuštanje masnih jastučića uzrokovano starenjem.

Nije neobično da nam se nakon neprospavane noći ili u nekom teškom periodu ispod očiju pojave napuhnuti podočnjaci, odnosno "vrećice" koje nam daju iscrpljen i nezdrav izgled. Vjerojatno ćemo ih pokušati prikriti korektorom ili ih nastojati smanjiti stavljanjem na oči filtar vrećica čaja ili ploški svježeg krastavca, no ako su uzroci pojavljivanja vrećica ispod očiju ozbiljniji, takva nam sredstva neće biti od velike pomoći.

Čitajte i: Razmišljate o estetskoj operaciji kapaka? Imamo odgovore na važna pitanja

Tri masna jastučića

Takvi, ozbiljniji, uzroci mogu biti u genima, ali mogu biti i stečeni, primjerice, posljedica alergija, iscrpljenosti, začepljenja sinusa ili – starenja. Oba oka, naime, okružuju po tri masna jastučića – jedan je smješten tik uz nos, drugi u središtu donjeg kapka i treći bočno. Oni se s vremenom spuštaju i stvaraju te neželjene napuhnute "vrećice".

Za borbu protiv vrećastih podočnjaka razvijeno je više metoda, kirurških, nekirurških i kućnih. Različito djeluju, pa daju i različite rezultate.

image

Cijeli niz nekirurških tretmana može pomoći isto kao i proizvodi za njegu.

SERGIO MONTI

Kirurške mogućnosti

Vjerojatno najučinkovitiji način obračuna s ovim tipom podočnjaka je donja blefaroplastika, estetska operacija donjeg kapka, koja uključuje uklanjanje ili premještanje masnog tkiva i/ili kože ispod očiju. Dva su osnovna pristupa kod blefaroplastike. Kod prvog se vanjskim rezom, neposredno ispod linije trepavica, režu koža i mišići, obilazi se oko te se odiže taj kožno-mišićni preklop kako bi se otkrili masni jastučići koji se potom uklanjaju. Drugi pristup je uklanjanje masnoće s unutrašnje strane donjeg kapka, što je i češći izbor jer ne ostavlja vanjske ožiljke na donjem kapku. Moguće je tada ukloniti i mali višak kože, no mišić se ne dira, pa je i manja mogućnost neželjene promjene oblika donjeg kapka.

Nekirurški tretmani

Nekoliko mogućnosti nude i nekirurški tretmani. Primjerice, laserom se može raditi na zatezanju kože čime će se smanjiti i vidljivost vrećica, jer takvi su tretmani usmjereni na jačanje temeljnog tkiva i stimulaciju novog kolagena. U ovu svrhu koriste se neablativni laseri za obnavljanje površina.

image

Injekcije botoksa djeluju na kožu oko očiju.

DEPOSITPHOTOS

Pomoći mogu i dermalni fileri. Oni se mogu pažljivo injektirati u udubljenja, kako bi se smanjio "vrećasti" izgled. Kod nekih pacijenata to dobro funkcionira, no treba imati na umu da je rješenje kratkoročno – ovisno o vrsti filera i metabolizmu osobe može potrajati između tri i dvanaest mjeseci.

Čitajte i: Svaka vrsta podočnjaka tretira se na drugačiji način

Injekcije botoksa na područje vraninih nogu (tj. bora oko očiju) također imaju smisla, no slično kao i laserski tretmani, djeluju samo na okolnu kožu. Njima se, tumače estetski kirurzi, pomaže smanjiti napetost oko očiju te se opuštaju bore, što može poboljšati izgled, ali neće ukloniti vrećice. I botoks je privremeno rješenje, potrebno ga je obnavljati svakih tri do šest mjeseci kako bi se održavali rezultati. Od presudne je važnosti gdje se botoks ubrizgava – u ovom slučaju to mora biti između vanjskog kraja oka i sljepoočnice. Ubrizga li se uz donju vjeđu, ona može izgubiti tonus te se objesiti i prestati prekrivati očnu jabučicu. Svaka intervencija na području očiju nosi sa sobom visok rizik, pa budite sigurni da ste se kod dali u ruke pouzdanom liječniku.

image

U borbi protiv podočnjaka san je moćno oružje.

DEPOSITPHOTOS

Kućna rješenja

Učinci proizvoda koji se nanose lokalno ne mogu se mjeriti s učincima tretmana, a još manje operacije, ali i oni imaju svoju vrijednost i mogu biti vrlo korisni. Primjerice, na vrećicama kože može doći i do promjene boje ili pigmentacije, što dodatno pogoršava izgled, a namjenski proizvodi protiv diskoloracija kože mogu to spriječiti. Preporučuju se i lokalni proizvodi za zatezanje kože

Kapci su vrlo osjetljivi, pa je važno izabrati proizvod formuliran za područje oko očiju. Isto tako, treba ga nanositi pažljivo i nježno, jer je koža na ovom području nevjerojatno tanka, pa čak i previše energično nanošenje proizvoda može dovesti do njenog opuštanja.

Linker
05. ožujak 2024 19:40