Glow ekspert

Kako pronaći onog pravog - savjetuje Ana Maletić, stručnjakinja za transplantaciju kose

Odabir liječnika koji će vas riješiti ćelavosti treba biti jednako promišljan i precizan poput samog zahvata, a o tome koje kriterije pritom trebate postaviti kako biste odlučili tko je za vas najbolji piše uspješna kirurginja i ravnateljica Poliklinike dr. Maletić.

Da biste bili liječnik za transplantaciju kose, vjerujem da uistinu morate biti perfekcionist jer je riječ o zahvatu koji zahtijeva veliku preciznost. Svaka dlaka mora na kraju zahvata biti na svom mjestu! Zbog toga u Poliklinici dr. Maletić svakom klijentu pristupamo individualno: prije zahvata detaljno analiziram vlasište te radim dugoročan plan jer bitno je pozicionirati prednju liniju vlasišta tako da klijent i za 30 godina izgleda odlično. Zadali smo si visok standard, koji počinje već s prijeoperacijskom pripremom - analizom zdravstvenog stanja pacijenta, a zahvat se radi u operacijskoj sali koja je opremljena prema najvišim standardima, u lokalnoj anesteziji. Koristimo najbolje i najskuplje instrumente tako da se folikuli ne oštećuju, a dok su izvan tijela, čuvamo ih u specijalnim otopinama na određenoj temperaturi kako bismo im smanjili metabolizam te postigli da 99 posto folikula preživi transplantaciju. Važan je svaki od ovih koraka i zaista sam zahvalna što u Poliklinici dr. Maletić imam odličan tim liječnika i medicinskih sestara koji mi pomažu u njihovu izvođenju.

image

Ana Maletić kaže da je među njenim pacijentima najviše muškaraca, a otprilike 20 posto žena s problemom prorijeđene kose

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Gubitak kose na mnoge ima emocionalno razoran učinak, koji mogu negativno utjecati na zdravlje čovjeka i ukupnu kvalitetu života. Srećom, postoji rješenje. Sve veći broj poliklinika danas se bavi transplantacijom kose, a iz perspektive pacijenta ponuda je zaista velika i šarolika te im nije jednostavno izabrati pravo mjesto za taj zahvat i pronaći liječnika s kojim će "kliknuti". Zato je važno napraviti istraživanje - dobro se informirati i doznati sve presudne činjenice o liječniku u kojeg se možete pouzdati.

Na prvome mjestu svakako je iskustvo: pametno je odabrati liječnika koji je stručnjak na svom području, koji je izgradio svoje ime i ljudi mu vjeruju. A kako to istražiti? Ako, primjerice, guglate Polikliniku dr. Maletić, vidjet ćete da je u Daruvaru otvorena 1998., u Zagrebu 2016. te da u sklopu obje lokacije imamo i Centar za kosu - najbolji i najposjećeniji na ovom području. Dolaze nam klijenti iz cijelog svijeta, a najčešće zato što su vidjeli naše rezultate na nekome tko je kod nas obavio transplantaciju kose i preporučio dolazak k nama.

Kako bi rezultati bili najbolji mogući, važno je da vam transplantaciju izvodi kirurg - jer riječ je o kirurškom zahvatu. A da biste bili sigurni da ste u rukama vrhunskog stručnjaka, provjerite je li član ISHRS-a - međunarodnog udruženja liječnika za transplantaciju kose koji u svoje redove prima samo odabrane liječnike, s dokazanim rezultatima. Kao estetska kirurginja i jedina liječnica iz Hrvatske koja je uvrštena na ovaj popis, vodim Centar za kosu Poliklinike dr. Maletić. Klijenti odlaze s osmijehom na licu, sretni što se ponovno osjećaju potpuno - bilo da je riječ o petogodišnjoj djevojčici koja od rođenja ima jednu regiju na vlasištu bez kose, ženama s prorijeđenom kosom, koje čine 20 posto naših klijenata, ili o muškarcima u dobi između 25 i 70 godina koji su napokon ćelavost ostavili u svojoj prošlosti.

Iskreno uživam u svom poslu i presretna sam kada mi se klijenti nakon nekoliko mjeseci dođu pohvaliti svojom novonaraslom kosom. Jedan od njih je popularni glazbenik Tony Cetinski, s kojim mi je bio užitak raditi. On je bio presretan što nije morao ići izvan Hrvatske kako bi ostvario svoju dugogodišnju želju, već je presađivanje obavio u jednom danu, i to bezbolno. Njegova otvorenost u našem odnosu, ali i prema javnosti i medijima te općenito ležeran pristup temi, pomogli su približiti transplantaciju kose širokoj publici.

image

Tony Cetinski je u jednom danu obavio transplantaciju kose kod dr. Ane Maletić

PROMO
image

Godinu dana nakon presađivanja kose Tony je prezadovoljan

MATEA SMOLčIć SENčAR

Osim provjere iskustva, stručnosti i ugleda, obratite pozornost govori li liječnik o transplantaciji folikula ili dlačica - jer nije riječ o istoznačnicama. Naime, na svakom folikulu nalazi se u prosjeku 2,5 dlačica, a onda to znači 2,5 puta više kose. Također, možete tražiti liječnika da vam pokaže vaše folikule, koji trebaju biti složeni na specijalne podloške, a broj dlačica na vrhu folikula treba odgovarati broju korijena na dnu. Za dodatnu sigurnost možete čak i prebrojati folikule - traje manje od minute.

Ako je folikul slučajno oštećen, on neće rasti, što znači da je tijekom zahvata učinjeno više štete nego koristi. To se događa ako folikule vadi nedovoljno iskusan liječnik ili ako se koriste nekvalitetni instrumenti i aparati (što je čest slučaj s neprovjerenim poliklinikama u inozemstvu, koje zavode pacijente ekstremno povoljnim cijenama, a rezultati su im loši i neprirodni). Zato uvijek birajte liječnike koji su profesionalni, imaju dobro opremljenu polikliniku i zasebne operacijske dvorane te koji nisu solo igrači, već rade sa stručnim medicinskim timom. Sve to pridonosi preciznosti, ali i brzini rada - koja je presudna jer se folikulima smanjuje postotak preživljavanja s vremenom provedenim izvan tijela.

Kako bismo bili posve sigurni da će kosa rasti tamo gdje je sada gotovo nema, nužan je individualni pristup jer ne postoji univerzalno rješenje za svakoga. Svaki pacijent je drugačiji, ne postoji savršena tehnika koja odgovara baš svim pacijentima, pa tako ni danas najpopularnija FUE tehnika transplantacija kose možda nije idealna za svakoga. Baš kao što ni broj folikula koji se transplantira nije kod svakoga jednak, a niti regija s koje se uzimaju folikuli nije uvijek ista. Stručni liječnik imat će široko znanje i mogućnosti kako bi pacijentu ponudio rješenje koje je za njega najbolje.

Kako bismo bili posve sigurni da će kosa rasti tamo gdje je sada gotovo nema, nužan je individualni pristup jer ne postoji univerzalno rješenje za svakoga

U Poliklinici dr. Maletić kod transplantacije kose primjenjujemo sve tehnike, a najčešća je FUE metoda (Follicular Unit Excision) - folikularne jedinice vade se s donorske regije jedna po jedna. Dlačice, ako je potrebno, transplantiramo u vlasište i s drugih dijelova tijela poput brade, prsa ili stidne regije, a u tom slučaju radi se o "body hair" transplantaciji. Također radimo i transplantaciju dlačica u obrve, bradu, gdje god je potrebno i gdje klijenti žele.

No, osim presađivanja, u Centru za kosu Poliklinike dr. Maletić u Daruvaru i Zagrebu svakodnevno obavljamo sve tretmane i zahvate vezane za stimulaciju rasta, smanjivanje opadanja i jačanje kose. Sve započinje pregledom vlasišta i detaljnom dijagnostikom njegova stanja. Pomoću uređaja TrichoLAB imamo mogućnost mikroskopske analize kože vlasišta i kose, dobivamo detaljan uvid u broj dlaka i njihovu debljinu, broju dlaka po folikularnoj jedinici i ostalo, a ako je potrebno, radimo i dodatne analize. Nakon ovako detaljnog pregleda možemo postaviti dijagnozu i odlučiti koja terapija će kod određenog klijenta biti najdjelotvornija. Imamo mogućnost primijeniti različite opcije za smanjivanje opadanja kose i jačanje postojeće kose, a to su najčešće PRP tretmani, primjena filera za kosu te transplantacija vlastitog masnog tkiva u vlasište. Naš cilj je da svatko iz klinike iziđe zadovoljan i s osmijehom na licu. U očima naših klijenata mi smo njihov saveznik u ostvarenju bolje verzije sebe.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Poliklinika Maletić

Linker
05. ožujak 2024 12:35